Príspevky 3. pilier

tersanas
14. sep 2024

Ahojte, chcela by som sa spýtať, najmä tých žien, ktorým zamestnávateľ neprispieva do 3.piliera, aký príspevok si tam posielate? Mám 37r. a vychádza mi to cca 40-50e mesačne, aký máte názor, je to relatívne fajn alebo by trebalo aj viac? Viem, že každému bude vyhovovať iná suma, iný budúci príspevok na dôchodku, má iný vek, ale nemám sa s kým poradiť, najbližší tretí pilier nemajú, ďakujem 🙂

zic
14. sep 2024

@tersanas 3.pilier bez prispevkov zamestnavatela sa neoplati. Je drahy.

gribka1
14. sep 2024

Bez príspevkov zamestnávateľa sa to neoplatí.

ibrunova
14. sep 2024

Ak ti neprispieva, neoplatí sa ti to vôbec.

werony_n
14. sep 2024

@tersanas za mňa je to fajn a určite sa 3ti pilier oplatí ci vám zamestnávateľ prispieva alebo nie, na dôchodok to oceníte

tersanas
autor
14. sep 2024

Zamestnávateľ mi prispieval, keď som si založila 3.pilier, vtedy to bolo fajn, potom materská a iný zamestnávateľ, ktorý už neprispieval, ale stále som tam čosi posielala..

zic
14. sep 2024

@tersanas tak si tam prestan prispievat, ucet si nechaj do buducna. Prispevky si daj na nejake lacne sporenie ak sa ti tomu nechce venovat (eic, portu), prinajhorsom finax...

nelca84
14. sep 2024

@werony_n mysli sa to tak, ze ak zamestnavatel neprispieva do 3. piliera, nie je dovod tam davat vlastne peniaze, pretoze su ovela lepsie moznosti setrenia na dochodok. 3. pilier ma totizto nizke zurocenie...

gab1sol
14. sep 2024

@tersanas mám 36 a prispievam si tam 40e mesačne. Ale mne prispieva aj zamestnávatel. Keď som bola doma s deťmi, neprispievala som tam. Vez príspevku zamestnávateľa by som tam neposielala nič. Na budúcnosť myslím inak a peniaze posielam inde…

zic
14. sep 2024

@nelca84 v indexe aj vynos nie je zly, ale poplatky su velmi vysoke...

nelca84
14. sep 2024

@zic 3,5 % je podla teba dobry vynos?? Tolko ma najlepai indexovy fond v 3. pilieri.

vanilkovazmrzka
14. sep 2024

V akom zmysle je 3 pilier drahy?

janai1
14. sep 2024

180€ ročne kvôli daniam

vanilkovazmrzka
14. sep 2024

Ja si posielam 40 a 40 mi posiela aj zamestnavatel

zic
14. sep 2024

@nelca84 neviem, kde to pozeras, ja vidim ine... nic to nemeni na fakte, ze sa 3p neoplati kvoli poplatkom. https://3pilier.smartinvestor.sk/vykonnost

zic
14. sep 2024

@vanilkovazmrzka 1.2% priebezny poplatok z nasporenej sumy kazdy rok... a tusim 10% z vynosu...

vanilkovazmrzka
14. sep 2024

@zic hmmm ani som nevedela ze platim nejake poplatky 😃

nelca84
14. sep 2024

@zic pozeram aktulny vynos, to co si poslal ty je podla.mna este horsie 🙈

zic
14. sep 2024

@nelca84 https://app.oranzovaobalka.sk/analytics/ tu vidim priemer cez 12, aktualny 14... fakt neviem co pozeras a kde...

janai1
14. sep 2024
zic
14. sep 2024

@janai1 neviem, ako to pocitaju, ale nechce sa mi tomu verit, kedze z uniqy vo vypise mam ine cisla (za rok 2023 15.88%, za 5 rokov 43.82... a teraz je vsetko hore... a Uniqa mopiruje skoro msci world... takze som si skoro isty, ze cisla nie su spravne. Indexy zase taky vynos (nizky) nikdy nemali

nelca84
14. sep 2024

@zic a nepozeras indexy v 2. pilieri? Tam su vynosy o dost vyssie, 3. pilier je tazka bieda

denden77
14. sep 2024

davam si 30.. zalozila som len kvoli nizsiemu uroku na hypo 😁😁😁

zic
14. sep 2024

Uz to vidim... v tom porovnani od financneho kompasu je moznost len 3 roky (tie male cisla) a rok... tam to zase vyzera "ok"... tak ako v tych ostatnych porovnaniach... tie 3 roky asi boli slabsie

zic
14. sep 2024

@nelca84 pozeral som to spravne... asi naozaj boli zrovna posledne 3 roky (teda asi 2021 a 2022 biedne... kovidove)... Aj by to nedavalo zmysel, kedze aj 2. pilier (v Uniqe a dalsich) kopiruje skoro uplne MSCI world... aj vykon by mal byt podobny (i ked v 3. pilieri je nizsi - asi kvoli poplatkom a aj ten mix fondov je asi trosku iny)...

zic
14. sep 2024

Tu su napriklad pekne popisane nevyhody (ale je mrte inych clankov)...
https://www.pepp.sk/treti-dochodkovy-pilier-kom...

ly5ka
14. sep 2024

@tersanas vsetci vravia, ze sa neoplati..ale ked platis..cca 20 eur/ mesiac ... na daniach si odpises 180 eur..cize vlastne akokeby si si sporila statnymi peniazmi..za mna aspon toto sa ako tak oplati..

zic
14. sep 2024

@ly5ka S tymto mas teoreticky pravdu, len o 180 eur si znizujes zaklad dane... takze na samotnej dani setris 34 eur...

nelca84
14. sep 2024

@zic a co ti hovorim cely cas? 🙈 hned prvy bod - biedne zhodnotenie 🙈 ved to ty ma presviedcas o opaku...
A porovnavas kumulativne zhodnotenie v 3. pilieri s rocnym v 2. pilieri... 🤷‍♀️
A nie, ani zdaleka sa indexy v 2. a 3. pilieri nepriblizuju vo vykonnosti. V 3. pilieti maju asi tretinovy vynos oproti 2. pilieru. Pozri si to lepsie. Ja to sledujem roky, a tym myslim 10+

zic
14. sep 2024

@nelca84 Videla si moj posledny obrazok? To je posledne rocne zhodnotenie... 15.29%, 14.75% atd atd... Vynos za posledny rok je dobry, vynos od zaciatku je dobry, len vynos za posledne 3 roky nie je (lebo covid)... Ake kumulativne... to je p.a. Aj ten link na oranzovaobalka je per annum... Zrovna na tej stranke si si vybrala "zle" 3 rocne. To je asi jedine mizerne zhodnotenie. 2 pilier som spomenul, lebo si ho spominala ty.

nelca84
14. sep 2024

@zic videla. A teraz si skus zobrazit obidva fondy v rovnakom casovom horizonte. Ty si vypichol jeden rok, kedy su lepsie vynosy. Lenze 2. pilier si aj pocas kovidu drzal cca 8%, kdezto v tretom boli indexy na 1,5 % v tom obdobi. Chapes ten rozdiel? Jeden lepsi rok nevykryje 10 slabych. Takze tvoje tvrdenie o podobnom vykone je uplne mimo.