Prerušenie povinného poistenia

26. dec 2023
janai1
26. dec 2023

Že niektorí konečne aj zistia čo je to práca

markusrasford
26. dec 2023

@janai1 to kým nemali prerušenú platbu nevedeli čo je to práca?

any3108
26. dec 2023

Vzťahuje sa to teda na tých, ktorí popri RD pracujú alebo ako to je,môže mi to prosím niekto vysvetliť čo to znamená v praxi?

markusrasford
26. dec 2023

@any3108 mohla by to vysvetliť @janai1

kubkovamama
26. dec 2023

Ja som to pochopila tak,že doteraz sa rátalo obdobie materskej a rodičovskej do poistenia - tzn. do výmeru na dôchodok, dávku v nezamestnanosti, ocr, PN. A po novom už nebude platiť napr, že rodičák(ak si bola zamestnaná) sa bude rátať do výpočtu dávky v nezamestnanosti,takže tie 3 roky s dieťaťom budú chýbať k podmienke nároku,tak isto k nároku na PN,ocr.Na dochodok máš čas ešte odrobiť dosť.Jednoducho aby ženy po rodicaku necicali štát a išli hneď do práce.Otazne je,kde budú deti,keďže škôlok je nedostatok a ako preklenúť obdobie napr.v strede roka,keď je bez šance dieťa do škôlky dostať.Ak sa mýlim,opravte ma.Rovnako SZČO si bude platiť sama počas materskej,rodičovskej,nebude oslobodená.

markusrasford
26. dec 2023

@ to sú zákony ktoré potichu prechádzajú a potom sme zrazu udiveni že čo vlastne schvalili

taynee
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ja_mama
26. dec 2023

@janai1 ved sa to tyka vsetkych zien na MD/RD vratane tych co maju roky pred MD poctivo odpracovane a pracovny pomer im stale trva...ale jasne, asi som za tych vyse10 odpracovanych rokov nestihla zistit co je to praca 😀 hlavne ze tym co uz maju deti odrastene (zrejme aj vam) sa roky na RD do dochodku zapocitaju...

zalka
26. dec 2023

wau.... a ešte raz wau

@markusrasford k tomu potichu prechádzajúcim zákonom len toľko ... Zmeny od 1. januára 2024
Zmeny vo vylúčení povinnosti platiť poistné
S účinnosťou od 1. novembra 2022 bola schválená novela Zákonníka práce, ktorej cieľom, vychádzajúc zo smernice (EÚ) 2019/1158, bolo doplniť a spresniť ustanovenia, ktoré sa týkajú rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom rodičov a osôb s opatrovateľskými povinnosťami, napr. inštitút tzv. otcovskej dovolenky. Zároveň bola schválená novela zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov podľa ktorej, v záujme transpozície záväzkov vyplývajúcich zo smernice EÚ 2019/1158,... bla bla .. prečítaš tu https://www.employment.gov.sk/sk/socialne-poist... a samozrejme tieto zmeny schválila predošlá vláda tuším hegerova

Prerušenie povinného poistenia zamestnanca a povinne poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby
V nadväznosti na spresňujúcu úpravu vylúčenia povinnosti platiť poistné na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti zamestnancom alebo samostatne zárobkovo činnou osobou v súvislosti s tehotenstvom, pôrodom, starostlivosťou o dieťa a nárokom na materské od 1. januára 2024 je upravené aj prerušenie ich povinného poistenia.... bla bla

čítajte priložený link nejdem kopírovať tu všetko.

Milé ženy čo tu panikárite, vždy počas RD bolo vaše poistenie prerušené. To znamenalo len toľko, že ak ste mali 2 ročné deti napríklad .. a ochoreli ste tak by vám lekár PN nevypísal, lebo by bola zbytočná, nakoľko vaše poistenie bolo prerušené VŽDY .. a na PN ste mohli ísť len ak ste mali aktívne poistenie .. tj. ked ste pracovali a neboli na rodičovskej dovolenke ...
V podstate celý ten hurá článok značí toľko, že upresnuje kedy sa jedná o vylúčenie z platenia poistenia a kedy dochádza k prerušeniu poistenia. Ak sa vrátite do práce, alebo nastúpite na MD v reťazovom pôrode tak sa vaše poistenie znova obnoví, to funguje i teraz i dalej bude fungovať ... čiže celé toto je wau wau wau ... idete robiť búrku v šerblíku, a zvalovať fiktívne viny na ani neviem koho....

