Preplatok za byt v prenájme

10. máj 2022

ahojte, chcela by som sa len spytat, ak niekto by vedel poradit, teraz v maji by nam majitelka bytu v ktorom sme v prenajme mala dat vyuctovanie preplatku/nedoplatku.

chcem sa spytat, ci je povinna ak nam vznikne preplatok na energiach tento preplatok aj vyplatit? vravela, ze nam peniaze da, len ci je na to nejaky zakon alebo nieco, kedze uz teraz vieme ze to bude cez 300€.

vdaka.

michellemary
10. máj 2022

Podľa toho, čo máte v nájomnej zmluve. U nás takto prenajímajú susedia byt, a v zmluve majú, že preplatok si ako majitelia bytu nechávajú.

autor
10. máj 2022

@michellemary praveze nemame tam nic o tom pisane..

michellemary
10. máj 2022

tak to už je potom na dobrej vôli majiteľa...

autor
10. máj 2022

uzasne

lenka7477
10. máj 2022

Obvykle preplatok ide majiteľovi bytu, a nedoplatok nájomníci musia doplatiť . Mali ste si to hneď dať do zmluvy - nemáš na to nárok, ak sa rozhodne majiteľ si preplatok nechať aj bez zmluvy. Ale ak Vám to sľúbila, tak to bude pekné gesto od majiteľa.

patka06
10. máj 2022

Ak to v zmluve nemáte vyriešené, preplatok si môže nechať majiteľka a nemôže od vás pýtať peniaze v prípade nedoplatku
Presne pre takéto "detaily" je dôležité mať všetko v nájomnej zmluve presne popísané

sisulia
10. máj 2022

Hmmm na to ale treba proste myslie tuz pri podpise zmluvy. ako taketo veci by tam podla mna proste nesmeli chybat, lebo potom sa proste uz len mozte spoliehat na to, co majitel spravi

tosomja
10. máj 2022

Ak nemáte nič ani o preplatky ani nedoplatku, tak by nemusíte vyplatiť nedoplatok tak ako ona vám nemusí dať preplatok.
My sme mali v zmluve napísané, že preplatky a nedoplatky sú "naše"
Teraz máme napísané, že preplatky si necháva majiteľ s je na jeho uváženi či nám zníži nájom alebo keď budeme mať nefopatky tak musíme vyplatiť a po treťom nedoplatku nám zvýši cenu nájomného. Resp.energii.

basska_b
10. máj 2022

To, ze vam dava preplatky, je na jej ustretovosti, na to zakon neni. Mate zmluvu, kde energie su v cene. My sme si do zmluvy dali, ze rocny nedoplatok nad 40 eur na jeden druh energie (voda, kurenie, plyn, elektrina) znasa najomca. Zatial nebolo potrebne to riesit. Aj preplatky boli malicke, tak 8 eur... to nema cenu ani riesit

simsalabim
10. máj 2022

Ja preplatok najomnikom vraciam a nedoplatok hradia oni. Tak to mam uvedene v zmluve.

draik
10. máj 2022

Preplatok si prenajímateľ nemôže ponechať, pretože by sa bezdôvodne obohatil. Je povinný ho vyplatiť nájomcovi, nie je k tomu potrebné žiadne zvláštne ustanovenie v zmluve.

stanulienkat
10. máj 2022

My preplatok vraciame, aj ked to nie je v zmluve a nedoplatok pytame.
Je to asi aj o slusnosti a charaktere cloveka.

simca06022011
10. máj 2022

@draik Cisto teoreticky: ked nemaju vycislene energie a najom samostatne? a teda neriesia zuctovanie energii s najomcami?

draik
10. máj 2022

@simca06022011
Vstupuje do hry otázka platnosti zmluvy a plnení ako takých. Na mieste prenajímateľa by som si dal fest pozor, aby zmluva mala vyžadované náležitosti. Okrem toho by sa dalo pri vyúčtovaní operovať s platbami vlastníka vs. skutočnosťou po vyúčtovaní.

martinka13
10. máj 2022

My to máme jasne napísané v nájomnej zmluve. Nájomné pozostáva z platieb ako elektrina, plyn, bytový fond.... a samotné najomne. Preplatky vraciame a nedoplatky nám musia uhradiť

sasa1310
10. máj 2022

mňa by zaujímalo odkiaľ vieš, že to bude cez 300 eur

tosomja
10. máj 2022

@draik a môžem sa spýtať, či mám právo vidieť vyúčtovanie? Totiž majiteľ nám zvýšil platby za energie lebo sme vraj mali nedoplatky ktoré nám "odpustil" ale musel zdvihnúť nájom.

draik
10. máj 2022

@tosomja
Samozrejme.

