Prenájom, zálohové platby a nedoplatok

elpe97
3. júl 2024

Dobrý deň prosím o radu.
Nasťahovali sme sa do prenájmu v roku 2023 a ukončili presne po roku po skončení zmluvy. Platili sme 2x depozit, 1 depozit vrátil pri odchode a 2hý depozit plánoval vrátiť pri vyúčtovaní.
Prišlo vyúčtovacie obdobie pozreli sme sa nato a vyrátal, že mu mám doplatiť ešte cca 200eur.
Bývali sme tam 3ja(2ja dos. a dieťa), ale zálohové platby platil iba za 2osoby pritom vedel, že budeme bývať 3ja. Otázka moja je či by sa zmenil nedoplatok ak by platil za 3 osoby.
Vopreď ďakujem za rady a odpovede.

mikitilik29
3. júl 2024

@elpe97 jasné že by sa zmenil nedoplatok keby platil za 3 osoby. Mal by vyššie mesačné platby. Keďže platil za dvoch a bývalí ste tam traja tak ste aj minuli viac vody atď. Nemali by ste potom až taky nedoplatok

veronika0310
3. júl 2024

@elpe97 ahoj a aký nedoplatok si mala ? Lebo ako dosť záleží koľko ľudí ma nahlásených
Len neviem ako ste to mali v zmluve že za koľko ľudí sa reálne vypočítavali tie mesačne náklady.

zuzanaete
3. júl 2024

Dolezite je, co ste mali dohodnute v zmluve a nie, co platil prenajimatel. Kazda spravna zmluva ma presne rozpisane polozky (zalohove platby) a info, co s preplatkom a nedoplatkom.

vyrovnanaosoba
3. júl 2024

Ty si nemohla vedieť koľko osôb nahlásil, kľudne mu povedz, že ste v zmluve mali 3 osoby a zálohové platby platil za dve. Ešte je otázne, či ste mali v zmluve zvlášť nájom a zvlášť energie, čiže tam si môžete pozrieť koľko ste mu dali a koľko mal spotrebu.

zojazoja
3. júl 2024

1. mate v zmluve teda určene, že zvlast je cena najmu a zvlast cena za energie (voda, plyn, elektrika), ano? 2. mate v zmluve určene, ze pripadne nedoplatky vam bude uctovat a takisto pripadne preplatky vam vrati, ano? 3. ved na vyuctovani čo vam dal je čo? je tam rozpis kolko ste vy zaplatili zalohove platby za energie a potom kolko platil on za energie?

falbala132
3. júl 2024

zas jedna co jej chyba, ze prenajimatel nahlasil 2 osoby namiesto 3.
asi nechapes, ze ti tym usetril peniaze, lebo by platil viac na smetie, vytahy a podobne a zaplatila by si to ty.
elektrina, voda - to mu mohol prist nedoplatok, to je polozka ktora ide podla realnej spotreby.

sasa1310
3. júl 2024

@mikitilik29 nemáš pravdu a píšeš úplne od veci. Voda má vodomery a je jedno koľko osôb tú vodu púšťa.
@elpe97 nedoplatok by sa nezmenil v horšom, nakoľko počet osoba mesiacov je potrebná pre spoločné priestory a ich využívania napr. elektrika, výťah a po. A toto všetko sa rozratúva pre celý bytový dom. Čiže ten kto má nahlásených 5 osôb platí väčšie percento ako ten, kto má len dvoch, aj keď reálne sú traja. Takže keď zarátal iba 2 osoby namiesto troch, tak nedoplatok má tým pádom menší ako keby nahlásil 3 osoby.

sasa1310
3. júl 2024

@elpe97 a odrbkal v prvom rade susedov a nie teba. Tebe polepšil

mikitilik29
3. júl 2024

@sasa1310 jak ze nemám pravdu 🤦‍♀️ je rozdiel mat rozpočitane zálohové platby na 3 osoby a na dve osoby.

sasa1310
4. júl 2024

@mikitilik29 a aký je rozdiel? No daj

mikitilik29
4. júl 2024

@sasa1310 v zaholovych platbách máš rozpočitane okrem spoločných priestorov ako spomínajú vyššie aj spotrebu vody, ohrev vody, kúrenie atd. Keď máš nastavenu mesačnú zálohovú platbu na dve osoby a reálne tam žijú tri osoby tak je jasná vec ze majú vyššiu spotrebu vody, ohrev vody a aj tepla. Tak je samozrejme ze tým pádom vychádza nedoplatok. Ci co hádam sa mýlim?

sasa1310
4. júl 2024

@mikitilik29 nie nemas pravdu. Nedoplatok za spotrebu energie je vo vyúčtovaní zvlášť. A nedoplatok za zálohové platby ma zvlášť. Kludne môže jej majiteľ platiť o 10 alebo 20€ mesačne viac ako ma prednastavené platby. A koľko vody minie je úplne jedno na nahlásenie počtu osob. Na to sú vodomery a tým je jedno koľko osob tam žije. Nemá to žiadny vplyv. Zálohové platby potom dáva správca podľa predchádzajúceho vyúčtovania a nie podľa počtu osob. Jediná potreba počtu osob je dôležitá pri spoločných priestoroch. Napr. majú 20 000€ tak si rozdelia byty na osoby, ktoré sú nahlásené. Čiže vďaka menšiu počtu osob platí autorkin majiteľ menej, ale vo vyúčtovaní to mať nebude, lebo je to rozrátané pre všetky byty. Susedia kvôli tomu, že ma o osobu menej nahlasenu, platia napr. mesačne na spoločné priestory o 20 centov viac za jeho nenahlásenú osobu

