Ahoj všetkým,
končí mi fixácia úveru a podpisujem dodatok k úprave sadzby v tej istej banke, kde mám hypotéku od začiatku. Ide o dodatok, ktorý zníži pôvodne navrhnutú sadzbu hypotéky na nižšie percento a možno zmení fixačné obdobie.
Moja otázka je, či podpísanie takéhoto dodatku k hypotéke diskvalifikuje žiadateľa o príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie alebo nie? V mojej banke (VUB) mi doporučili si to prezistiť, pretože majú vraj skúsenosť s ľudmi, že to UPSVaR po podpísaní dodatku zamieta - tak mi to aspoň komunikoval pracovník, ktorý ma informoval o retenčom úroku.
Predom poprosím, neriešim tu spravodlivosť a nespravodlivosť sveta a systému. Voľby sú už dávno preč, vybavte si to o 4 roky pri urnách. Ideálne očakávam reakciu od ľudí, čo s tím majú skúsenosť, verím, že sa ich tu pár nájde.
PS: Ak sa ma opýtate prečo som si nezavolal na UPSVaR, tak verte, že zavolal, ale keď mi tam nevie nikto dvihnúť telefón 2 dni a keď už sa dovolám, tak sa dostanem do nikdy nekončiacej špirály "prepojím Vás", prestalo ma to baviť.
Pekný deň a ďakujem za reakcie.
Nic, beriem spat, zle som to citala..
@markzzy
@markzzy ahoj nie som pracovník upsvar ale pracujem s hypotékami , podľa môjho názoru ide tu o príspevok na zvýšenú splátku. Ak máš teraz splátku 300 eur a banka ti ju navýši pri konci fixácie na 500 a ty cez retencne oddelenie si vybavis zníženie na 450 , stále je to viac ako pôvodných 300 a myslím že máš nárok na príspevok. Dôležité je že tu zvýšenú splátku musíš zaplatiť, a úradu je jedno či je to prvá ponuka alebo po retencii. Je vyššia ako doteraz .
Samozrejme nebavili sme sa o ostatných podmienkach
@markzzy je to príspevok na zvýšenú splátku. Ak budeš mať zvýšenú splátku, máš nárok. Veď v zmluve budeš mať aktualne zvýšené percento, nie to, čo bolo navrhnuté predtým. Nie je nikde určené o koľko minimálne by ti mali zvýšiť, I keby 40€, vypočítajú ti z toho 75%. Hlavne je doložiť predchádzajúce fixácie, kde bude jasné, že percento šlo hore.
Krasne napisane ze o 4 roky. Pekne zhrnute. Spravne. Osobne by som isiel na dany urad. Zial SR funguje tak ako funguje... A o Slovenskych uradoch pomlcim. Keby to bola moja firma uz davno skrachuje. Pomer cena/vykon hroza.
Tak pobavilo ma, že táto téma bola pár dní po odoslaní príspevku v televíznych novinách na Markíze 🤣 kde reportovali, že UPSVaR trochu preskakuje a riešiť by to ľudia mali v prípade zamietnutia (z vyššie uvedeného dôvodu) odvolaním sa voči rozhodnutiu, lebo nárok majú. Štát asi skúša, kde ušetriť každý centík 😂
Z mojej vlastnej skusenosti - mne tiez nevedeli poradit na urade ale povedali mi nech ziadost urcite podam a prinajhorsom to neschvalia. A schvalili. Takze za podanie ziadosti nic nedas a uvidis.