Prišla som o opatrovateľský príspevok.Ako uživiť deti?

havedka
17. jún 2011

mamicky prosim ak viete poradte,som samozivitelka a mam 3malolete skolopovinne deti,doteraz som poberala opatrovatelsky prispevok na synceka ktory mi 7.6zomrel,a tym padom na buduci mesiac ostanem skoro bez prijmu,berem akurat vyzivne na 3deti v sume 290eur,nic ine a pridavky na deti ale to sa vraj tam nerata,pani na urade mi povedala ze nemam narok na hmotnu nudzu,som zufala,neviem co budem robit mam este 3deti ako ich uzivim?Hladam si surne pracu ale to nejde tak rychlo,a este skusam vybavit davku v nezamestnanosti.

svetielkoand
17. jún 2011

Ahoj, zo zákona máš nárok na dávku v hmotnej núdzi, keďže nedosahujete spolu životné minimum, t.j. 185,19 € na prvú plnoletú posudzovanú osobu, teda teba, plus 84,52 € na každé nezaopatrené maloleté dieťa, čo je spolu 438,75 €. Pri poberaní opatrovateľského príspevku nebolo za teba platené poistné v nezamestnanosti, z čoho vyplýva, že nemáš nárok na podporu v nezamestnanosti, ale na ÚPSVaR môžeš požiadať o sociálne dávky a tiež sa môžeš informovať o príspevku na bývanie. Avšak so žiadosťou o sociálne dávky nepochodíš, ak si majiteľkou majetku, ktorý môžeš speňažiť a zlepšiť tak svoju situáciu, napr. motorového vozidla, ak je jeho hodnota vyššia ako cca 6480 € 🙂 . Do príjmu sa nepočítajú prídavky na dieťa - v tom máš pravdu.

nadhera
18. jún 2011

@svetielkoand najhorsie je na tom to, ze ked si nechas ohodnit auto ,ktore vies, ze uz nema taku hodnotu ani zdaleka, tak zaplatis peknych par €ciek. /asi 1500sk/ A kedze si v hmotnej nudzi,tak to naozaj nepotesi. ☹ ☹ ☹

murko2711
18. aug 2013

@svetielkoand neviem či ste sa náhodou nezmýlila ale dávka v hmotnej núdzi je 155 e na ňu spolu aj s deťmi +príspevok na bývanie 89+17 na každé dieťa ktoré si plní povinnú školskú dochádzku +2 e na každého na zdravotkutoto všetko zrátať ale odpočítať výživné a vyjde koľko je rozdiel toľko tí doplatia ak je výživné vyššie ako tie príspevky nedostanes nič