Prišla som o tri mesiace rodičovkého a prídavku na dieťa

lenka250
12. nov 2013

Mám založený účet v Prima banke, kde mi chodí každý mesiac rodičovský príspevok s prídavkami a dnes mi odtiaľ volali, že som v mínuse 700 eur. V roku 2008-2010 som nemala vyplatenú zdravotnú poisťovnu..Pracovala som v zahraničí, tam sa mi poisťovna platila, ale tu som nebola z poisťovne odhlásená, takže mi naskočil dlh..Nemala som o tom ani potuchy...Neprišiel mi žiaden papier ako upozornenie alebo začatie exekúcie až do dnes. Dnešný deň je môj najhorší a najsmutnejší zároveň.. Také Vianoce, aké budeme mať my neprajem nikomu.. Maličkého prvé Vianoce budú ako každý všedný deň a to ma trápi najviac... :(

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
quaxi
12. nov 2013

Ked donesies do poistovne potvrdenie, ze si bola v tom case poistena inde, da sa to spatne odhlasit a peniaze za poistne ti vratia. Ale s poplatkami za exekutora sa mozes rozlucit, a to je dost velka suma.

bosoriak
12. nov 2013

@lenka250
1.) Ak mas platene zdravotne poistenie v inej krajine, nabehni s potvrdenim do zdravotnej poistovne a zdokladuj to. Ak ma pamat neklame, tak sa to da aj spatne urobit. Kontaktuj poistovnu a zisti, co treba urobit. Ale je to divne, lebo pred exekuciou zaslu aspon jeden vykaz nedoplatkov, ale mozno maju zlu adresu...
2.) 10-mesacnemu dietatu je sumafuk, ake su Vianoce. A Vianoce sa daju spravit krasne bez darcekov aj bez stromceka a bez miliardy kolacikov, ktore sa aj tak vyhodia. Uvidis, ze to este mozno budu vase najkrajsie.
Drzim palce.

lenka250
autor
12. nov 2013

@bosoriak Lenže ja to potvrdenie nemám, pretože som zo zahraničia ušla...Už som to riešila aj cez políciu...A je pravda, že sa dajú urobiť Vianoce aj bez všetkého naokolo, len aby sme boli rodinka pokope, ale predsa to človeka trápi, že nemá z čoho napiecť a už vôbec niečo kúpiť pod stromček...

gatmicka
12. nov 2013

staci ked si zistis kto ti dal blokaciu na ucet, zavolas im a povies ze na ucet ti chodi len rod.prispevok povedia ti aby si poslala ziadost o odblokovanie uctu z dovodu ze chodi ti tam ten rodic.prispevok a potvrdenie zo uradu a socialnych veci.. ze na ten ucet ti chodi prispevok a rodine davky. na zaklade toho ti ho odblokuju a mozes sa s nimi dohodnut na splatkach. Rodicovsky pris., rod. davky a vyzivne nespada pod exekutorov. Mala som podobny problem s takto som to vyriesila. Nebolo to tak bolestne ako prist o vsetky peniaze. alebo je druha moznost dat si peniaze posielat na muzov ucet, postou, ale skus sa s nimi dohodnut

quaxi
12. nov 2013

@lenka250 je jedno ako si odisla, treba sa obratit na miestnu zdrav. poistovnu, nech ti zaslu vykaz o zaplatenom poistnom a o dobe, kedy si bola prihlasena.

melanka21
12. nov 2013

pokial viem, su to statne davky a oni ti nemozu siahnut na peniaze pokial su od statu ..... ries to musia ti ich vratit spet ... odvolaj sa, nenechavaj to tak, peniazky ti vratia, teda aspon by mali, tu zlyhal ludsky faktor ....

melanka21
12. nov 2013

a ak by si si dala posielat peniazky sekom nic take by sa nestalo, lebo oni jednoducho nemozu siahnut na peniaze od statu ....

maznacik007
12. nov 2013

baby ja teda neviem ale preco by exekutor nemohol siahnut na RP ... ved kludne sa exekuuju aj starobne dochodky, ci invalidne a pod. len je otazka ze ti mal nechat nejake minimum ... ale zasa pohladavka zo ZP je nadradena...

v prvom rade by som ale kontaktovala exekutora meno ti daju v banke a snazila sa to poriesit lebo ti nabiehaju uroky .. kazdy den ...
ja by som to doriesila cim skor ... kedze si tehotna a chodis na poradne a tak .. a ked si neplatic v ZP tak mas narok len na neodkladnu zdravotnu starostlivost...

gatmicka
12. nov 2013

@maznacik007 nemoze na RP siahnut pretoze to su peniaze na dieta, invalidny starobny atd. su na danu osobu. Ak Lenka spravy ako som pisala vysie tak ucet jej odblokuju. Ja som to stihla vybavit nastastie pred nabehnutim penazi. Zajtra si to vybav, lebo na odblokovanie maju myslim 3-5 dni.

bosoriak
13. nov 2013

@lenka250 A nie je teda mozne, ze ti rovnake zdravotne poistenie (neplatene) plynie aj v zahranici? Aby si sa nedostala do vacsich problemov.
Kazdopadne tak ako radili predo mnou - nemusis tam chodit, staci napisat e-mail do prislusnej zdravotnej poistovne v zahranici, aby ti zaslali potvrdenie. Prip. tam zavolat. Ak si tam bola poistena, tak tych 700 eur nemusis platit. A ak sa nemylim, tak ak dolozis potvrdenie, tak nemusis platit ani exekutora, kedze ide o pohladavku, ktora vlastne neexistuje a on si bude svoje naklady vymahat od poistovne (slovenskej).

maznacik007
13. nov 2013

@gatmicka Rp je prispevok pre rodica nie pre dieta ... pre dieta su rodinne pridavky tych cca 21 EUR. RP je ako uz z nazvu vyplyva rodicovsky prispevok.

