Prenechanie bytu rodinnému príslušnikovi na užívanie

29. sep 2021

Dobry den, prosim Vas neviete co je treba, ak sa byt prenechava rodinnym prislusnikom a ti budu platit len za energie? Nejedna sa o prenajom preto netusim co treba. Dakujem za usmernenie.

sasa1310
29. sep 2021

nič netreba, nakoľko nebudeš mať príjem.

autor
29. sep 2021

@sasa1310 a spisuje sa nejaka dohoda alebo nieco kedze energie ostanu pisane na nas? A oni ich preplatia? Dakujem.

pribinak
29. sep 2021

Rodina Nerodina, vieme ako to nieked dopadne. Odfotila by som si spotrebu elektriny, plynu a vody.
Len tak pre istotu

marysa21
29. sep 2021

Spísala by som zmluvu u právnika(notára -matrika ) a bude pokoj v rodine .Vlastná skúsenosť rodina ťa odr.e skôr ,ako cudzí .

autor
29. sep 2021

@pribinak to je dobry napad. Ale myslim z pohladu danoveho uradu treba nieco robit? Registrovat sa a pod.?

autor
29. sep 2021

@marysa21 zmluvu ale o com, ze im bezplatne prenechavame byt a budu si platit energie?

pribinak
29. sep 2021

To nie, jedine že by ste komerčne prenajímali

marysa21
29. sep 2021

Podmienky bývania (platenie nájmu načas ,preplatky- nedoplatky ,podmienky vysťahovania ,vchodová služba a tak pod. )

autor
29. sep 2021

@marysa21 ale to nejde do prenajmu. Ale uz som to nasla zmluva o vypozicke, takze podla toho to spiseme.

syslik81
29. sep 2021

zmluvu o plateni energiia co v pripade preplatku nedoplatku, tax za nehnutelnost a ine poplatky .,. tiez zahrnut kto je zodpovedny za opravy a udrzbu .. takztiez ake prerabky ma ten clen rodiny povolene etc .... a hlavne ak bude treba vyprqtat byt a vystahovat tak vypovednu lehotu ... kedze to treba u pravnika on ti hned aj povie co a kde zaniest na uradoch ...

marysa21
29. sep 2021

To mi je jasné ,ale ak Vám nezaplatia nájom niekoľko mesiacov ,alebo nedoplatky ,ako potom na nich pôjdete(zmluva nepustí ) ,alebo ako ich vysťahujete ,keď budete chcieť nehnuteľnosť pre seba .Zmluva je vaša istota ,že všetko by malo ísť ,ako chcete ,ako si na začiatku dohodnete .

autor
29. sep 2021

@marysa21 ano mate pravdu. Uz som trosku aj pogooglila, takze budeme podpisovat zmluvu snad na nijaky bod nezabudneme.

autor
29. sep 2021

@marysa21 a dakujem za rady/pripomienky

autor
29. sep 2021

@syslik81 dakujem. Nejedna sa o najom, ale dakujem za rady co treba spisat do zmluvy reps. na co mysliet. Kedze si budu platit energie, tak nedoplatky pojdu im a preplatky tiez.

daeen
29. sep 2021

My sme z lasky k bliznemu viackrat takto pozicali. Uz by som sla v pripade blizkych len do kratkodobeho prenajmu na par dni, pripadne na mesiac max v ramci prazdnin. Rodine a priatelom sa nam dlhodobo zapozicat neosvedcilo... Tam sme sa tolkokrat popalili a nakoniec byvali u nas zadarmo, neskor na sekeru. Nevedeli sme ich dostat prec lebo mali male dieta.
Mali sme tam priatelku. Stupli naklady za energie ktore odmietala platit ale chodila casto k nej jej pocetna familia a mali sme vysoke ucty za vodu lebo sa nakladali rad radom do vane.Tiez treba ratat s tym ze nabytok a rozne veci v domacnosti sa casom opotrebovavaju a ludia nedavaju velmi pozor na majetok, ktory nie je ich. Cerstvo zrekonstruovane drevene parkety poskrabane, lebo ju napadlo presuvat nabytok bez podloziek, ktore sa pouzivaju ako ochrana pri presune. Spalena a pooblievana sedacka lebo chceli romantiku tak vyliali vino a sviecka sa prepalila do vankusa. Na to dali zaplatu v podobnej farbe. No ako past na oko. Dalsi znamy mal slabu chvilku a pocas pobytu u nas ukradol jednu drobnost aby ju dal svojej priatelke. Kvoli comu nam volala, ze dakuje a ci skutocne ju moze mat.
Toto su veci na ktore sa pride za pochodu.. Mali sme vela detailov podchytenych zmluvne vratane drobnych oprav ked sa nieco znici ale bolo to tak "opravene", ze to za mna ani ziadna oprava nebola ale skor riadne znehodnotenie a bola som z toho skor smutna a rozladena... Zakazdym na zaver pokazene vztahy lebo uz su v tom peniaze a obe strany maju pocit, ze ten druhy by mal byt rad. Radsej nech niekto pride na par dni a potom dovi. Odkedy su tam cudzi, nie je najmensi problem. Velmi vam prajem aby ste mali lepsie skusenosti.

annamalaga
2. okt 2021

Na vašom mieste prenajmem cudzím a za riadny poplatok! Nieste charita.