oli18
10. máj 2022

Ja som prenajímala a v zmluve sme mali ošetrené, že za ucelený rok išli preplatky a nedoplatky z vyúčtovania správcu bytov nájomníkovi. Dostali fotokópiu ročného vyúčtovania, aj každý nový predpis platieb, aby vedeli, prečo sa im zvyšuje poplatok. Elektriku a kuchynský plyn sme prepísali na nájomníka. Po ukončení nájmu uprostred roka sme prepočítali alikvotne ročné vyúčtovanie.

simonkaa27
11. máj 2022

veru je to uplne na majitelovi pokial to este aj nemate v zmluve, ked som byvala ja v podnajme som mala par eur nedoplatok a nechal to majitel tak takze predpokladam ze ked tam bol aj preplatok si to vykryl.

patricia819
13. okt 2022

@stanulienkat asi tak ten charakter ľudí... my sme v podnájme už 2 a pol roka a ročné zúčtovanie sme ešte nevideli, do teraz som to neriešila, bola som rada že máme kde bývať, ale zistila som, že v zmluve máme, že preplatky nám majú vrátiť, v prípade nedoplatkov by sme tie platili. Včera som písala prenajímateľke a to čo mi odpísala nedáva zmysel, zrejme si myslia že sme už ozaj je**utí. Navyše máme stále starú zmluvu, ktorá už neplatí, keďže bola vraj nejaká skúšobná na 3 mesiace. Aj to som jej pred vyše rokom písala, ale zrejme im vyhovuje ak sme tu na čierno. V zmluve máme, že platíme nájom 130€. To posielam na 1 účet a na druhý 270€. Ako sa slušne dožadovať ročných zúčtovaní z predošlých 2 rokov? A ešte taká otázka, môžu nás kvôli tomu vyhodiť z bytu?

patricia819
13. okt 2022

A ešte, je vôbec možné aby sme my doplácali na to že predošlí nájomca mal nedoplatky, vraj kúril a vetral súčasne.. a že im to nechcel uhradiť... absolútne nechápem ako to s nami súvisí a ešte mi napísala takú vec vraj ako sme tu, neboli ani nedoplatky ani preplatky, čo je dobrá somarina, lebo vraj to nikdy nie je čistá 0. Je mi až zle ako nechutne využili našu zlú situáciu keď sme súrne potrebovali bývanie 🤮

stanulienkat
14. okt 2022

@patricia819 je to úplná bezcharakternosť, bohužiaľ nepomôžeš si. Keď bude chcieť, vyhodí vás. To, že my každému jednému nájomcovi dáme rozrátané všetky energie , poviem ti pravdu, že dosť veľa ľudí sa príjemne čudovalo, keď sme im vracali preplatky. Bolo zrejme, že to ešte nezažili. Samozrejme, ze byvali aj nedoplatky. Bohužiaľ viacej je tých bezcharakterných ľudí a s tým sa asi nedá nič robiť, ak by vás vyhodila tak ju pekne natrite že ste načierno bývali a neodvádzala majiteľka dane.
Domáhaj sa vyúčtovania a platnej zmluvy, alebo povedz, že poberáš príspevok na bývanie a potrebuješ dokladovať nájomné...

kris_tin257
14. okt 2022

Preplatok ti nemajú prečo vrátiť ak to nemáte vyslovene riešené v nájomnej zmluve. S bytom je dosť veľa výdajov chápem tomu že prenajímatelia si preplatky nechávajú

draik
14. okt 2022

@kris_tin257
To sa veľmi mýlite.

kris_tin257
14. okt 2022

@draik keď myslíte 😊

patricia819
14. okt 2022

Máme to v zmluve, ktorá je navyše aj neplatná a akosi ich nesúri spraviť novú, zrejme im vyhovuje že sme tu na čierno. O byt sa staráme, akurát na novo vymaľované.. škoda reči, je mi z takých ľudí na 🤮 ale tie ročné zúčtovania vidieť budem, keď nie po dobrom tak po zlom. A to im nechcem robiť problémy.

stanulienkat
14. okt 2022

@kris_tin257 preplatky nevracaju a nedoplatky vymahaju? Cudna logika..🤔 S bytom je vela vydajov... Fakt? A naco je komercne najomne?

patricia819
14. okt 2022

@stanulienkat presne tak ako hovoríte. Sú to obyčajný vychcanci.. vravím ja sa k tým zúčtovaniam dostanem a je mi jedno ako, keď chcú mať problémy prosím. Ale ide mi na nervy ako nás stále niekto oj**áva. My sme sa tu od začiatku báli aj vodu zbytočne veľa púšťať aby neboli vysoké nedoplatky náhodou, plynu málinko minieme, nekúrime a ona mi takú kktinu napíše, vraj nie sú ani preplatky ani nedoplatky a ešte máme doplácať na nejakého chuja pred nami...

patricia819
14. okt 2022

@stanulienkat veľa výdajov pravda, nemajú žiadny záujem, sú radi keď nič nechceme a každý mesiac im pípne nájom