Klobúk dole nad Vami.

janai1
26. dec 2023

@ja_mama skôr to bolo myslené na tie čo iba ťahali rodičáky XY rokov

markusrasford
26. dec 2023

@zalka ďakujem za vysvetlenie

panonia
26. dec 2023

@janai1 🤣🤣🤣

saxana000
27. dec 2023

@zalkaprosim ta myslis ze bude stale mozne cerpat davku v nezamestnanosti po ukonceni rodicovskej ked nebude pocas tych 2 rokov aktivne poistenie ale pracovny pomer trva?

lilinka88
27. dec 2023

@saxana000 kiežby aj s tým chceli konečne niečo urobiť... Takáto podpora by sa malá rátať zo mzdy pred MD/RD...

lilinka88
27. dec 2023

@zalka si super,že si im to vysvetlila. Od včera pozerám tie diskusie a nestíham sa čudovať čo ženy dokážu vymyslieť. ako odrbat systém a dosiahnuť maximálnu materskú alebo dávku v nezamestnanosti si dokáže naštudovať takmer každá, ale že počas RD bolo aj doteraz prerušené povinné sociálne poistenie vie máloktorá a robia tu úplne zbytočnú paniku...

saxana000
27. dec 2023

@lilinka88 samozrejme ze z tej teraz mi nejde o to spekulovanie s maximalkou
Ale napriklad dieta bude mat 3 roky na jar a do septembra budem potrebovat byt s nim doma.lebo skolka mi ho.rok popredu ako 2.rocne nevezme.pracovala som cca 10 rokov pred nastupom na matersku bez prerusenia bolo by nefer keby som kvoli rodicovskej nemala narok na podporu.to si radsej budem platit tu socialku dobrovolne..

mondolina
27. dec 2023

@saxana000
alebo súkromné jasle. tam vezmú aj od 2😉
tak ale chápem radšej podpora ako práca. teda nechápem.

zalka
27. dec 2023

@saxana000 ani teraz nemáš aktívne poistenie ... práve kvôli tomu, že nie je aktívne poistenie tak vie žena po RD mať maximálnu podporu aj ked zarábala len minimálnu mzdu alebo robila na polúväzok ...

zalka
27. dec 2023

@lilinka88 ako priznám sa, zvažovala som či napísať. Pri prvej diskusii som kukala o čom točia, pri tejto mi už nedalo ... fakt panika a búrka v šerblíku.

A pre ostatné, dovolím si pripomenúť, že ženy pred rokom 2008 tuším nemali nárok po RD na podporu, takto to zaviedla radičovej či dzurindove vlády. Akurát v tom roku okolo 2008 ked bola kríza vo svete tak ficova vláda pripravila zákon, ktorý funguje dodnes a ktorý umožnuje po rodičovskej dovolenke čerpať tak krásnu podporu v nezamestnanosti.

saxana000
27. dec 2023

@mondolina vies nie kazdy ma.500/600 na sukromne jasle.hlavne ak asi cca tolko zarabal pred materskou pokial robil na skrateny uvazok.tak logicky mi vychadza radsej pol roka podpora a s dietatom doma ako dat celu vyplatu za jasle..
Aby si si nemyslela.mne.nejdu ruky od roboty od skoncenia skoly nepresiel den ze by som bola nezamestnana..tu su inaksi spekulanti level trilion co čachruju aj s materskou...

mondolina
27. dec 2023

@saxana000
do 3 rokov dieťaťa môžeš hradiť jasle z rodičovského plus plat.
podpora bola kedysi braná ako pomoc keď niekto dostal výpoveď.
dnes sa vo veľkom zneužíva.

lilinka88
27. dec 2023

@saxana000 no len je potom na zvážení či by nebolo práve lepšie dať ten jeden plat za súkromné jasle,ale mať po pol roku stále robotu, alebo si vyčerpať podporu a potom byť doma, bez roboty aj bez príjmu, hoc dieťa v štátnej škôlke...

saxana000
28. dec 2023

@lilinka88 ja sa viem do prace vratit okamzite po vycerpani podpory aj po ukonceni rodicaku.to je uz na dohode medzi mnou a zamestnavatelom..nahradna sila za mna tam je a ci bude robit o 6m dlhsie alebo kratsie je mu jedno.toto sme prebrali este pred nastupom na matersku.