Dobrý deň mamički.🤗
Mám 3-ročnu dcérku s poruchov ešte nevieme diagnózu , len podozrenie na detský autizmus. Dcérka nerozpráva malo čo i len hlások vydá zo seba. Počuje veľmi dobre boli sme aj na ušnom.Nepozera sa do oči a nereaguje na meno a aj ďalšie veci čo by mali 3 ročné deti zvládať ona ešte nič z toho nerobi. Plienkovana je .Chodíme u neurológa ,psychológa a teraz nás čaka psychiater. Nedávno nám schválili predĺžený rodičovský príspevok. Od septembra dcérka bude chodiť do špeciálnej škôlky vo Vranove Nad Topľou. My sme zo Zámutova.Okrem toho ešte navštevujeme už 1 rok centrum Včasnej intervencie v Humennom. Rada by som sa spýtala na aké príspevky by som mohla požiadať na úrade ? Na ktoré by sme mali nárok?
Budem Vám vďačná ak mi poradíte alebo odporučite ☺️
bez diagnozy zial nic, pockajte na oficialnu diagnozu a ten predlzeny RP zo zdravotnych dovodov dietata ako citam vam uz schvalili
Máš nárok na predĺžený rodičovský pre to si ho aj dostala, zvyšok s a bude riešiť podľa diagnózy.
A na zaklade coho ti priznali RP zo zdravotnych dovodov, ked nemas stanovenu diagnozu?
@martinkatinka tiež som nedúfala že mi to schvália.Ale mala som správu z toho Centra čo navštevujeme,klinickej psychológie a neurológie. Tam má že spomalený vivin reči a prvky detskeho autizmu.
@91anka uprimne jedna vec je na čo máš nárok zo zákona, druha vec je čo ti vlastne schvália, on su schopní na základe dvoch slov zo 5 stranovej správy urobit záver a neschvalit ti
nečakaj že máš narok ale že ho skutočne dostaneš od štátu,
poznám pas deti čo dochadzaju do školy 25 km a prispevok na auto, ani benzin nedostali
inak to že nerozpráva ešte nemusi byt autizmus môže to byt kludne expresivna dysfazia a reč ti naskoči pri práci časom, aj ostatné veci len treba s nou pracovat , plienkovanie bude možno na dlhšiu trat ale aj tažšie deti pomocou fotiek a prace sa naučili
@sara07 Bodaj by to tak aj bolo, dúfam v Tom . Samozrejme že tu nejde len o reč čo má problém,je toho kopec. A áno aj ja poznám prípady deti ktore sú na tom možno horšie a neschválili im ani predĺžený rodičovský.
Nigdy by som si nepomyslela že to budem nakoniec riešiť aj ja. Snažíme sa s dcérkou pracovať a venovať sa jej čo najviac. Bodaj by som nepotrebovala nič také , no vidím že nie je v poriadku. Ona je tretia v poradí . Staršie deti už v 2 rokoch rozprávali normálne. Ona ešte len blabotat začala. Som počula že niekomu aj pampersky predpisujú ja som sa o Tom dopočula iba nedávno. Nechcem aby to vyznelo že to nejak chcem využiť, ale že vraj veľa rodičov si pampersky dávajú predpísať o neurológa keď dieťa dovrši 3 roky
@91anka ano toto ti žial nikto nepovie
ideš k neurologovi , on ti dá pozkaz zdravotny a ty si typ plienok vyberáš sama , nedaj si vnutit nejaku značku , oni v zdravotnickych potrebach ked beru od určiteho predajcu maju bonusy asi tak
ak môžem poradit daj si zatial len preukaz ztp
ak máte auto tak parkovci preukaz ale to až ked ti daju preukaz ztp
ano človek by najradšej mal zdrave dieta len to asi nik nevidi niekedy , prachov je málo a táto tema nie je zaujimava
Tak dneska som bola s malov u psychiatra a bohužial jej potvrdil že ide o detský autizmus. Ešte pôjdeme na genetické a metabolické vyšetrenie.Ako kompenzácie mi v správe napísala pridelenie statusu zťp, parkovací preukaz, príspevok na benzín,na kúpu auta, na komunikátor Grid 3, a na hygienické potreby.
Samozrejme že viem že tu ide o to či to schvalia.
Je mi veľmi smutno že sa to potvrdilo, stále som dúfala v to že ide iba o spomalený vivin. Ale dobre na Tom je že vidím u svojej dcérky pokroky vďaka tým cvičeniam a verím že špeciálna škôlka jej ešte viac pomôže.
vsak nemate stanovenú diagnozu, pockajte si na to a podla dg. uvidite na co máte narok. t.j. zatial len na ten predlzeny rodicak zo zdravot. dovodov *aj to je socialna davka