Prišiel vám už šek s novou, vyššou cenou elektriny ?

3. sep 2022

Prišiel vám už šek s novou cenou elektriny ? O koľko sa vám zdvihla ?

brembo
3. sep 2022

V čechách minulý týžden zvyšovali len o 50%. Zatial nič neprišlo.

zuzap33
3. sep 2022

Dvihla som si zalohy v juni a to o 30 percent. Naco cakat ? Aj to sa mu zda malo. A na byte zalohy plus 50 eur. Nechcem mat velmi drsne prekvapenie buduci rok

simca06022011
3. sep 2022

nam este zuctovanie neprislo, 15.9. pride za posledny rok sa mi zda, cize podla toho uvidim ako to nastavia a prisposobim si🙂 my sme 100% elektricka domacnost, cize urcite budem dvihat nad vyratanu sumu, pre istotu, nas vzdy "podhodnotia".

ndrag
3. sep 2022

Ja som zdvyhla zalohy minuly mesiac, zatial o 50%, lebo je vyssi pocet ludi, ale mozno zdvyhnem znovu. Cez ZSE sa to da pekne na stranke.

simsalabim
3. sep 2022

Ja som zdvihla aj plyn aj elektrinu uz dakedy v maji/juni. Cca o 30 euro oboje.

autor
3. sep 2022

Áno, lebo viem že vyúčtovanie by malo niekedy teraz prísť, preto sa pýtam. Len sa niekedy zamýšľam nad tým, ako budú fungovať reštaurácia, o koľko im to zdvihnú, či im to nebude likvidačné :( lebo jasné, ceny dvihnú, ale zasa keď budú extra vysoké, tak veľa ľudí si to nebude môcť dovoliť 😕

simca06022011
3. sep 2022

Tak energie podnikateľom pojdu hore este viac ako domacnostiam, vsetkym. Podla všetkého teda, kolko este nevieme. Zatial su preedpoklady stovky %, ale oficialne nic. Ja mam halu, teraz elektrina a plyn cca 200eur dokopy mesacne a som tiez zvedava co bude, riesenie bude homeoffice ako cez kovid. Aj kevy som tovar mala rozviezt alebo otcorit rpevadzku na hodinu/dve na výdaj tovaru a zamestnancom dat príplatok za elektrinu doma (napriklad) tak sa to skor oplati ako uhrádzať energie a kurit. A v chlade nik nemoze sediet celý den uz takto v sklade byva okolo max. 15stupnov, kanceláriách 20... Cize ziadny luxus.

luccija
3. sep 2022

Nam uz prislo vyuctovanie 30 eur nedoplatok automaticky zdvihli zalohovy predpis.
Likvidacne to bude pre vela ludi co podnikaju:(plus velmi stupne cena za tovar, jedlo, sluzby..
Moj muz maju v praci 50 prevadzok doteraz platili elektriku 50 t eur po novom 220 t.Niektore prevadzky zatvorili, ludi prepustili, inym skratili otvaraci cas

luccija
3. sep 2022

Ja som zvedava co bude v skolach uz som pocula, ze deti budu v zime online, alebo uholne prazdniny.Kto vykuri tie obrovske priestory

brembo
3. sep 2022

netreba sa bát,ukrajine treba pomáhat,ved nám to ten trpaslík fuzatý vráti. Mnoho firiem končí už teraz,nezamestnanost spupne,ceny áut pojdu hore rapídne,nebude na ne odbit a Slovensko pojde ku dnu.

diewcatqoo
3. sep 2022

Zijem v CR, zalohy sme navysovali este v juni. Elektrinu o 50%, kurenie o 110%.

mufka1
3. sep 2022

Mame prišlo včera vyúčtovanie ale nemala zvýšené ani nič ozdobné písané v papieroch zatiaľ

dejka77
3. sep 2022

Mali sme maly nedoplatok napriek zvysenej zalohe a teraz nam ju navysili zase. Spotrebu mame v podstate stale rovnaku, ziadne velke rozdiely.

zmrzlinka2021
3. sep 2022

@brembo Aj keby sme ukrajine nepomahali, aj tak by vsetko islo hore. Vid priklad madarska - rapidne znizovanie zivotnej urovne, ceny rastu... proste vsetko vo svete sa nas dotyka. A zlocinec Putler to este radikalne zhorsil a skusa vydierat. Proste ako za cias hitlera... obetujme ludske zivoty a niečo za to dostaneme...

