Rada by som sa opýtala ak má niekto skúsenosť. Pomohla som susedinej nejakej kamarátke s vyplnením určiteho tlačivá + prílohy, to je tak 1,5h práce na počítači. Keď sa ma kmotra pýtala čo za to tak som je povedala symbolickú sumu sumu ani 5% minimálnej mzdy ale pani chce zrazu do mňa doklad. Nemyslím si že kvôli pár drobným by som si mala otvoriť živnosť, keď nemám v pláne podnikať. Ako mám postupovať?
Povedať jej ze to nie je tvoja zárobková činnosť a pýtaš od nej minimum len za tvoj čas. Nabudúce nech si to dá robiť účtovníčke alebo komu a nech platí plnú taxu.
Povedz jej že nepodnikáš, nech ti kúpi poukážku do obchodu alebo zaplatí nákup v eshope a bude mať doklad.
Alebo komplikovanejšie oslov niekoho so živnosťou nech vystaví doklad + si pripočíta svoje náklady a s tebou uzavrie dohodu a o vykonaní práce.
Prípadne ak druhá strana podniká nech uzavrie s tebou dohodu o vykonaní práce.
@lelelienka tá pani si to mohla dať urobiť firme ale odkladala si tú povinnosť a na poslednú chvíľu jej to už nikto nechcel spraviť. Údajne obvolali viac firiem v okolí.
Neviem nevyznám sa v tom. Napríklad otec kládol podlahu a nás na úrade a oni s ním spísali akúsi zmluvu
@maranco ja ani druhá strana nepodnikáme, ona je vedúcou určitej organizácie čo nevykonáva žiadnu podnikateľskú činnosť
Organizácia vôbec nemusí podnikať, uzavrie s tebou dohodu o vykonaní práce.
Najprv som myslel že je to len súkromná osoba a odrazu chce doklad.
https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/d...
Evidentne sa jej nechce ti za to dat nic, tak si vymyslela, ze jej mas dat doklad :/ akoze to je ako ked som susedke pubertiacke dala 50e ze nam bola umyt okna. Tak tiez si samozrejme nepytam od nej doklad 🤷🏼♀️
Nabuduce sa na nu vykasli ked nieco bude chciet a hotovo.
Inak suhlasim s komentarom od @janai1
@janai1 lenze s tymto by pravne neuspela 😁 a ak od niekoho za nieco pyta peniaze, v podstate to uz zarobkova cinnost je. U nas je velmi slabe pravne povedomie, lebo kazdy si mysli, ze ak “len niekomu nieco za par drobnych”, tak si to moze robit bez obmedzeni a bez povinnosti, ale to nie je pravda.
@lelelienka jasne, že vrámci zákona to nie je o tom žiadna
Tak nech ti teda nieco kupi (v tej cene, podla dohody s tebou) a z toho bude mat doklad. By som sa hanbil, ak mi niekto v nudzi pomoze, mu nezaplatit hoci zo svojich (ked dotycny nepodnika).
A zase super komentare. Co tak zakladna otazka - ona je zivnostnik? Moze si ten vydavok davat do vydavkov?
Ty ako obcan mozes vypomoct inemu obcanovi a vypytat si za to odmenu. Tomu sa hovori prilezitostny prijem podla §8. Ten sa do 500 EUR nezdanuje, ale podmienkou je, ze vyplacajuca strana si dany vydavok nemoze uplatnit vo vydavkoch.
Takze ak si jej pomohla ako zivnostnicke, tak tento prijem musis cely zdanit a ano, treba na to nejaky doklad - zmluvu, dohodu, pokladnicny doklad tebou podpisany.
Ak si jej sluzbu dodala ako obcanovi (napr. danove priznanie FO typ A, alebo typ B bez udajov k ciastovemu zakladu dane podla §6), tak ide o oslobodeny prijem do 500 EUR. V tomto pripade si mozete vymenit nejaku dohodu, staci napisat na papier rukou, datum vykonania a datum vyplatenia / prevzatia penazi.
@katarinaba pani nie je živnostník, ani doklad nechcela pre svoju firmu. Je vedúcou organizácie ktorá stopro nemá zdaniteľné príjmy a ani moja ,,dvacka,, nie je zdaniteľným výdavkom
@katarinaba
Nie je to danňvé priznanie FO typ A, alebo typ B. Proste ma poprosila suseda či by som nepomohla jej kamarátke. Robila som okolo toho pred md ale teraz pracujem v inej oblasti.
Tu je tazko radit. Otazkou je, ci ta oslovila ako obcan, alebo ako zastupca firmy.
Ja by som jej nic nedala, vykasli sa na nu.
@katarinaba ok tak jedná sa o občianstve združenie, ktoré chcelo požiadať o určitý príspevok
Ked som cokolvek robila pre hocake OZ, vzdy sme mali predtym podpisanu zmluvu o dielo. Nic jej neposielaj, vyzera to ako odrb. Alebo jej napis, nech spisete teda zmluvu, ale daj si tam kompetitivnu taxu, tak ako sa to normalne robi a ne az po.
