Pripoistenie v Rakúsku - E - card

kiska23
24. feb 2015

Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o cenné rady..viem že takýchto podobných tém je tu už viac než dosť, už som si ich aj všetky prešla ale nenašla som v nich presne info ktoré by som potrebovala..
Pracujem na SK aj manžel zatiaľ (hľadá si prácu v AT), v AT máme trvalý pobyt. Rozmýšľame o bábätku a samozrejme o všetkom čo s tým súvisí. Viem, že na materskú nárok nemám, keďže som v AT zatiaľ nikdy nepracovala. Chcela by som si však vybaviť E-card a navštevovať rakúskeho gynekológa ako aj rodiť v AT. Máte s tým prosím Vás nejaké skúsenosti? Je potrebné sa aj priamo pripoistiť alebo postačuje vybavenie tej E-card? Ak by manžel začal pracovať v AT samozrejme by som sa pripoistila cez neho. Ako by to potom vyzeralo s prídavkami na dieťa? Mali by sme na ne nárok?

Vopred všetkým ďakujem za cenné rady 🙂

niagara11
24. feb 2015

Helou, co ja viem, tak kamoska sla byvat do Rakuska a nikdy tam nepracovala, sla tam iba byvat po porode, rodila v Rakusaku, ale matersku jej tam vyplacali, treba sa popytat priamo v rakusku prislusnych uradov, na ich stranke. Viem ze sa odhlasovala z nasej poistovne, a nejake prehlasenie robila, ze zo SR ziadnu matersku nepobera a tam sa prihlasovala. Manzela ma slovaka, co zije v rakusku a maju tam trvaly pobyt, ale obcianstvo nie. tak neviem ci som ti nejak pomohla. Ak tam mas trvaly pobyt tak ti staci ta Ecard inak. Narok na pridavky mate aj teraz, aj keby ti davali rodicovsku zo SR, tak v AT ti doplatia rozdiel, co by si mala poberat v AT. Treba to tam vsak vybehat a ziadat o to.

kiska23
autor
24. feb 2015

díky moc..každá nová info je pomoc 🙂 máš pravdu, idem čosi popozerať na stránky rakúskych úradov

ichbinich
24. feb 2015

Rakuska ecard je vlastne karticka poistenca. Teda, ak si tam poistena, mas tu karticku. Mozes byt poistena s manzelom, alebo si budes poistenie platit sama: budes selbstversichert. To stoje mesacne okolo 250€. Aspon tak to bolo pred rokmi, ked som uz nebola poistena ako studentka za znizenu cenu.
Ci by si mala narok na Kinderbetreuungsgeld aj bez pracovania v Rakusku, to neviem. Ja som pracovala aj pracujem, takze ja som narok mala.
Nejake peniaze by si ale asi dostala, kedze v poistovni v rade vzdy stali aj zeny, ktore ocividne nepracovali (casto nevedeli ani poriadne po nemecky, cudzinky).
Ked si zamestnana na viac ako myslim 10 hodin, tak si aj poistena u zamestnavatela. Ale napriklad pri 5 hodinach by si nebola, to by si sa musela poistit sama (tieto hranice neviem presne, len zruba).
Vela infomacii ponukaju stranky Gebietskrankenkasse a super stranka je help.gv.at tam su informacie z roznych oblasti, linky, formulare,...

michael20
3. aug 2015

@ichbinich ahoj chcela som sa opytat ci nevies ak je niekto zamestnany v rakusku a ma ekartu ci sa da niekde zistit ci ho nahodou zamestnavatel medzitym neodhlasil dakujem

ichbinich
3. aug 2015

@michael20
Malo by sa to dat zistit, lebo ked ta zamestnavatel odhlasi, tak nie si poisteny.
Ja som bola kedysi cez leto zamestnana a potom ma automaticky z tej roboty odhlasili, ale ja som nevedela, ze sa musim sama zase prihlasit a poitstit (vtedy som bola az na tie 2 mesiace samopoistovatel). A zrazu mi prisiel list, ze nie som poistena. Skoro som odpadla. Nastastie sa to dalo aj asi mesiac dozadu dodatocne poistit, tak okrem soku sa nic nestalo.
Podla mna, ked zavolas do poistovne a povies im cislo poistenca, tak by mali vediet povedat.

misinka0203
22. sep 2015

Ahojte ako ma manzel pripoisti ked pracuje v At ale
Ja mam trvaly na sk. Dakujem

ichbinich
23. sep 2015

@misinka0203
Na taketo specialne pripady sa budes musiet obratit asi priamo na poistovnu... Ja som nebola nikdy pripoistena, vzdy samopoistenca alebo potom zamenstnana, tak neviem.

040213
14. mar 2016

Dobry deň,zijem v rakusku a aj TP mam v rakusku,syn zatiaľ zije na sk u mojej mami,kedze navstevuje este strednu školu(ma už 18 rokov)a cez týždeň je na internate, ale chcela by som ho prihlasit na TP ku mne.Viem ze po prihlaseni mu musim vybaviť anmeldenbeschienigung, sice chcela by som vedieť este k tomu či tu musi byť pri tom všetkom aj on osobne, a nasledne vybaviť e-card.Ako sa vybavuje e-card, staci ak zanesiem do krankenkasse meldezetel a anmeldebeschienigung, alebo ako postupovat?
A ešte podotazka, moze byt pripoisteny ku mne ak som evidovana na AMS?

040213
14. mar 2016

@040213 A este som zabudla, ci E-card je povinny, ak tu bude mat TP?

bluka2
14. mar 2016

@040213 Myslim, ze najlepsie Ti poradia, ked zavolas na svoju krankenkassu... Aspon mne vzdy na vsetko super odpovedali

040213
14. mar 2016

@bluka2 tak s tym ecardom tam zabehnem a opytam sa, ale ostatne som chcela vediet len tk informativne, no nic asi budem musiet to obbehat 😢

katikacka
13. mar 2020

Zdravim vsetkych
Pracovala som v rakusku s prechodnym pobytom
A dostala som vypoved isla som na urad prace a mezditym mi e card poistku zrusili.
Kde sa mam ozvat a vybavit zdravotnu poistku.
Dakujem