Príspevok v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

cicuca
8. máj 2023

Ahojte žienky, máte skúsenosti s fintou ako si vybaviť vyššii prispevok v nezamestnanosti po skončení rodičovskej dovolenky? Na nete som narazila na informáciu, že existuje finta, ako dosiahnuť čo najvyššiu a teda že deň pred skončením rodičáku nastúpiť do práce, ale vziať si dovolenku a nasledujúci deň dostať výpoveď a že sa tým dá získať vyšší príspevok v nezamestnanosti, ako keby sa ráta čisto z odpracovaných dní pred nástupom na materskú. Máte s tým niektorá skúsenosti?

gloria31
8. máj 2023

@cicuca ja som to tak urobila a funguje to. Mne vyšlo nezamestnanecke skoro 900€ na mesiac

cicuca
autor
8. máj 2023

@gloria31 paráda. Lebo som mala predtým na papieri minimalku a myslím, že z toho keby mi počítajú príspevok, tak oči pre plač. ďakujem

rachel36a
8. máj 2023

@cicuca po skonceni RD si vycerpas jeden den dovolenky a ten isty den ukoncis PP dohodou, ale zamestnavatel s tym musi suhlasit. Vyjde ti max podpora, za predpokladu,, ze si si dovolenku nevyčerpala medzi MD a RD a nemala si ziaden iný zdanitelny prijem za posledne dva roky

babo_n
8. máj 2023

Ja akurát mám ,kľudne mi napiste - tiež som mala minimálnu a teraz mám max podporu. 🙂

lilinka88
8. máj 2023

Tak ono to nie je len tak. Jednak ide o ukončenie PP dohodou,čiže s tým musí tvoj zamestnávateľ súhlasiť (čo nemusí). A druhá vec, mimo toho,že vyčerpas jeden deň dovolenky, podstatné je,aby ti aj preplatili nevycerpanu dovolenku. Tým si navýšis vymeriavací základ. A posledná podstatná vec, počas RD, resp v posledných dvoch rokoch si nemohla mať iný príjem, z ktorého sa ti odvádzali odvody do SP

cicuca
autor
8. máj 2023

@lilinka88 mám super šéfku, myslím, že by som sa s ňou vedela dohodnúť. Ale ďakujem za všetky info. Snáď to vyjde 🙂

cicuca
autor
9. máj 2023

@babo_n ďakujem, písala som Vám ss

lucik194
9. máj 2023

a hlavne nie den pred skoncenim rodicaku vycerpat dovolenku, ale po skonceni RD

cicuca
autor
9. máj 2023

@lucik194 ďakujem a vedela by si mi prosím Ťa poradiť, ako to presne urobiť?

lucik194
9. máj 2023

@cicuca tak to nevedela, priznam sa ze ja som to tak mala pred x rokmi tiez, ale je to o dohode teba a HR, ze rozviazes pracovny pomer dohodou
ty sa v prvom rade musis dohodnut s nimi, aby s tym oni suhlasili

cicuca
autor
9. máj 2023

@lucik194 ak tak ďakujem

sonkyp
9. máj 2023

@cicuca moja mala sa narodila 3.6., vtedy mi koncil rodicak, na 4.6. som sa dohodla s byvalym zamestnavatelom, aby mi dal na 1 den dovolenku, a pomer som ukoncila k 5.6. Ten jeden den dovolenky tam pomoze k vyssej podpore. Mne vysla maximalka.

cicuca
autor
9. máj 2023

@sonkyp aha, ďakujem 🍀 a stačí tam len ten jeden deň dovolenky, alebo tam treba aj rátať s nejakou nevybratou dovolenkou, ktorú by preplácali?

rachel36a
9. máj 2023

@cicuca musis mat viac dni dovolenky...jeden den cerpat, zvysne dni preplatit...aby sa ti navysil priemer...

lilinka88
9. máj 2023

@lucik194 akonáhle oznámis zamestnávateľovi návrat do práce, končí ti RD. Čiže dovolenka sa dá aj môže čerpať aj skôr.

