Prerušenie štúdia a odvody

23. feb 2024

Dobrý deň, som študentkou bakalárskeho ročníka na vysokej škole a bola by som vďačná, ak by mi niekto, kto má s touto situáciou skúsenosti poradil.
Po získaní titulu Bc. By som rada išla pracovať na celý rok do zahraničia, dať si teda rok pauzu od školy a následne sa vrátiť a dokončiť si Ing. Vedel by mi niekto poradiť, čo spraviť, aby ma to vyšlo najlacnejšie, čo sa odvodov týka? Okrem toho poberám sirotský dôchodok, pretože mi žiaľ zomrela mamicka a otec daňový bonus a viem, že ten mi zaniká, ak prídem o status študenta.
Je možné, že ak si dám prihlášku a zapíšem sa na vysokú školu, budem mať status študenta celý rok, aj keď tam nebudem chodiť, alebo existuje aj iné riešenie, lepšie riešenie?
Ďakujem za rady.
Ps. Do zahraničia chcem ísť najmä kvôli tomu, že som ešte celkom nespracovala, čo sa stalo - čiže chcem zmenit prostredie a taktiež chcem finančne pomôcť  mladšiemu bratovi a otcovi.

januska12323
23. feb 2024

Budeš v zahraničí pracovať?
Ak áno odvody neriešiš, odhlásiš sa z poisťovne na Slovensku a prihlásiš tam kde budeš. Čas od skončenia štúdia do zamestnania budeš dobrovoľne nezamestnaná- platíš zdravotné ty alebo pôjdeš na úrad práce-platí zdravotné štát.