prosím akym sposobom a co vsetko si mozem odratat ako naklady z prenajmu nehnutelnosti?
Ďakujem.
ano daj vsetko co mozes. sestra malovala byt? sup tam s uctom! ja som dala aj nejake listky na mhd akoze ked som isla skontrolovat byt. zahradny nabytok troni na balkone slnecnik kupovala som prrvliecky deky... velmi sa to nazbiera
ono to nie je také jednoduché, ... ak ti príde danová kontrola a budeš mať započítané neoprávnené položky-dostaneš pokutu... a tá danová kontrola može prísť aj o 5 rokov napr. nepatrí tam ani celá položka, ktorú platíš na BD ( nesmie tam byť suma, ktorá sa platí do fondu opráv),
môže byť kablovka, internet- ak ju v byte platíš, aj poplatok rtvs
ak nemáš nehnuteľnosť v obchodnom majetku, nerátajú sa ani náklady na rekonštrukciu a opravy
z hypotéky len úroky
aj danový poradcovia mám pocit, že si niektoré veci každý vyloží inak napr. k tej rekonštrukcii mi jeden povedal, že majstrov si nemožem odpísať ale materiál áno...
- tieto veci ti preberaní dp nekontrolujú, im je jedno čo si zarátaš, neupozornia ťa,
... a musíš mať byt ohlásený na DÚ ako prenajímanú nehnutelnosť, aby si mala dič- zatoto sme mi dostali mastnú pokutu
a nábytok, spotrebiče, ktoré si odpisuješ, majú byť čierne na bielom identifikové v zmluve
nap. chladnička LG, rok výroby 2015
dvojpohovka Ikea, biela... takže ked už tú zmluvu máš podpísanú, je ťažko to do nej dostať-
náklady na opravy a rekonštrukciu len ak máte byt v obchodnom majetku, nábytok a spotrebiče musia byť v zmluve ako píše anabeth
@aanderka predpokladám, že prenajímaš nehnuteľnosť ako súkromná osoba, nie ako podnikateľ. Ak ideš robiť daňové priznanie, musíš už byť držiteľkou DIČa, čo predpokladám tiež si. Ja som teraz takéto daňové robila, mám preto niečo naštudované, lebo každý rok sa niečo mení. Napíšem ti to jednoducho. Príjmy - ja som dala len to, čo je zisk pre prenajímateľa, mínus 500,. e. Výdavky sa dajú dať tiež, ale aj keď si súkromná osoba a si výdavky uplatníš, musíš robiť o výdavkoch evidenciu a môže ti prísť na kontrolu daňový úrad. Takže najjednoduchšie je výdavky nedať, čo som urobila ja. Teda príjem zdaniť 19 % . To znesieš, čistá práca, žiadna evidencia, žiadna kontrola.
@waitinka7 máš pravdu, ale štát upravuje každoročne dane v neprospech občana, podnikateľa. Ide mu o to, mať čo najvyššie príjmy do štátnej pokladne.Ak sa to teba netýka, tak ani o tom nevieš. Tak je to aj v prípade týchto výdavkov. Ak si naštuduješ, čo si do výdavkov môžeš dať, zistíš, že sa to vôbec neoplatí a stále ti hrozí daňová kontrola, ktorá ti môže niečo nájsť, čo do výdavkov nepatrí a vyrubiť pokutu a penále z nej spätne . V našom prípade to bola daň v sume jedno mesačného zisku. Načo dávať do výdavkov platby za energie, ak ich musíš dať aj do príjmov, lebo ti ich nájomca platí. +- = 0. Nie všetky platby správcovi bytu do výdavkov dať môžeš, napr. anuitu, či splácanie úveru za rekonštrukciu bytového domu. Toto v príjme mať budeš, lebo ti to nájomca zaplatí, ale do výdavkov to dať nemôžeš. Ak ti to ostane len v príjmoch, tak to musíš zdaniť. A je toho viac....