lucik194
9. máj 2023

@lilinka88 jasnacka da sa cerpat aj skor, ale povedzme si narovinu, ked nemusis tak naco si ju budes ukoncovat skor?
nebolo to uplne presne napisane......

cicuca
autor
9. máj 2023

@lucik194
@lilinka88
Ďakujem vám 🍀 skúsim sa dohodnúť a vybaviť. Ešte raz veľká vďaka vám 💫

tami333
25. sep 2023

@lilinka88 ak som v Tom období 2 rokov mala ešte klasický príjem z pracovného pomeru potom PN a následne materská po ktorej skončení sa ukončuje aj pracovný pomer dohodou tak sa spriemeruje príjem za tie dva roky? Mám asi 25 dni dovolenky... asi nebudem mať nárok na maximálnu podporu teda.

lilinka88
25. sep 2023

@tami333 dávka v nezamestnanosti sa počíta z príjmu za posledné dva roky

cicuca
autor
25. sep 2023

@tami333 mala by sa ti počítat z nevycerpanej dovolenky, ktorú ti zamestnavatel preplati, ak sa tak dohodnete. Ak nastupis do práce a dovolenku si vybereš a následne ukoncis PP, tak sa ti podpora počíta z vyčerpanej dovolenky. Viac sa ti ale oplatí prvá varianta. Nástup do práce na 1-2dni a následne ukončí PP dohodu a zvysnu dovolenku si nechaj preplatit. Vyjde ti maximlna podpora este ta aj poteší suma z lreplatenej dovolenky, ktorú ti zamestnavatel musí uhradit

rachel36a
25. sep 2023

@tami333 ukoncujes pomer po materskej? .ci po skonceni rodicovskej dovolenky? Od toho sa bude odvijat z coho bude vypocitana davka

cicuca
autor
25. sep 2023

@rachel36a jasne, tam asi bude rozdiel ak to nebude po ukončení rodičovskej dovolenky, ale iba materskej.

rachel36a
26. sep 2023

@cicuca ano a dost podstatny....ked budes cerpat po materskej tak pojde aj z prijmu pred, z posledných dvoch rokov...ak po rodicaku, za predpokladu ze pocas neho nebol ziaden iny zdanitelny prijem sa to da urobit ze 1-2 dni dovolenky cerpat + zvysok preplatit = maximalna podpora

st_277
26. sep 2023

@rachel36a prosim vas a neviete mi poradit, ak mi este neskoncila RD, mozem RD prepisat na manzela a ja si vycerpat 1 den dovolenky a nasledne poberat podporu?
neviete mi poradit ako to funguje v tomto pripade a akym chybam sa vyhnut?

rachel36a
26. sep 2023

@st_277 mozete, vyska davky zavisi od toho co ste mala posledne dva roky pred evidenciou

nuna2112
18. dec 2023

Ahojte žienky a čo ak môj šéf mi doteraz nikdy nepreplatil žiadnu dovolenku počas toho čo som unho pracovala ? Neviem rozmýšľam ako s ním dosiahnuť nejakú dohodu aby mi to teraz preplatil ... Vzťahy sme mali fajn ale proste čo sa týka toho žiadna on ocr ani dovolenka preplatená u nich neexistovala ani vyplatna Paska nič 😔 neviete ako ho pritlačiť aby mi tu dovolenku preplatil? Mám z toho hrôzu čaká ma to v máji

uradnikova
9. feb 2024

@sonkyp a co neminuta dovolenka? Tu po ukonceni prac pomeru preplatia?

luliu
9. feb 2024

@uradnikova tu musia preplatiť - vďaka tomu je tá podpora vysoka

petrapeku
6. mar 2024

@rachel36a dobre tomu rozumiem, že keď sa dieťa narodilo 8.4., dovolenku treba čerpať 9.4, PP skoncit k 10.4.? Zvyšok dovolenky preplatiť, áno?

eva233
6. mar 2024

@petrapeku záleží od viacerých faktorov a či zamestnávateľ súhlasí, ale v podstate áno.