Prenesenie hypotéky

18. sep 2022

Dobrý večer, mám kúpený byt, ktorý je financovaný hypotékou. Uvažujem však o kúpe inej nehnuteľnosti a predaji tejto. Byt za približne 5 rokov nadobudol na hodnote cca 40.000 eur (odhadom).
Ideálne by bolo, ak by som byt predala a hypotéku spolu s dobrým úrokom si preniesla na novú. Máte niekto osobnú skúsenosť? Prípadne iné rady alebo tip na nejakého KVALITNÉHO finančného poradcu? Ďakujem.

aliziana
18. sep 2022

Hypotéku budeš mať počítanú odznova, s novými úrokmi atď. To nejde tak, že si vrámci jednej hypotéky iba vymeníš nehnuteľnosti 🙂

simonkazga
18. sep 2022

Mne napríklad v csob nedovolili, že to neexist prehodiť hypo aj keď druhà nehnuteľnosť mala podstatne vyššiu hodnotu.

savanna
18. sep 2022

Pokial viem, hypoteka je vzdy viazana len na jednu konkretnu nehnutelnost a na ziadnu inu. Nie som ziadny odbornik, ale asi budes musiet splatit povodnu hypo formou predcasnej splatky /treba si precitat podmienky, banky si mozu uctovat pokutu nejake 1%/ a zobrat si novu hypo na dalsiu nehnutelnost.

jakubvojcik
19. sep 2022

V praxi to funguje tak, že hypotéka sa neprenáša z jednej nehnuteľnosti na inú pri predaji starej a kúpe novej, ale schvaľuje sa nová hypotéka na novú nehnuteľnosť, pričom aby vám nerátali aktuálnu hypotéku do výpočtu novej hypotéky (môže vám kvôli tomu nová hypotéka nevýjsť), tak sa v banke komunikuje podmienka čerpania - vyplatenie existujúcej hypotéky. Znamená to, že existujúcu hypotéku musíte mať vpylatenú na to, aby ste mohli čerpať novú.

Čiže postup by bol taký, že najprv by ste si schválili novú hypotéku s podmienkou čerpanie vyplatenie starej hypotéky, po schválení by ste aktuálny byt predali a nový kupujúci by svojimi zdrojmi alebo svojim úverom vyplatil váš existujúci hypotekárny úver, no a následne by ste mohli čerpať vašu hypotéku a teda by ste vyplatili novú nehnuteľnosť.

Nie je to najľahší proces, pretože aj predávajúci, ktorý by predal novú nehnuteľnosť vám môže mať na danej nehnuteľnosti hypotéku a preto treba všetko veľmi dobre naplánovať, kedy sa má čo vyplatiť, aby sa daný proces vyplácania existujúcich hypoték nenaťahoval na niekoľko mesiacov. Musíte presne vedieť, ku ktorému dátumu by boli vyčíslenia na vyplatenie úverov, ako dlho sa čaká v bankách na čerpanie či schválenie a podobne. Radšej by som to na vašom mieste riešil s odborníkom.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzana_za
28. sep 2022

Ak potrebujete riešiť,môžem Vám posunúť kontakt na šikovnú finančníčku.