evidencia v prípade takéhoto prenajmu je len jednoduché učtovníctvo-
stačí excel tabulka- rozdeliť na prijem a výdaj a to ešte na v hotovosti a bezhotovostne, ku každému dátum, suma, popis
- k hotovostným odkladáš bločky- doma, tie nie sú súčastou dp, len ich musíš mať pre prípadnú kontrolu
bezhotovostné sa len zapisujú z internetbank. v prípade kontroly vytlačíš
- sú tam neodškriepitelné položky ako elektrina, plyn, voda... dá sa to najsť, kto nechce riskovať tak tam nedá tie " kontroverzné"- rekonštrukcia, nábytok- ale uplne sa toho vzdať ... no ja štátu platím dosť aj tak... super bolo do roku 2015, odpisovali sa paušalne výdavky bez dokladania, ale to špiny zrušili
...ja odpisujem tie, čo som si istá a mám fajn nájomníčku, ktorá by mi narychlo v pripade kontroly podpisala novú zmluvu kvôli vybaveniu, ktoré si v priebehu roka odpíšem
tá kontrola sa vopred ohlási, dajú ti čas na prípravu, len neviem- nemá už niekto skúsenosť??? - oni idú aj reálne do toho bytu pozrieť, či tam presne tá chladnička je??
Ahojky Ak nemám byt vedeny ako obchodný majetok, môžem si do vydavkou uviesť aj kablovku a internet?
Stahuheme sa do zahraničia a byt chceme dať do podnájmu nech na seba zarába.
@verculiatko ak to máte v zmluve, že túto službu nájomcom poskytujete tak áno
Ďakujem 🙂
@berta1988 na to sa nespoliehaj, poznám niekoho kto pozná niekoho 🙂, kto to zažil- prišiel doporučený list, že vtedy a vtedy príde danová kontrola, pripravte si všetky podklady... platili- už neviem či pokutu, či doplacali zle vyratanu dan okolo 500€, prenájimali trojizbový byt v Poprade
@anabeth a to všetko, čo si uviedla je pre obyčajného človeka málo? Ekonomike rozumiem a toto by som nerobila. Do výdavkov som nedala nič. A do príjmov len zisk z prenájmu. Zaplatím daň, ktorej výška je suma jednomesačného zisku a hotovo. Žiadne odkladanie bločkov, vyúčtovaní, výpisov z účtu, viesť tabuľky a ďalšie prkotiny za to nestoja. A stále je riziko, že ti kontrola niečo nájde.
@anabeth mne to logiku nedáva. Všetko, čo platím do bytového družstva mi zaplatí každý mesiac nájomník + zaplatí mi môj zisk. Teda to sú moje príjmy od nájomníka. Výdavky je presne to isté, lebo okrem zisku všetko pošlem do byt. družstva. Do príjmov dám všetko to, čo od nájomníka dostanem. Lenže celú sumu, ktorú posielam do BD do výdavkov dať nemôžem. Musím vybrať napr. splátku úveru na zateplenie byt. domu a pár ďalších veci, o ktorých sa píše aj v tejto diskusií. Nehovoriac o ročnom vyúčtovaní za byt, kde to tiež v evidencií musíš zohľadniť. Mne príde jednoduchšie zdaniť môj "bakšiš" a čistá práca. A do on line kalkulačky tiež musíš vedieť čo dať. Takto robím ja a daňová kontrola mi nič nemá šancu nájsť 🙂
@oli18 ja som tam mala v roku vyššie náklady- kupovala sa do bytu práčka, chladnička a vonkajšie žalúzie- danový poradca mi povedal, že to je neoddeliteľná súčasť bytu, že to mám dať do inventáru v zmluve a odrátať... a my si s mužom ( máme bezpodielové) ešte delíme dan z prenajmu na polovicu, takže sa odráta 500€ jemu a 500€ mne
do online kalkulačky dávaš predsa len sumu- prijem/ výdaj ešte aj pomer tých 500€ zohladní, ja nie som ekonom, pre mna je to orientačne velmi dobrá pomocka