Prenos hypotéky

moncacko123
8. dec 2020

Ahojte, chcem sa opýtať máme byt na ktorý je bezúčelová hypotéka 96000€, avšak v tom byte byva manželova rodina, a ani ten byt nejak nechceme, chceli by sme si kupiť svoj novší a väčší, bez toho aby sme starý predali.... potrebovali by sme niečo ako PRESUN ŤARCHY, mate niekto skusenosť s tym že to ide? ... lebo predstavujeme si niečo ako že si vyberieme novy byt v sume 120 000 a banka by nam presunula hypoteku so stareho bytu na novy prípadne by ju navyšila a zmenila by sa ťarcha.... ked sme sa informovali v banke tak sme dostali info že to nepôjde... nemate niekto skusenosť ako to riešiť ? museli by sme kupiť byt len v cene starej hypoteky?? prípadne ako to vyriešiť ďalej ??? ... v byte ktory manžel dostal daroacou zmluvou byva este jeho rodina - zatial nemaju kam ist kym moj svagor nepostavia dom.... my s manzelom sme momentalne v najme..... Ďakujem

ivkazba
8. dec 2020

Presun ťarchy na inú nehnuteľnosť sa dá, za žiadosť sa platí poplatok (poplatok za zmenu na úvere) vo výške cca 150 - 200 eur (v závislosti od banky). Potrebujete znalecký posudok na novú nehnuteľnosť, musí byť v hodnote vyššej ako je hypotéka (dlžná čiastka by nemala byť vyššia ako 80% z ceny nehnuteľnosti). Banka to posúdi a žiadosť schváli alebo zamietne. Len na tej nehnuteľnosti nemôže byť iná ťarcha. Novú nehnuteľnosť plánujete kupovať bez úveru? Čiže bude LV čisté bez tiarch?

simca06022011
8. dec 2020

A kto by vyplatil tu staru hypoteku? Lebo ako to ja chapem, vy chcete presunut tarchu z jednej nehnutelnosti na druhu. Ale ani jednu vlastne nevlastnite.

ivkazba
8. dec 2020

@simca06022011 nemusia vlastniť nehnuteľnosť, keď si berieš hypotéku, založiť môžeš aj susedov dom, ak s tým súhlasí.

moncacko123
autor
8. dec 2020

vlastnime ten byt na ktory je momentalne hypoteka ten je nas

simca06022011
8. dec 2020

@moncacko123 ked je zatazeny 90t hypotekou tak je vas, ale v podsatte nie je.. lebo je zadlzeny

sonnenshein
8. dec 2020

@moncacko123 Vy nepotrebujete presunut tarchu, ale vziat si novu hypoteku, alebo predat ten byt, vyplatit staru hypo, a na novu si kupit novy byt.

deginko
8. dec 2020

Určite sa to dá,moja známa to tak mala,predali svoj 2i byť na ktorom mali 30.000 hypo kúpili 4ixbovy a preniesli len ťarchu...kupovali v tej istej hodnote byť..takže dá sa to...my s priateľom chceme riešiť to isté..a keď sme sa v banke boli pýtať,tiež povedali,že sa to nedá... asi im to je obtiažne alebo co

ivkazba
8. dec 2020

@simca06022011 byt je v ich vlastníctve, to že tam je ťarcha, nemení nič na vlastníckom práve, odporúčam nezavádzať

ivkazba
8. dec 2020

@moncacko123 a ten nový byt chcete financovať z čoho? Lebo ten aktuálny, kde je ťarcha nemôžete predať, lebo tam bývajú ľudia.

ivkazba
8. dec 2020

@moncacko123 a ten nový byt chcete financovať z čoho? Lebo ten aktuálny, kde je ťarcha nemôžete predať, lebo tam bývajú ľudia.

