Príspevok na starostlivosť o dieťa

23. jan 2023

Ahojte, som tehotná a keď sa narodí druhé, prvý syn ešte nebude mať 3 roky. Manžel so starším chce nastúpiť na materskú asi mesiac pred termínom pôrodu. Ja nárok na materskú s druhým nemám.. viem že rodičovský príspevok na staršieho musím stopnúť keď manžel s ním pôjde na MD, čiže ja v tom čase nebudem poberať nič.. ale chcem sa opýtať, mám nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa (tých 41 mesačne do dovŕšenia 6 týždňov dieťaťa)? Alebo to má žiadať manžel ktorý bude so starším na MD? A vlastne žiada sa to na staršie alebo na mladšie dieťa?

alenah31
23. jan 2023

ty o to nemôžeš žiadať vôbec a manžel - som na pochybách. Odporúčam volať si na ÚPSVaR - príspevok sa viaže na materské k druhému dieťaťu a manžel bude na materskej s prvým dieťaťom. Ono sa tam skrátene píše "osoba, ktorá má nárok na materské na druhé dieťa a prvé nedovŕšilo 3 roky - môže požiadať o príspevok na starostlivosť vo výške 41€ vyplácaný 6 týždňov od narodenia druhého dieťaťa."

autor
23. jan 2023

@alenah31 aha, tak teda zistíme či by mohol aspoň on.. vďaka 🙂

barus26
23. jan 2023

@alenah31 určite sa popytaj.. Ja som to poberala ale my sme mali inú situáciu. Ja som bola na MD s mladším a manžel normálne pracoval. A pracovníčka mi povedala že mám k žiadosti napísať čestne prehlasenie ze manžel nepoberá materskú. A je to na staršie dieťa

alenah31
23. jan 2023

@barus26 áno na staršie, ale v prípade, že máš nárok na materské pri mladšom. Ak by si pri mladšom mala nárok len na RP nakoľko ti už pri druhom dieťati z nejakého dôvodu materské nepatrí - ten príspevok by už nepriznali.

barus26
23. jan 2023

@alenah31 áno môže byt. Preto píšem nech si zavolá že my sme mali inú situáciu

casillas28
23. jan 2023

Kamoska mala rovnaku situaciu a ten prispevok nedostala...ziada sa to na mladsie ak sa nemylim..dokonca ona sa musela nahlasit na urad prace inak by si musela platit odvody..aspon tak sa stazovala ze to vobec s muzom.nedomysleli ale moc som to nepochopila.. radsej si to obvolaj..zeny zvyknu prehanat a neustale sa stazovat😅

barus26
23. jan 2023

@casillas28 na mladšie máš materskú ak teda máš na ňu nárok a na staršie keďže nemáš nič máš tento príspevok

casillas28
23. jan 2023

@barus26 moze byt nehadam sa..oni tam strasne chaosili a spekulovali a tak to tam aj dopadlo 🙈

autor
23. jan 2023

@alenah31 @barus26 tak hej on bude mať teoreticky nárok na materské aj pri mladšom, aj reálne chce na ňu tiež ísť, ale až za nejaké 2 roky, keď sa ja budem chystať do práce. Tak som zvedavá, či mu ten príspevok dajú, keď bude na MD so starším…
@casillas28 a teda neviem čo tvoja známa chaosila, na úrad práce sa kvôli tomu aby nemusela platiť odvody nemusela hlásiť 😀 stačilo že by sa nahlásila na zdravotnú poisťovňu ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov (teda na to mladšie, ak bol muž na MD so starším).

casillas28
23. jan 2023

Radsej som sa uz nepytala lebo poradit si nedala 🙈😅 a stale si isla svoje ..takze s usmevom som sa diplomaticky radsej vyhla uz tejto teme 🙂