Ahojte, dnes som bola na zubnej klinike a okrem iného mi našli zápal (celkom rozsiahly). Mám si dať spraviť čistenie zubných kanalikov, u nich mi to vypočítali na cca 500€, rozmýšľam či si to nedám spraviť u svojej zubarky ak aspoň časť z toho prepláca poisťovňa (konkrétne VŠZP u mňa). Na internete som našla informácie rôzne a na klinike mi to z rozrušenia ani nenapadlo sa opýtať.
Každé kanaliky by mali byť čistené pod mikroskopom, aby to vôbec mohlo byt úspešne. Každý druhý deň je tu o tom téma, ako je zle urobená endodoncia. Bez techniky, hadajme prečo.
Ak už máš zapal v kosti, ani by som nerozmýšľala to urobiť inak ako pod mikroskopom. Musíš mat tip top všetko vyčistené, aby sa ti to zhojilo.
Poisťovňa preplatí aj tebe do výšky 150€ ak sa nemýlim, ale musíš mat prev. prehliadku u gynekológa, u obvodného a u zubára. Co sa týka čistenia kanálikov, ak sa robí dobre, robí sa bud pod mikroskopom alebo lupovymi okuliarmi, v kofferdame aby sa nedostali sliny a podobne do kanalika pri jeho čistení a aby sa látky s ktorými sa vyplachuje pri čistení kanalik nedostali do úst. Sú to silné chemikálie. Robí sa minimálne po plnení kontrolný rtg snímok ako sú kanáliky zaplnené. Niektorí robia aj pred plnením rtg aby si boli istý ze majú spravené namerany kanalik. Co sa týka ceny, záleží od toho koľko kanálikov sa robí. A neplatí koľko koreňov toľko kanálikov.
ano mozes aj u svojej zubarky, ak ma potrebnu techniku, a ano, moze to vyjst lacnejsie...
je rozdiel v cisteni a cisteni, ak je to jednoduchy zakrok tak to vie spravit aj "obycajny" zubar, ak vsak treba mikroskom, ak su zvapnene (neviem ako to nazvat) kanaliky, ze sa nedaju beznou technikou je to ine. to si musi platit