simca06022011
8. dec 2020

@ivkazba skor zavadzas alebo nerozumies tomu co sa tu pise. Aj moj dom je moj, a ked mam nan 200t uver tak je moj iba do vysky, ktora je splatena. Nechapes co ona pise, ved ona z tej tarchy chce kupit novy, pripadne ju navysit... skus si precitat " lebo predstavujeme si niečo ako že si vyberieme novy byt v sume 120 000 a banka by nam presunula hypoteku so stareho bytu na novy prípadne by ju navyšila a zmenila by sa ťarcha"

@deginko to sa robi trosku inak, tarcha sa neprenasa. Predajom/alebo novym uverom, atd../ sa vyplati povodny uver a novy sa financuje novou zmluvou a novym uverom, to robia viac menej naraz, cize moze vzniknut dojem, ze je to prenos.. ale nie je.

ivkazba
8. dec 2020

@simca06022011 ja mám za sebou 18 rokov vo finančníctve ako riaditeľka pobočky, regionálna riaditeľka a riaditeľka celoslovensky pôsobiacej maklérskej spoločnosti s hypomaklérmi, viem teda veľmi dobre, o čom píšem. Prenos ťarchy je bežná vec a funguje tak ako píšem v prvej reakcii, požiadaš o prenesenie ťarchy na inú nehnuteľnosť. Starý byt vôbec nie je potrebné predať a vyplatiť hypotéku.

@moncacko123 treba, aby si upresnila, čo chcete robiť, pretože píšeš, že chcete kúpiť novú nehnuteľnosť ale starú nemôžete predať lebo tam bývajú ľudia. Ak novú budete financovať z vlastných zdrojov, bude bez ťarchy a môžete požiadať o presun ťarchy zo starej na novú nehnuteľnosť. Ak chcete novú kupovať tiež na hypotéku, ale starú nehnuteľnosť nepredáte, tak ťarchu nepresuniete, každá nehnuteľnosť bude mať ťarchu na svoj úver.

fokuska
8. dec 2020

Autorka tu asi nerozumie co znamena presunut tarchu a hypoteku.

"lebo predstavujeme si niečo ako že si vyberieme novy byt v sume 120 000 a banka by nam presunula hypoteku so stareho bytu na novy prípadne by ju navyšila a zmenila by sa ťarcha"
- co ma znamenat ze banka by nam presunula hypoteku? Ze banka ma dat znova tie peniaze, ktore uz raz dala? Alebo ma navysit 96 000 o 120 000 cize spolu bude dlzna suma 216 000 ale zalozeny ostane len jeden byt?

- presunut tarchu znamena, ze hypoteka ostava, akurat ze prvy byt bude "volny" a zalozne pravo sa presunie na novy byt. Ale to neriesi to z coho bude kupeny ten druhy byt, presne ako sa pyta @ivkazba

- ak na to bude stacit prijem, tak sa da nechat si prvy byt, nechat si na neho hypoteku a aj zalozne pravo a + k tomu kupit druhy byt, na druhu hypoteku a tiez ho k tej hypo zalozit
alebo ak su na financie v "hotovosti", tak kupit druhy byt tak a potom presunut tarchu z prveho na druhy.

Ale neda sa mat prvy byt bez tarchy, druhy s tarchou a stale dlzit banke len tych "presunutych" 96 000, to by bol druhy byt zadarmo a to sa neda.

simca06022011
8. dec 2020

@ivkazba ano opakujes to vsade dookola, ja tiez nie som financny analfabet, podla mna to napisala jasne.. Ja nepisem ze sa neda PRENIEST tarcha, ale ona nejde prenasat tarchu na nieco co vlastni, ale kupi za to novy byt. Jedna nehnutelnost sa vyplatit bude musiet. A nerobi sa to zase tak jednoducho ten "prenos" znovu to prejde ocenovanim, zmluvou atd... Ak sa na to opytala v banke takto ako to tu napisala, tak je uplne jasne, ze jej povedali, ze to nejde.