@dorottka neviem čo si robila ale jedná sa iba o dvacku
Tak to ani neries, povedz jej, ze si to robila ako priatelsku vypomoc a nie na vopred dohodnutu zmluvu. Je to chyba tej pani, mala to mat osetrene.
Suhlasim s @dorottka
mozno by som jej spomenula ako prisla na poslednu chvilu, ze ju kazdy poslal do ..., ze si jej zachranila rit.
Ked nepytala zmluvu, doklady pri odovzdani prace, poslala by som ju kade lahsie.
@katarinaba ja by som sa na to aj vykašlala ale suseda mi viac krát pomohla, keď som nestihla do škôlky, keď skrátili ničoho nič otváraciu dobu o polhoďku,poprosila ma ,chcela som sa susede takto revanšovať . Bývala vedúca v oz nahle zomrela a nova ešte nebola ani kde je sever nechcem nič takéto robiť pravidelne
Ved susede povedz narovinu co ta nova vymysla. Aby bola v obraze.
@autorka vazne ti ta dvacka stoji za nejake tahanice? Bude ti tak velmi chybat? Ved jej normalne povedz ze za to nic nechces a nabuduce sa uz nedaj nahovorit, ber to ako poucenie a hotovo.
súhlasím s @lelelienka - kašlať na dvacku, susede povedz, že doklad nejdeš vystavovať, že si to vzala viac-menej kvôli nej, že si sa chcela revanšovať. Tak si sa revanšovala takto okľukou, keď má suseda chochmes a vidí ako to dopadlo, už ťa určite viac otravovať nebude s takýmito záležitosťami pre kamarátky.
prilezitostny prijem = do 500eur rocne bez zivnosti a cohokolvek pre teba, oslobodene od dane... vystav jej vydavkovy doklad a posli ju do teplych krajin.
a samozrejme s dokladikom, pytaj viac :D tak to robia aj"podnikatelia"
@simca06022011 ja by som si tu davala velmi velky pozor na pojem “prikezitostny prijem”, lebo toto je tak matuce a nie je k tomu nikde presna definicia, interpretacie sa roznia. Raz som citala od daniarov aj taku interpretaciu, ze uz aj ked nieco spravis dvakrat za rok, je to pravidelne, mala by si dokonca mat podnikatelske opravnenie, co mne sice rozum neberie, ale hadaj sa s financnou spravou 😁 Cize ak ide naozaj len tento jeden jedin raz, asi by to preslo, ale to potom zase uz naozaj moze ozeliet aj tu dvacku…
@lelelienka urobila nieco raz... a nie 2x za rok nie je pravidelne... nemusim sa hadat s financnou spravou, nepoondiem sa z nich za 20- 50eur a a oni zo mna tiez :D netreba z tej financnej spravy mat take bobky. Mimochodom paragraf je jasne napisany, tak nech mi napisu kde to je inak... nenapisu = nemaju tiez nic v ruke. Robim s tym 20+rokov.
To by narp. predaj zo zahrady, ak predas pred domom veci kazdy den raz, bol pravidelny prijem a nebolo by to v prilezitostnom napr, predne do tych 500EUR sa davaju taketo prilezitosne sluzby administrativne, alebo predaj niecoho podnikatelovi atd.
ja si tiez myslim ze aj keby ta pani nahlasila kvoli 20 euram by sa s tebou ani nikto nezaoberal... 😁 danovy uz vobec nie sak tam by ti ani pokuta nevysla z toho a zivnostensky neviem ale tiez.myslim ze skor nie..... kasla by som na to a vysvetlila pani ako sa.maju ze za tu cenu to ma skor ako dobry skutok od teba
@lelelienka si uplne mimo, apropo - prilezitostne, neznamena jednorazovo, ked sa nevyznas, nerad. Nechaj to na ludi, co zakony ovladaju. A uz len z principu by som si tu dvacku vzala. Ty si rozdavaj, ak mas z coho. Pomohla jej, ma pravo byt odmenena.
@simca06022011 tiez to nie je jednoznacne na oslobodenie do 500 EUR. Pokial by mali nejaky dohlad, bol by vystaveny na obcianske zdruzenie, na toto sa prilezitostny prijem a oslobodenie nevztahuje, kedze OZ si to "ma moznost" dat do vydavkov. Keby to islo medzi dvoma obcanmi, tak vtedy si moze uplatnit 500 EUR
AUTORKA - ako som povedala, vykasli sa na nu. Dvacku si nechaj, kamoske povedz, ze ti dohodila chuderu a tym to ber ako uzavrete. A tu dvacku nezdanujes.
@katarinaba my tu vravime o konkretnom pripade... nie keby... bude to proste nejaka spekulantka co chce veci zadarmo... ale presne som otho nazoru, ze zadarmo by som nic nerobila a viac by som ani nezobrala bez dohody vopred nic taketo "kamaratske".
Ak to bolo iba jednorazove, ja by som jej to dala teda zadarmo a dalej neriesila. Ak chces ale nieco take urobit este druhykrat a pytat za to peniaze, potrebujes na to nejake opravnenie, napriklad zivnost a plnit si povinnosti, Je uplne irelevantne, ci su to drobne alebo 500€, ak raz za nieco dostavas peniaze, nemozes to robit len tak…