Ahojte. Prosím o radu, pôjdeme do banky, avšak chcem len skúsenosti až viem, ci je to vôbec reálne. Mame byt, predávame ho, vlastníme aj rodinný dom s oveľa vyšším znaleckým posudkom. Byt hodnota cca 120000, zostatok hypo 40 000. Dom hodnota 220000 hypo žiadna, sme majitelia. Je možné presunúť hypo z bytu na dom bez toho aby opäť overovali bonity a podobne? Len teda znalecký? Manžel má pár nie načas uhradenych splátok. Nový hypo by banka neschválila. Chceme len preniesť záložné bremeno.
Naco potrebujete tu hypoteku prenasat na dom ked byt predavate? Ovela jednoduhsie bude ak byt iba predate ako je, banka dostane od kupujuceho 40000 a ostatne pojde vam.
@andreatytler pretože staviame ďalší dom. Potrebujeme peniaze na výstavbu.
aha.
Je to uz sice davno, ale ked sme brali hypo, zakladala byt moja mama, ucel hypo bol kupa pozemku a vystavba RD. Ked sme mali hrubu stavbu, preniesli sme zalozne pravo z maminho bytu na nas rozostavany RD.
Chceli odomna znalecky posudok a skolaudovany dom, dom mal vyssiu hodnotu, nebol problem
@ema234 ja som zabudla na veľmi dôležitú vec. Manžel je majiteľ bytu, no dom máme obaja. 🤦♀️hypo je len na manžela. Čiže, obávam sa, že buď musíme dom len čisto na manžela prepísať, alebo neviem 🤦♀️
nevadí, že je majiteľom bytu len manžel. Všetko sa dá. Akurát nechápem prečo to neriešiš s bankou, keďže otázok máš viac. Však si mohla už mať dávno relevantné odpovede.
@sasa1310 pretože hypo je na manžela, je v zahraničí. Príde o pár dní. Dovtedy som si chcela zistiť aké - také info. Ja zas nerozumiem, prečo komentujes uppne mimo tému.
info by dali aj tebe. Keďže je to manžel. Nepotrebuje byť pri tom aj on. V banke ti lepšie povedia, čo sa ti viac oplatí. Či vyplatiť starú a brať novú alebo prenášať. A či sa dá vôbec preniesť
a keď chcete prenášať hypo, tak ste to mali riešiť ešte pred predajom, aby bol byt čistý a nezaložený
Áno je to možné- stačí znalecky posudok, dokonca dom nebol ani skolaudovaný- stalo nás to 200€ poplatok.
@sasa1310 ja neviem, ci myslíš, že sme už úplne spadli z jahody. Však byť sa predáva. Byt sa nepredá o dva dni, začína proces realitky,samozrejme, že na ňom nebude ťarcha pri predaji.
@katulkagajdos ďakujem veľmi pekne
keď myslíš, že nebude. Predávam aktuálne jeden byt a predávala som viac bytov. A presne viem aký časový proces trvá, keď na byte je záložné právo a keď nie je. A koľko trvá kým kataster vyjme záložné právo z LV.
@sasa1310 14 dní 🤷 viac to trvá znalcovi a potom v banke než na katastri 😉 ale aj znalca sme už mali zo dňa na deň a zmluvy tiež tak 🤭
a preco sa nejdes spytat do banky niekojo kto nestudoval VŠ googlocania odbor domnienky???
@purple_wolf ja neviem ci si z hniezda vysedena, ale k nerozumiem už 🤦♀️🙏pýtala som sa na skúsenosti. Hyposka sa už rieši.
moja zlata nemala by si takto debilnu otazku kebyze mas uz hypoteku v riešení to je ten problem
@purple_wolf a ty si si všimla, ak dokážes čítať, kedy je otázka položená? 😂😂😂😂
áno je