nikha2809
3. sep 2022

Prišiel nám preplatok a zálohové platby nám zdvihli.

lienka.7
3. sep 2022

Nemali sme nedoplatky ani na jednom, ale zdvihla som zálohy pre istotu.
Len paradoxom je to ako minule vysvetľovali v TV ze my elektriky mame dosť, len co vyrobíme my predáme za nejakých 50€ a dovezieme za 900€. No vivat kapitalizmus 👌👌👌
Je to asi tak ako keby si si doma ty piekla rohliky, ale sama si ich zjest nemozes , musis predať do obchodu za 5 centov a potom si ho znova kúpiť za 15 centov. Svoj vlastný rohlik !!! Ja neviem, ci len mne to pripade proste nenormálne...
@brembo presne tak. Vzdy nam zatial vsetko "vratil".
@zmrzlinka2021 a Ukrajina berie odkiaľ plyn a ropu, hm? Myslíš ze z USA?

zmrzlinka2021
3. sep 2022

@lienka.7 To ja neanalyzujem, len pisem, ze zvysovanie cien je problemom celeho sveta.
Podstatne je riesit problemy, mat dušu v klude, a da sa prekonat vsetko. A nesledovat hoaxove media, blahu a podobnych psychopatov, ktori nam tu zo slovakov a sloveniek robia psychiatricke pripady.

Inak, mne dost v zivote pomaha to, ze ja som biedu realnu zazila.... cize to, co dnes tu ludia nazyvaju biedou, to bolo pre nas vysokym nadstandardom.

liljana
3. sep 2022

@brembo Nehovoris pravdu, ked vsetko hadzes na Ukrajinu. Inflacia je sposobena aj covidom, aj neriesenymi problemami od 2009, grecke dlhy,.... Staty si mysleli, ze sa z krizy pretlacia tlacenim penazi. Teraz sme narazili na strop. Obrovsku inflaciu z tlacenia penazi od roku 2009 a najmä za covidu. A ked ludia brali peniaze za nic pocas covidu, asi im nedoslo, ze su to vytlacene, nicim nekryte peniaze. Ani pracou a budu mat za nasledok vysoku inflaciu. Vysoke ceny vsetkych potravin, materialu, nehnutelnosti, prepravy nema na svedomi Putin. Ten ma na svedomi iba vysoke ceny obilia, oleja a energii. DO toho treba pridat chybu Nemecka, ze chceli zavriet jadrove elektrarne a vyrabat "cistu" energiu z plynu. Pridajme sucho tento rok, ze vodne a jadrove elektrarne idu na polovicny vykon. Kvoli suchu sa neda vozit uhlie do elektrarni po ryne a inych riekach. To vsetko vytvorilo podmienky na dokonalu BURKU. Toto vyuzil Putin.
Ale rusky troll povie podla manualu, ze vsetko je preto, lebo sme sa nepodriadili Rusku.
Aby vlady zrazili inflaciu, musia najskor dotlacit ekonomiky do recesie. To znamena 2 horsie roky. Nezamestnanost a stagflacia. Potom ako sa ceny zresetuju, zrealnia, tak to pojde zase hore.

lienka.7
3. sep 2022

@zmrzlinka2021 ja nesledujem nikoho ani z opozície ani koalície. Mam vlastný rozum. Ktorý mi hovori, ze rusko ten plyn niekomu preda... komu? Cine a Indii napr., ako to uz robi. A ta ho preda komu? No nam. Ale samozrejme so ziskom pre nich.
Je to asi tak, ako keby som ti ja robila nákupy v lidli, ale neplatila by si mi za nákup cenu z bloku co ja viem 22€, ale 40€. A prečo vlastne? Len aby bol niekto iný spokojný, ze ty bojkotujes akoze lidl a nenakupujes v nom. Pritom jest musis. Cize nie je o com. Toto by si akoze akceptovala?
A ano, ľahko sa kvaka politikom z Bruselu, ktorí majú 20-30-40 tisíc euro mesacne a je im srdecne jedno ze im dojde 2000€ za plyn platiť navyše. Ale nie je to jedno Slovákovi, ktorý ked ma 1000€ a dôjde mu platit za energie plus 400€ navyse, tak to sa môže rovno obesit. Prepac!!!
Ľudia sa reálne prebudia, až im dôjdu šeky a faktúry. Som zvedava co bude potom.
Tusim v pluske bol minule nejaký článok o škole z Rimavskej Soboty (ospravedlňujem sa ak som to vymenila za inu) ze im dosiel plyn z 1.400 € na takmer 6.000€. Kto to zaplati???