exekutor jej naklady exekucie neodpusti ani ked preukaze ze bola v tom case poistena v zahranici lebo jej zakonna povinnost je hlasit zmeny do 8 dni a neznalost zakona neospravedlnuje...

osobne si myslim ze by mala minimalizovat skody dohodnut sa s exekutorom, pozicat si peniaze vyplatit to a riesit vratenie aspon sumy poistneho preukazanim toho ze bola poistena v cudzine so zdravotnou poistovnou. A skor ako vianoce synceka by ma zaujimalo ako je to s mojou zdravotnou starostlivostou aby nebol trapas u nejakeho lekara kedze ako neplatic ma narok len na neodkladnu zdravotnu starostlivost.

maznacik007
13. nov 2013

ospravedlnujem sa za mylne info, ano RP nie je predmetom exekucie ale exekutor neskuma odkial na ucet peniazky prisli, skus sa s nim dohodnut, daj si posielat RP postou a hlavne sa s nimi dohodni najma kvoli tomu ze ide o zdravotku ... a kazdym dnom ti nabiehaju penale od exe... ktore ti neodpustia ani ked preukazes ze si bola poistena inde. Vela stastia...

a Vianoce nie su len o konzume, si mlada zdrava zena jedno malinke dieta druhe na ceste... a to je velke bohatstvo len teraz sa treba o deti postarat a tak male dieta si veru neuvedomuje ci dostane darcek za sto eur alebo za euro vyzivku...

seemani
13. nov 2013

Pred začatím exekučného konania MUSÍŠ byť o tom upovedomená.. Nemôže ti exekútor len tak siahnuť na peniaze, musí ti dať najprv možnosť to splatiť sama, dohodnúť kalendár alebo ti aspoň oznámiť, že je voči tebe začatá exekúcia. Ja byť na tvojom mieste, URGENTNE to riešim, zháňam ten doklad a kontaktujem daného exekútora, aj keď nevieš akého, keďže ti nič neprišlo... Treba ísť do zdravotnej a zistiť si, kto toto pos*al, lebo takto sa to veru nerieši...Každý jeden človek musí byť aspoň upovedomený...

nercia
13. nov 2013

Podobný šok som zažila aj ja... prišlo nám že do mesiaca máme zaplatiť 2100 libier že nám zle vypočítali Child tax credit (spred troch rokov)... my sme medziutým už na SK boli...a nezaujimalo ich či maš abo nemáš... a o dalšie dva mesiace mi prišlo že máme zaplatiť naspäť 374 libier lebo že som spätne nemala nárok na Child benefit (detske pridavky) na Oliverka lebo že sme už boli mimo SK... ale manžel pracoval ešte stále tam tak dodnes nechápem prečo sme museli zaplatiť... Takže v priebehu mesiaca vyše 2500 eur išlo do ľuftu nie kvôli našej chybe... a cigani si vymyšľaju deti, odzubuju štát a im dobre a slušný ľudia čo tisice libier zaplatili na daniach musia pykať... ach ako ťažko mi bolo, takže ťa viem pochopiť ako je to ,,stratiť" peniaze...drž sa a snád sa to nejako vyrieši

gatmicka
13. nov 2013

@seemani bohuzial moze, dopravny podnik to tak robi bezne, oni si nezistuju tvoju aktualnu adresu takze staci zmenit adresu. Pre nich je jednoduchsie rozposlat do vsetkych bank na slovensku s rodnym cislom a banka na zaklade toho da blokaciu. Ak chces zistit aky exekutor to poslal treba zavolat do banky, tam vam daju jeho meno a v databaze exekutorov si ho vyhladat a riesit to a ziadat o odblokovanie uctu.

gatmicka
13. nov 2013

@maznacik007 svojim sposobom je to pre rodica, ale na dieta. Je to jedno ale su to peniaze ktore nespadaju pod exekutora

havana_frost
13. nov 2013

@lenka250 Škoda že si to zistila až po začatí exekúcie. Ak by si to zistila predtým a v našej zdravotnej poisťovni preukážeš, že si bola zdravotne poistená v inom štáte EU, mohlo sa to ešte riešiť. Podľa mňa naša poisťovňa stále nemá nárok na celé poistné za všetky tie roky, maximálne tak na pokutu za neodhlásenie (do 165 €), pretože ty si prestala byť poistencom, aj keď si sa neodhlásila. Ale poisťovne si to akosi vykladajú po svojom a proste kým sa neodhlásiš, plať, aj keď si prihlásená inde. Podľa mňa by sa s tým dalo aj uspieť na súde. Dosť som to riešila, manžel takto platil skoro dva litre. Ale chce to veľa nervov a odhodlania.

lenka250
autor
13. nov 2013

Dnes som volala tomu exekútorovi a zdvihla mi nejaká jeho sekretárka a tvrdila, že oni nemôžu zato, že mi siahli práve na rodičovský príspevok s prídavkami, lebo konali na pokyn svojho šéfa, no toho mi k telefónu nemohli dať, ževraj mal veľa práce...Mám sa ísť informovať do prima banky...No v Prima banke sa zase vyhovárali na exekútora, že si to mám riešiť s ním...Rodičovský príspevok som si dala hneď posielať poštovou poukážkou, no s týmto mesačným príspevkom sa môžem rozlúčiť, lebo ho mám už poslaný na účet...

lenka250
autor
14. nov 2013

Dnes mi prišiel rodičovský príspevok a oni mi ho nemôžu vydať...Volala som exekútorovi, že mi ho nechcú uvolniť a on tvrdí, že to nemôžu zo zákona spraviť...Ja už neviem čo mám robiť...a žiaden príjem nemám...