Ahojte, chcela by som sa spýtať, najmä tých žien, ktorým zamestnávateľ neprispieva do 3.piliera, aký príspevok si tam posielate? Mám 37r. a vychádza mi to cca 40-50e mesačne, aký máte názor, je to relatívne fajn alebo by trebalo aj viac? Viem, že každému bude vyhovovať iná suma, iný budúci príspevok na dôchodku, má iný vek, ale nemám sa s kým poradiť, najbližší tretí pilier nemajú, ďakujem 🙂
Bez príspevkov zamestnávateľa sa to neoplatí.
Ak ti neprispieva, neoplatí sa ti to vôbec.
Zamestnávateľ mi prispieval, keď som si založila 3.pilier, vtedy to bolo fajn, potom materská a iný zamestnávateľ, ktorý už neprispieval, ale stále som tam čosi posielala..
V akom zmysle je 3 pilier drahy?
180€ ročne kvôli daniam
Ja si posielam 40 a 40 mi posiela aj zamestnavatel
@nelca84 neviem, kde to pozeras, ja vidim ine... nic to nemeni na fakte, ze sa 3p neoplati kvoli poplatkom. https://3pilier.smartinvestor.sk/vykonnost
@vanilkovazmrzka 1.2% priebezny poplatok z nasporenej sumy kazdy rok... a tusim 10% z vynosu...
@zic hmmm ani som nevedela ze platim nejake poplatky 😃
@nelca84 https://app.oranzovaobalka.sk/analytics/ tu vidim priemer cez 12, aktualny 14... fakt neviem co pozeras a kde...
@janai1 neviem, ako to pocitaju, ale nechce sa mi tomu verit, kedze z uniqy vo vypise mam ine cisla (za rok 2023 15.88%, za 5 rokov 43.82... a teraz je vsetko hore... a Uniqa mopiruje skoro msci world... takze som si skoro isty, ze cisla nie su spravne. Indexy zase taky vynos (nizky) nikdy nemali
davam si 30.. zalozila som len kvoli nizsiemu uroku na hypo 😁😁😁
@nelca84 pozeral som to spravne... asi naozaj boli zrovna posledne 3 roky (teda asi 2021 a 2022 biedne... kovidove)... Aj by to nedavalo zmysel, kedze aj 2. pilier (v Uniqe a dalsich) kopiruje skoro uplne MSCI world... aj vykon by mal byt podobny (i ked v 3. pilieri je nizsi - asi kvoli poplatkom a aj ten mix fondov je asi trosku iny)...
Tu su napriklad pekne popisane nevyhody (ale je mrte inych clankov)...
https://www.pepp.sk/treti-dochodkovy-pilier-kom...
@zic a co ti hovorim cely cas? 🙈 hned prvy bod - biedne zhodnotenie 🙈 ved to ty ma presviedcas o opaku...
A porovnavas kumulativne zhodnotenie v 3. pilieri s rocnym v 2. pilieri... 🤷♀️
A nie, ani zdaleka sa indexy v 2. a 3. pilieri nepriblizuju vo vykonnosti. V 3. pilieti maju asi tretinovy vynos oproti 2. pilieru. Pozri si to lepsie. Ja to sledujem roky, a tym myslim 10+
@nelca84 Videla si moj posledny obrazok? To je posledne rocne zhodnotenie... 15.29%, 14.75% atd atd... Vynos za posledny rok je dobry, vynos od zaciatku je dobry, len vynos za posledne 3 roky nie je (lebo covid)... Ake kumulativne... to je p.a. Aj ten link na oranzovaobalka je per annum... Zrovna na tej stranke si si vybrala "zle" 3 rocne. To je asi jedine mizerne zhodnotenie. 2 pilier som spomenul, lebo si ho spominala ty.
@zic videla. A teraz si skus zobrazit obidva fondy v rovnakom casovom horizonte. Ty si vypichol jeden rok, kedy su lepsie vynosy. Lenze 2. pilier si aj pocas kovidu drzal cca 8%, kdezto v tretom boli indexy na 1,5 % v tom obdobi. Chapes ten rozdiel? Jeden lepsi rok nevykryje 10 slabych. Takze tvoje tvrdenie o podobnom vykone je uplne mimo.
@tersanas 3.pilier bez prispevkov zamestnavatela sa neoplati. Je drahy.