Príspevok na rekreáciu a booking

30. máj 2024

Ahojte, mate skúsenosť s príspevkom na rekreáciu pri ubytku cez booking? Ubytovateľ mi povedal, ze fakturu mi ma dat booking, kedze im isla platba aj miestna daň, co mi vychadza v bankingu, ze je to tak. On dostane az o desať dní prisluchajucu časť platby. Ale faktúru nemam nikde v maily od bookingu.

viky7
31. máj 2024

mne poslal booking nejake potvrdenie, ale musela som prilozit fakturu od hotela, teraz som ju pozerala, a je tam normalne, ze faktura, len v rohu je napisane ze duplikat ...neviem , ci preto, ze som to platila cez booking ..

eeffka
31. máj 2024

Fa tibda ubytovatel, booking je len sprostredkovatel

maranco
31. máj 2024

@viky7 keď pozrieš detail platby kartou tak je tam ako obchodník uvedený booking?

Tento mesiac som platil ubytovanie, platba prebehla tak, že booking posunul údaje o karte ubytovateľovi a ten si na termináli zadal číslo karty a stiahol platbu, platba prebehla v režime MOTO a ako obchodník je uvedený ubytovacie zariadenie v zahraničí.

viky7
31. máj 2024

@maranco neviem, čo myslíš, ale vo výpise mám že prijímateľ je hotel at booking

maranco
31. máj 2024

@viky7 ja mám v detaile platby kartou uvedený názov a adresu konkrétneho hotela a nie booking

manushka
31. máj 2024

Tento mesiac som to riešila, ubytovanie cez Booking.com, ale faktúru by ti mal dať ubytovatel, booking to len sprostredkoval, ja som potrebovala FA od ubytovania+potvrdenie od booking, že to slo cez nich-vytlačila som si z môjho booking účtu+ kópie platby cez IB, že to slo z môjho účtu-platila som kartou dopredu+zvysok doplácala na mieste za služby a nápoje navyše…Hlavne pýtaj faktúru od ubytovania, bez toho ti to nepreplatia..

autor
31. máj 2024

@manushka ďakujem

zarrinka
31. máj 2024

Ja prenajímam cez Booking. Ako sa píše vyššie, booking je len sprostredkovateľ. Fa za pobyt, po prípade potvrdenie o zúčastnených osobách vydáva samotný ubytovateľ. Či už hotel alebo súkromný vlastník.

akvi
31. máj 2024

Presne tak, ako píše @zarrinka . Tiež som prenajímateľ a dávam faktúru ja. Ja neviem, či si ešte aj v dnešnej dobe niekto dovolí prenajímať na čierno, keďže booking je povinný posielať informácie daňovému úradu. Ale evidentne sa ešte nájdu prenajímatelia, ktorí to riskujú, prenajímajú na čierno a faktúru dať nevedia a vyhovárajú sa, že ti ju má dať booking. Každopádne sa treba radšej vždy v správe opýtať ubytovatela, či dáva faktúru, keďže si chceš uplatniť rekreačný poukaz. My sme takto boli nemilo prekvapení pred rokom, že ubytovatel nám dal akúsi zmluvu o prenájme, čo je teda totálny blud, keď prenajíma chatu na pár dní. Ale veď jeho vec, akurát že sme si nemohli uplatniť poukaz.