jaroe
8. dec 2020

Aj my práve prenášame ťarchu z bytu na dom, lebo byť chceme predať a kupujúcemu vraj banka nechce preniesť ich ťarchu na nas už zaťažený byt. A ťarchu banka povolí do výšky nejakych percent z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti.

ivkazba
8. dec 2020

@simca06022011 ale ona píše, že starý byt zatiaľ nemôžu predať, pretože tam niekto z rodiny býva a nemajú kam ísť.

fokuska
8. dec 2020

@simca06022011 Ty stale tvrdis, ze ten byt nie je ich a je zvlastnis ho len do vysky splateneho dlhu. Nie je to tak. Ten byt je vylucne a len a len toho, kto je na liste vlastnictva uvedeny ako vlastnik. Banka byt nevlastni, ma na neho zalozne pravo. To je obrovsky rozdiel (v ramci toho ake prava a povinnosti ma zalozny veritel a ake ma vlastnik).

Pocitovo to tak mozes vnimat, ze to nie je uplne tvoje, lebo na to mas pozicane, ale faktom ostava, ze to tvoje je.

simca06022011
8. dec 2020

@ivkazba a ja pisem nieco ine? niekde?
@fokuska oki je to moje, samozrejme.. ale ked to zajtra predam, tak co z toho budem mat? kedze tu nesplatenu cast musim uhradit banke. Takze za slovicka sa netreba tahat. Realita pri kupe dalsje nehnutelnosti bude taka ako som pisala. Bud ho kupia za nasporene ( o com pochybujem, kedze ju chcu navysit) alebo zoberu dalsi uver.
A inak skoda dalej sa tu dohadovat, autorka sa musi vyjadrit. Ja si myslim, ze ak s takymto scenarom prisla do banky, mali dovod povedat, ze sa to neda...

fokuska
8. dec 2020

@simca06022011 To, co budes mat z predaja zas nijak nesuvisi s tym ci je ten byt tvoj ci nie. Samozrejme, ze ked si na neho mala pozicane, tak to budes musiet vratit. Ale stale si bola jeho vlastnikom.

Napisala si, ze nevlastnia ani jeden byt, co nie je pravda, lebo ten prvy vlastnia a tiez, ze zadlzeny byt v podstate nie je ich. To nie je pravda, v tom ta aj ivka opravila.
Ten zvysok, ze bud maju hotovost, alebo potrebuju novy uver, ano, to vsetko je pravda. Ale ten prvy byt normalne oficialne vlastnia.

Moze to byt slovickarenie, ale v tomto pripade velmi dolezite, kde to jedno slovo aozaj zohrava velku ulohu a robi podstatny rozdiel.

benit
8. dec 2020

My smekupovali novy dom. Na starom bolahypo. Tu smepredajom vyplatili a zobrali novu. Bolo nam to takto poradene.

deginko
8. dec 2020

@simca06022011 nie ,dá sa to urobiť samozrejme tak ako si písala vyplatením starého úveru a vzatim nového...ale takisto je úplne bežné preniesť svoju existujúcu hypo za poplatok...teda prenesies ťarchu na novú nehnuteľnosť ..a ostáva ti hypo ťa istá len sa zmení zakladania nehnuteľnost

zuzanka.zuzu
8. dec 2020

@simca06022011
@ivkazba
@fokuska baby, veď rozprávate o tom istom, len sa navzájom nečítate 😉

mňa by zaujímalo, že z čoho chce @moncacko123 zaplatiť ten nový byt? 😀 😀 😀 lebo ona ho podľa všetkého plánovala zaplatiť z dlhu.... aj ja si chcem kúpiť dom za hypotéku na byte ale ešte som neprišla na to, ako to urobiť bez hotovosti alebo predaja bytu 😀

PS: žalostne chýba finančná gramotnosť na školách!!!! nie "finančné poradenstvo" kam investovať, aký fondík, produktík, sporenie a podobné, ale ozaj základné vedomosti "kde sa berú peniaze"

dominikavab
Odpoveď bola odstránená
Zobraz