Ahojte, pracujete niekto na Úrade práce a vedeli by ste kvalifikovane poradiť v tejto situácii?
Mám živnosť a chcem si ju z objektívnych dôvodov pozastaviť (stratila som najväčšieho klienta a nemám dostatočný príjem). Po pozastavení živnosti sa chcem prihlásiť na Úrad práce (nárok na dávku v nezamestnanosti nebudem mať, o to tu teraz nejde). Chcem sa rekvalifikovať a znovu si po 6 mesiacoch obnoviť živnosť. Plánujem sa po obnovení živnosti ďalej živiť niečím na čo je potrebná rekvalifikácia s certifikátom, ktorý garantuje aj jedno z ministerstiev. A tu je otázka: pri získaní tohto certifikátu je uvedená možnosť uchádzať sa o jeho preplatenie zo strany Úradu práce vrámci programov REPAS a REPAS +. Je šanca, že niekomu kto má prerušenú živnosť Úrad práce schváli preplatenie rekvalifikačného certifikátu, keď si certifikáciu bude robiť počas pozastavenia živnosti, ktorú si po pol roku obnoví a bude sa živiť službou, na ktorú získa rekvalifikáciu?
@luludia ale ty musis mat rekvalifikáciu schválenú predtým, než začneš chodit na kurz, takze sa úplne zle pýtaš. A to, či ti ju schvália, nikto nevie, len dotyčná úradnícka a pravdepodobne bude vyžadovať prísľub zamestnávateľa, že tá vezme, čiže ak ho nebudeš mat, pravdepodobne ti žiadosť zamietne. Ty sa musis pýtať svojej úradnícky, čo bude po tebe chcieť.
Pracovala som vo vzdelavacej agenture davnejsie a niekde v tych papieroch je ci mas zivnost alebo pozastavenu, viem, ze ten cas zivnostnikom ziadost neschvalovali, chod na stranky upsvsru , vyhladaj si tam repas a tam by si mala vsetko popisane, na co mas a zaakych okolnosti narok paragrafy atd
To Ti nikto nepovie, ani pracovník úradu tu na fore. Posúdenie ziadosti o rekvalifikáciu je vzdy individualne a závisí od úradnicky, mala by si k ziadosti dodať aj prislub zamestnávateľa, že tá po kurze zamestna, po mužovi to požadovali. Muž chcel ist tiež na rekvalifikáciu, zamietla mu to úradnícka a poslala ho na mesačný kurz, kde sa učia pisat životopisy a motivačne listy 8 hodín denne 80 minut cesty od bydliska a to nepoberá nič, len mu platia zdravotku a už má prisľúbené aj zamestnanie, ale nemá ešte podpísanú zmluvu. To ako dopadnes, nikto nevie..