Príjmy a odvody SZČO

4. feb 2024

Mamičky , manžel začať pracovať v zahraničí a trošku sa obávam vysokých odvodovych výdavkov na budúci rok za tento rok. Prosím odvody sa vyrátajú z celkových príjmov za daný rok alebo po odpočítaní paušálnych výdavkoch max 60%. Jeho príjem bude do 48 000 kvôli DPH nemôže prekročiť. Síce existujú kalkulačky viem ale rátajú blbosti lebo aj teraz platí odvody a kalkulačka to ukáže celkom inak. Alebo podľa vás. Živnosť alebo sro. Ďakujem za rady . Už mi praskne hlava z toho . Niesme proti odvodom ale 1300 eur mesačne sa mi zdá cez 😉

chodec15
4. feb 2024

Odvody sa rataju z zaciatocneho hrubeho prijmu. Potom od hrubeho prijmu odpocitas vypocitane odvody. Z toho co zostane, odpocitas 60% pausalne vydavky (z max 20 tis eur), bonus na dieta. A dostanes danovy zaklad, z ktoreho sa pocita vysledna dan.
Z fakturovanej sumy (pri 48k) treba vopred odlozit nabok 30% na platby, ktore pojdu statu.
https://szcokalkulacka.sk/#income=48000&healthI...

autor
4. feb 2024

@chodec15 ďakujem pekne. Pozerala som túto kalkulačku. No neviem asi skôr sro čka a zamestnať sa no neviem. Ale tam ma odrádza to že neviem hýbať peniazmi v sro veľmi. Cele zle toto. 🙈

melanta
4. feb 2024

Prečo by si nevedela hýbať peniazmi? Veď nech si dá vysokú mzdu a môže zisk hneď oficiálne míňať. Ja mám jednoosobovú s.r.o. a všetko si vyplácam ako zisk a potom to môže míňať naraz. Teraz si vyplatím zisk z r. 2023 a budem míňať peniaze z r. 2023. Minulý rok som míňala peniaze z r. 2022. Zo zisku sa platia menšie odvody, ale zase nemíňam aktuálne peniaze ale tie z minulého roku, čo pre väčšinu ľudí ten prvý rok asi je problém.

melanta
4. feb 2024

Nič nie je celé zle. Zamestnanci si nemôžu vyberať, musia zaplatiť odvody z plnej mzdy. On akom podnikateľ si môže vyberať ako peniaze prizná, svojím spôsobom aj koľko prizná a ani to sa vám nepáči? Ešte upozorním, že pri s.r.o. neexistujú paušálne výdavky, čiže nedajú sa znížiť príjmy o paušálne výdavky, iba o reálne.

zalka
4. feb 2024

Ako chodec určite nie je ekonóm...
Pri príjme 48000e ročne mínus paušálne výdavky 20000e ostane 28000e a z tejto sumy sa rátajú odvody na nasledujúci rok. A samozrejme je k tomu vzorec a koeficient... čiže odvody do SP sa rátajú ako 28000deleno 1,486 krát 33,15% deleno 12 sa rovná 520,52e mesačne SP
A do ZP sa ráta tak ísť akurát je to 15% a suma výjde 235,53e .Dokopy 755e .
Ale podotýkam mng ak bude pracovať rok v kuse v zahraničí tak potom bude v zahraničí platiť daň a miestny daňový úrad ho pekne vyzve.
A zarobiť môže aj viac ako je suma k DPH lebo platcom sa nestane ak jeho príjem pochádza zo zahraničia...do limitu k DPH sa berie len slovenský príjem.
A Sro môže založiť...ale nech nezabúda na to že potrebuje účtovníčku lebo tam sa vedie podvojné účtovníctvo. A ak nemá náklady tak zaplatí vysoké dane. A ak náklady má tak nemusí ako SZČO riešiť paušálne výdavky...môže aj skutočne a tým pádom si zníži základ dane a aj menej zaplatí na odvodoch a dani.

