Preplatenie vyšetrenia v zahraničí

9. dec 2022

Dobrý deň, chcem sa opýtať, ak máte niekto skúsenosť ako to funguje keď žijem v Česku, poistená som na Slovensku a potrebujem ísť na vyšetrenie. Viem že VšZP preplatí vyšetrenie do rovnakej miery ako by to uhrádzali slovenskemu zdravotnickému zariadeniu, ale ide o to, že na to vyšetrenie by som za normálnych okolností na Slovensku potrebovala vymenny lístok od praktika. Takže mám ísť za praktikom a potom za odborníkom, zaplatiť dve vyšetrenia a poslať doklady o platbě do poisťovne? Správne som to pochopila podľa vás? Ešte mi niekto dávnejšie hovoril, že to ide rovno aj bez platenia, že na to potrebujem nejaký dokument z VšZP. Viete o Tom niečo? A nie, nemôžem sa poistiť v Česku.

mogaa
9. dec 2022

no vyšetriť ťa nemusia bez priamej platby ak nemáš vyšetrenie vopred schválené ZP na Slovensku...ono je rozdiel či ide o akútne vyšetrenie allebo vyšetrenie u špecialistu napr.kardiológa, či onkológa....európsky zdrav.preukaz ti stačí len na neodkladnú zdrav.starostlivosť, ostatné vyšetrenia treba mať buď vopred schválené vo svojej poisťovni alebo si ich zaplatiť a následne si ich dať preplatiť svojej ZP.....nie každý lekár v Česku ťa vyšetrí len na základe toho že máš európsku zdrav.kartičku tá platí na neokladnú zdrav.starostlivosť ....zavolaj si do svojej ZP a oni ti vysvetlia presne ako máš postupovať vo svojom prípade....

e1i
9. dec 2022

Mne operovali v cr mimomaternicove. Vypytali si karticku poistenca tu europsku a doniesli mi papier o pripoisteni vo vzp na zaklade mojho eueropskeho preukazu,mam union.len to bol akutny stav.ale teda neplatila som nic.

autor
9. dec 2022

@mogaa nemám na mysli európsku karticku, existuje dokument na základe ktorého mám nárok na vyšetrenie v mieste bydliska aj keď nemám uzavreté poistenie s českou zdravotnou poisťovňou. Len neviem ako sa to volá a ako o to požiadať a pani na callcentre mi pomohla akurát zvýšiť tlak.

autor
9. dec 2022

@e1i veď to, že ja nemám žiadny akútny stav ale trepať sa kvôli napríklad očnému vyšetreniu 700 km mi príde ako nezmysel a určite to musí nejak ísť

e1i
9. dec 2022

Len bacha na niektore vysetrenia v zahranici treba vopred suhlas poistovne aby preplatila

stefi_k
9. dec 2022

Trvaly pobyt maš v českej republike a poistovnu na slovensku. Ak ano na slovensku si treba vyžiadat potvrdenie e 106 a zaniest to do českej zdravotnej poistovne na zaklade čoho česka zdravotna poistovna vystavy česku kartičku poistenca, na ktorej bude uvedene, že si poistena na sk a automaticky budu preplacat ukony.

jasminka548
9. dec 2022

Ak žiješ v ČR ,tak prečo sa emozes poistiť v ČR.K čomu Ti je poistenie na SK.Ja som v ČR už 11 rok a poistenie a pobyt sme riešili ako prvé. Asi do mesiaca sa nám podarilo všetko vybaviť . A ano poisťovňa na SK preplatí vyšetrenie v ČR.Ale najskôr musíš zaplatiť a nikdy nepreplatia plnú sumu a ešte tie vybavovacky okolo toho.

autor
9. dec 2022

@jasminka548 pretože tu študujem

bluemoon24
9. dec 2022

Obavam se ze nemas pravdu. Pokud chces na vysetreni v Cesku a nechat to proplatit na Slovensku, tak nejdrive potrebujes souhlas slovenske pojistovny, pak v Cesku zaplatis a nasledne by ti proplatili naklady, ktere by za tebe zaplatili na slovensku. Ten dokument, o kterem pises na konci prispevku (plne pojisteni v CR), se jmenuje S1, ale na ten nemas narok. Je pouze pro vydelecne cinne osoby na Slovensku, ktere ziji v jinem state EU.