Ahojte. Rozmýšľam nad takou vecou... od minulého roka bývame v podnájme v jednom byte, v zmluve máme napísané, že preplatky sú naše a nedoplatky zaplatíme, ok všetko, tento rok prišiel veľmi vysoký preplatok.Lenže z bytu sa sťahujeme a čím skôr si hľadáme niečo iné, ale rozmýšľam čo potom s tým preplatkom nabudúci rok, keď tu už nebudeme bývať. Samozrejme môže to byť aj nedoplatok,ale nemyslím si, skoro vôbec sme v byte neboli. Len chcem vedieť, či na tie peniaze budeme mať nárok a ak áno za kým sa potom obrátiť? Isto sa nám len tak nikto neozve,aj s vyplatením tohto preplatku za minulý rok majú očividne problém, majiteľ bytu žije v zahraničí ani neni Slovák ani som ho v živote nevidela,ani neuvidím. S nami všetko riešil len realiťák ktorý momentálne sa hraje na mŕtveho chrobáka už asi mesiac a byt sa predáva, takže už ani on ako ho predá s tým nebude mať nič spoločné. Viem, že je to ešte skoro, ale poraďte ako to riešiť potom a či vôbec.. 🙂
@sweetlife001 urcite si treba vyziadat vyuctovanie ku dnu kedy budete odchadzat a nasledne si pripadny preplatok vyziadat od prenajimatela s odvolanim sa na ustanovenie zmluvy, kde to mate uvedene.
@sweetlife001 kto vam vyuctovania posielal doteraz? ako ste vedeli ci ste mali preplatok ci nedoplatok? tak u toho isteho si treba vyuctovanie vyziadat aj potom.
@sweetlife001 no ja osobne vnimam nasledovne:
elektriku platis elektrarnam
plyn plynarnam
majitelovi bytu a spolocenstvu:
spravne fixne poplatky a teplo a vodu
voda: na to su merace a prepocitat priemernou cenou
teplo: tu by som bola grant ze priemerna spotreba za min rok mesacna
toto ti ma vykazat majitel bytu a myslim ze ak nikto nechce s nikym vybabrat je to vecou 20min si sadnut, odkontrolovat a vykazat ne/doplatok
@sweetlife001 ak mate v zmluve uvedene ze preplatky a nedoplatky si hradite, tak ma majitel povinnost vas o nich informovat aj keby ste nemali pristup k poste... treba s nim resp. so splnomocnencom komunikovat pisomne a nasledne je to vymahatelne aj na sude. pokial ho poziadate je povinny vam vyuctovanie predlozit a kedze ste najomca na zaklade najomnej zmluvy by vam ho snad mohli dat aj priamo na sprave...
@sweetlife001 ja osobne by som si dala spravit "vyuctovanie" za 1.1.16 do datumu odstahovania sa, ak ste tam uz rok zili vedia vase navyky, spotreby ( na nieco su samozrejme merace) a vyuctovat sa ihned.