melanta
4. feb 2024

@zalka oni podľa mňa nepočítajú s platením daní v zahraničí. Podľa mňa chce na slovenskú živnosť robiť v zahraničí, dane a všetko riešiť na Slovensku.

zalka
4. feb 2024

@melanta áno ja viem preto som na to upozornila. Čo robím DP takým SZČO tak trávia časť roka také 6t v kuse na Slovensku a aj tu fakturuju aby sa vyhli plateniu dane v zahraničí.

chodec15
4. feb 2024

@zalka Tak som potom zle povedal. Mal som nejak v pamati, ze odvody sa pocitaju z zaciatocneho hrubeho zakladu. Tento rok som danove este nerobil, mam ho uplne jednoduche (IT) plus pausal a aj to idem podla video navodu, ako to nahadzat online do formulara, kedze po roku to aj tak zabudnem, ako sa to robilo predosly rok. Ale hlavne, ze som ekonom a mam aj statnicu z uctovnictva, ale nikdy som s nim uz potom aktivne nerobil. 🙂

katica06
4. feb 2024

Ešte by som dodala, ak chodí do zahraničia sám na vlastnom aute,ešte lepšie ak si aj ubtytko platí sám, je aj lepší spôsob ako paušál. V každom prípade je dobré si nájsť účtovníčku

zalka
4. feb 2024

@chodec15 no to pobavilo... dúfam že dávaš do formulára len príjmy prijaté a odvody zaplatene v čase 1.1. až 31.12. ten istý rok a pri IT je to jasné.

simca06022011
4. feb 2024

@chodec15 pre zamestnancov... z hrubého príjmu. Ale pri podnikateloch fakturovana suma nie je príjem, to je ( zjednodusene) až rozdiel príjmov a výdavkov.

draik
4. feb 2024

Úplne presný vzorec je : (príjmy za kalendárny rok-daňové výdavky+zaplatené odvody)/1,486/12. Z výsledku (vymeriavací základ) sa mesačne platí 33,15%do SP a preddavky na ZP 15%.

autor
4. feb 2024

@zalka pracu vykonáva v Nemecku ale živnosť ma Slovensku tak isto aj peniaze mu platí slovenský šef. Nie priamo Nemec.

autor
4. feb 2024

@katica06 áno chodí na aute plati si aj ubytko auto ma na IČO takže myslím aj na to že by sa tam dalo pekne odratat náklady.

autor
4. feb 2024

@zalka ďakujem pekne za vysvetlenie. Aj tie odvody by boli znesitelne ešte. Príjem chce mať nechceme oklamať systém človek nikdy nevie ci nebude potrebovať úver alebo niečo. Ono je to tak ze faktúru mu vypláca slovenská sro čka ma slovensku živnosť no práca je vykonávaná v Nemecku.

zalka
4. feb 2024

Tak robí skoro každý SZČO ako si napísala. Hovorím, mng môže riešiť skutočné náklady a možno budú vyššie ako 20000e a tým pádom budú aj nižšie odvody aj nižšiu daň.

autor
4. feb 2024

@melanta každý má slobodnú voľbu či bude zamestnanec alebo živnostník. Áno nepáči sa mi len tak odvádzať štátu 1000 eur mesačne plus nejaké dane a kadečo. Takže hľadám spôsoby ako to urobiť aby bolo to že manžel vycestoval od rodiny aj výhodné. A o tomto sa vôbec nemusíme baviť takto moja otázka neznela prepáč ale do toho ťa vôbec nič nieje. Ďakujem

melanta
5. feb 2024

Veď ja som ti okrem iného aj dala radu, ako to robím ja ako jednoosobová s.r.o. Všetok zisk si vyplácam ročne, t.j. teraz si vyplatím zisk za rok 2023 a budem z tých peňazí žiť v roku 2024. Myslím, že sa za určitých okolností dá vyplácať zisk aj kvartálne, to poradí dobrá účtovníčka.