simsalabim
3. sep 2022

@lienka.7 to ale nie je take jednoduche. Na prevoz potrebujes ropovod a plynovod… zasobniky… pripadne vhodne lode a pristavy. Inak by nebol problem kupovat odinakial, i ked nie tak lacno ako od Rusov.

lienka.7
3. sep 2022

@simsalabim mne to písať nemusis, ja to viem. Uz dávno povedali ze na celom svete nie je toľko tankerov potrebných na prepravu.

liljana
3. sep 2022

Najvacsou nevyhodou globalneho tlacenia penazi je, ze idu podnikom, firmam, bohatym riaditelom firiem ako Bezos,... - bohatym a ozobraci to strednu vrstvu a ludi s minimalnym prijmom. Im sa mzdy nezvysia, ale naplno pocitia inflaciu (jedlo, nehnutelnosti, najom,...). To prave zazivame. Ale nemoze za to tato vlada, ale vsetky vlady a najma centralne banky. A aj Putin.

deti95060810
3. sep 2022

@lienka.7 hm škola v Rim. Sobote.
škola povedala A, ale nepovedala aj B....
K celému prípadu sa vyjadrili aj plynárne - myslím SPP...
Už pred časom upozorňovali školu, že im končí zmluva a mali by si znova zazmluvniť ceny... SPP vyzývala školu niekoľkokrát - písomne. Škola sa na to vykašľala. A tak keď sa prebrala a zistila že potrebuje konečne zmluvu - ceny dostali podľa trhovej ceny ...
Toť vsjo...

misinka0611
3. sep 2022

Ešte neprišiel. Vyúčtovanie je v októbri.

nerko
3. sep 2022

Nam teraz nejakym zazrakom po dlhom case prisiel preplatok, sice len 20€, ale necakala som to. Zalohovky nam zdvihli o 2€ (50€ mesacne 2+2 deti, byt). Nejdem to navysovat, nedoplatok doplatim po dalsom vyuctovani.

fkata
3. sep 2022

@brembo ceny áut sú už teraz v nebesiach.

zuzliq
3. sep 2022

@lienka.7 to nie je pravda. Cena na burze, teda tých 900 eur nie je tá cena, za ktorú nakupujeme elektrinu. Elektrická energia je dohodnutá na dlhé obdobie dopredu, rovnako jej cena. Teda naše elektrárne ju nekupujú za cenu 900 eur. A rovnako ju na burze nepredávajú za 50 eur.

zuzliq
3. sep 2022

@lienka.7 Ukrajine dáva peniaze na plyn Nórsko.

zuzliq
3. sep 2022

@lienka.7 Rusko ten plyn nepredá, spaľuje ho.
A nemá ho ani ako predať. Ložiská, ktoré majú plynovody do EU nemajú plynovodu do Číny, tie sú z úplne inej časti Ruska. Tento plyn sa nedá len tak skvapalniť a prepraviť ( nemajú momentálne na tom mieste technológie), ložisko sa nedá len tak zavrieť. Ten plyn sa preto spaľuje.

lienka.7
3. sep 2022

@zuzliq samozrejme, preto idú hore energie, lebo cena je dohodnutá dopredu, ze? No to je zaujimave🤔 co sa teda vsetci odvolávajú na cenu na burze, hm? Vies mi teda vysvetliť, z akého dovodu idú hore ceny energií? Jaj, zabudla som, lebo Putin, ze?
Ukrajina vzdy kradla ci plyn ci ropu ked nemali, proste si "odpustili" co potrebovali, napr. aj nám ked im Rusi nepustili plyn, tak si proste odcerpali z toho nášho. Jednoduché, nie? A samozrejme, Nórsko je samaritan, ze? Žeby prispeli aj nám?