Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie

markzzy
1. okt 2024

Ahoj všetkým,

končí mi fixácia úveru a podpisujem dodatok k úprave sadzby v tej istej banke, kde mám hypotéku od začiatku. Ide o dodatok, ktorý zníži pôvodne navrhnutú sadzbu hypotéky na nižšie percento a možno zmení fixačné obdobie.

Moja otázka je, či podpísanie takéhoto dodatku k hypotéke diskvalifikuje žiadateľa o príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie alebo nie? V mojej banke (VUB) mi doporučili si to prezistiť, pretože majú vraj skúsenosť s ľudmi, že to UPSVaR po podpísaní dodatku zamieta - tak mi to aspoň komunikoval pracovník, ktorý ma informoval o retenčom úroku.

Predom poprosím, neriešim tu spravodlivosť a nespravodlivosť sveta a systému. Voľby sú už dávno preč, vybavte si to o 4 roky pri urnách. Ideálne očakávam reakciu od ľudí, čo s tím majú skúsenosť, verím, že sa ich tu pár nájde.

PS: Ak sa ma opýtate prečo som si nezavolal na UPSVaR, tak verte, že zavolal, ale keď mi tam nevie nikto dvihnúť telefón 2 dni a keď už sa dovolám, tak sa dostanem do nikdy nekončiacej špirály "prepojím Vás", prestalo ma to baviť.

Pekný deň a ďakujem za reakcie.

vanilkovazmrzka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vanilkovazmrzka
1. okt 2024

Nic, beriem spat, zle som to citala..

martinbud
2. okt 2024

@markzzy
@markzzy ahoj nie som pracovník upsvar ale pracujem s hypotékami , podľa môjho názoru ide tu o príspevok na zvýšenú splátku. Ak máš teraz splátku 300 eur a banka ti ju navýši pri konci fixácie na 500 a ty cez retencne oddelenie si vybavis zníženie na 450 , stále je to viac ako pôvodných 300 a myslím že máš nárok na príspevok. Dôležité je že tu zvýšenú splátku musíš zaplatiť, a úradu je jedno či je to prvá ponuka alebo po retencii. Je vyššia ako doteraz .

martinbud
2. okt 2024

Samozrejme nebavili sme sa o ostatných podmienkach

ekira1
2. okt 2024

@markzzy je to príspevok na zvýšenú splátku. Ak budeš mať zvýšenú splátku, máš nárok. Veď v zmluve budeš mať aktualne zvýšené percento, nie to, čo bolo navrhnuté predtým. Nie je nikde určené o koľko minimálne by ti mali zvýšiť, I keby 40€, vypočítajú ti z toho 75%. Hlavne je doložiť predchádzajúce fixácie, kde bude jasné, že percento šlo hore.

martinbud
2. okt 2024

@ekira1 úrad komunikuje s bankou čiže veľmi dobre budú vedieť kedy a o koľko sa splátka zvýšila.

ekira1
2. okt 2024

@martinbud a I tak treba doložiť doklad z banky kde je starý a nový úrok. Potvrdenie o fixacii, banky ho už posielajú automaticky.

alkoholik
2. okt 2024

Krasne napisane ze o 4 roky. Pekne zhrnute. Spravne. Osobne by som isiel na dany urad. Zial SR funguje tak ako funguje... A o Slovenskych uradoch pomlcim. Keby to bola moja firma uz davno skrachuje. Pomer cena/vykon hroza.

lienka.7
2. okt 2024

@markzzy za mna urcite musíš odovzdať nové zmluvy s výškou novej splátky. Budu tí to musieť znova prepočítať. A uvidis potom sám. Co si myslíme my, je asi irelevantné.

ekira1
3. okt 2024

@lienka.7 znovu prepočítať? On ešte príspevok neberie. Fixácia mu teraz končí, teraz ide žiadať prvý krát. Len neberie prvý úrok, čo mu ponúkli, dostal i výhodnejší a s tým až súhlasil..