Presun hypotéky na inú nehnuteľnosť

10. júl 2024

Podarilo sa vam presunut aktualnu hypoteku na novu nehnutelnost? Vraj taka moznost existuje len ci aj v praxi je to bezne alebo cisto len na papieri? Novu hypoteku mi asi nedaju, chcem aktualnu nehnutelnost predat a hypo na nej presunut na novu lacnejsiu nehnutelnost. Vraj byva problem s tym ze majitel musi podpisat zalozne pravo skor ako ma peniaze ale nerozumiem tomu ved to sa bezne podpisuje aj v normalych pripadoch. Ake vidite realne rizika? Schvaluju to banky? Vdaka za vase skusenosti.

sasa1310
10. júl 2024

dá sa a nie je s tým problém. Len to treba riešiť s bankou. Každý majiteľ ktorý predáva svoju nehnuteľnosť kupcovi, ktorý berie hypo musí podpísať záložky. To nie je nič výnimočné. Hypo môžeš ale len presúvať v takej hodnote v akej ju máš resp. jej zostatok. Nesmieš ju navyšovať.

alexandra383
10. júl 2024

Ja mam presunutu hypo

autor
10. júl 2024

@sasa1310 ano ja mam dve hypo jednu klasicku a jednu americku. Jednu by som po predaji aktualnej nehnutelnosti vyplatila a tu druhu by som si chcela presunut na novu nehnutelnost v aktualnej vyske.

autor
10. júl 2024

@alexandra383 Ako dlho trval cely proces? bude predavajuci realne cakat dlhsie? Alebo ked uz to banka schvali ide to rychlo? Preveruju aj aktualny prijem alebo uz nic neriesia ked je hypo raz schvalena?

autor
10. júl 2024

A este mam otazku najprv ste predali a potom hladali inu nehnutelnost alebo subezne? Je tam nejaky casovy limit?

alexandra383
11. júl 2024

Proces bol trosku zdlhavejsi, kedze my sme este aj vsetky penazne prostriedky prenasali do notarskej uschovy, plus vybavovanie v banke, presun zaloznych prav trval dlsie, caka sa na kataster. My sme si na vsetko platili zrychlene konanie, to odporucam. Postup som posielala do spravy, ak ste mi teda vy pisali. Nehnutelnosti (predaj aj kupu) som riesila subezne. Banka uz nepreverovala podmienky uveru, vsetko zostalo povodne. Len maloktory zamestnanec banky sa vobec stretol s prenosom hypoteky, tak musite najst prave takeho, kto to bude vediet vsetko vyriesit.

autor
11. júl 2024

@alexandra383 vdaka moc za info. Nie ja som vam spravu neposielala.

alexandra383
11. júl 2024

Aha tak pardon ☺️ tu to teda zhrniem. V prvom rade s tymto musi suhlasit predavajuci tej nehnutelnosti, ktoru idete kupovat, kedze na jeho nehnutelnosti bude zatazenie vasou hypotekou. Postup bol u nas priblizne takyto:

- podpisanie kupnej zmluvy na novy byt, zaplatenie casti bytu (cash)
- podpis zmeny zabezpecenia v banke, ja ako kupujuci dodatok k mojej uverovej zmluve, predavajuci podpisuje v banke zaloznu zmluvu na zriadenie zalozneho prava na predavajucom byte
- podanie zaloznej zmluvy bankou na kataster, nasledne bude zapis tarchy mojho uveru na novom byte
- nasledne sa poda kvitancia (vymaz zalozneho prava na mojej starej nehnutelnosti, ktora uz bude volna na predaj, a mozu aj novi majitelia na nu cerpat svoj uver)