mikitilik29
4. júl 2024

@sasa1310 akože nič v zlom ale ty vlastní nejaký byt? Videla si niekedy ročne vyúčtovanie a rozpis zálohových platieb? V každom predpise mesačných platieb máš rozpísané za co platíš, je tam okrem spoločných priestorov ( co je najmenšia položka keď to spočíta všetko) spotreba vody, kúrenia, ohrev vody. A v ročnom zúčtovaní máš spočítané koľko si za celý rok zaatila napr za vodu a kúrenie a koľko si reálne minula. A keď raz, majiteľ má nastavene nízke platby tak je jasné že budú mať nedoplatok!!!! Pre boha, co ti furt píšete o spoločných priestoroch. 🤦‍♀️

sasa1310
4. júl 2024

@mikitilik29 mám niekoľko bytov. Majiteľ ma nadstavené platby na základe predchádzajúceho vyúčtovania a nie na základe osoba mesiac. Ak mal pred rokom nedoplatok, tak mu to rozrataju na 12 mesiacov a o to mu zvýši správca zálohovú platbu a nie podľa počtu osob. Ak ma veľký preplatok, zálohové platby mu o niečo zníži. Počet osob je relevantný iba pri prvom roku pred prvým vyúčtovaním. Potom sa zálohové platby menia iba na základe preplatkov alebo nedoplatkov. A to čo tu píšem, tu píšeme viaceré. Len ty si ideš svoje.
A preto tu píšeme o spoločných priestoroch lebo len tam je dôležitý počet osobamesiacov

mikitilik29
4. júl 2024

@sasa1310 a si predstav ze ti napíšem také menšie tajomstvo... MAJITEĽ BYTU SI VIE NAVÝŠIŤ SAM MESAČNE ZÁLOHOVÉ PLATBY. Neviem ako u Vás ale u nás stačí bud osobne požiadať alebo napísať email.

sasa1310
4. júl 2024

@mikitilik29 však ti to sama píšem vyššie, že môže kludne platiť aj o 10 alebo 20€ viac🤦‍♀️

zuzanaete
4. júl 2024

@sasa1310 Ked sa nam pocas roka menia najomnici a meni sa pocet ludi, tak to dame vediet spravcovi a obratom nam posiela novy predpis zaloh, kde upravi polozky, ktore sa rozpocitavaju podla osobomesiacov.

sasa1310
4. júl 2024

@zuzanaete áno lebo sa rozrata inak percento na spoločné priestory. A ten potom platíte. Tu sa bavíme o vyúčtovaní

sandra19860
4. júl 2024

.

falbala132
4. júl 2024

@zuzanaete ano, ale ona sa tu stazuje, ze nahlasil iba 2, ked tam byvali 3 a ma pocit, ze ju tym ošmekol, pričom je to presne naopak.

sasa1310
4. júl 2024

@falbala132 ešte raz. Ak nahlásil menej osob, menej platí za spoločné priestory a to čo by mal platiť za tu osobu navyše, to zaplatia ostatní susedia. Celkove náklady na réžiu bytového domu sa rozratuvaju na počty osob v dome.To nejde ako nedoplatok. To znamená, že jej ušetril tým niekoľko €.

sasa1310
4. júl 2024

napr. Scestné sumy dám, ale aby sa lepšie rátalo.
Náklady na spoločné priestory sú napr. 100€, osob v bytovom dome je tiež 100, tak každý platí euro. Ak ty o 1 osobu menej nahlasis a bude 99 osob, tak tých 99 osob si to tvoje 1 euro rozdelí a budú platiť 1.1€ ale tebe nedoplatok nevznikne lebo sa to rozrata medzi susedov.

sasa1310
4. júl 2024

@falbala132 som ta zle označila.

mikitilik29
4. júl 2024

@sasa1310 pane bože 🤦‍♀️ ty furt s tými spoločnými priestormi. Hovno podnajomnike ušetril peniaze, keď sú nahlásení dvaja miesto troch. A za ďalšie, keď tam bývajú traja a platia za dvoch tak za spoločné priestory nebude nedoplatok ze nie? 🤦‍♀️ Keď raz tam bývajú traja, ma byt platba nastavená na troch. A nie tie špekulácie prenajímateľov, na hlásim dvoch a ušetrím vám peniaze🤦‍♀️ kriste pane

zuzanaete
4. júl 2024

@falbala132 Tie polozky na osobomesiace su v nizkych sumach a malo. Ovela vacsia polozka je napr. voda. Predtym tam mohli byvat 2 ludia a pokial vlastnik nenahlasil zmenu osob, tak sa zaloha nezvysovala a prekvapenie bude az vo vyuctovani. U nas ked navysimi osoby, tak nam hned navysuju vodu. Nevieme detaily a mozeme len polemizovat. Ale aj tak stale plati, ze je dolezite, co je v zmluve a nie realne platby prenajimatela. Autorka nereaguje. Ale skor predpokladam, ze jednotlive polozky nemaju v zmluve rozpisane. Takato situacia je tu pisana kazdy tyzden v case vyuctovani. Snad viaceri budu citata budu ziadat mat detaily v zmluvach.

sasa1310
4. júl 2024

@mikitilik29 naštuduj si to. Naozaj ti to odporúčam

a furt s tými spoločnými priestormi preto, lebo len na to má vplyv počet osôb v byte. Ale ťažko sa s niekým baviť, keď nemá o tom absolútne páru. Viaceré ti to tu popísali. Pekný deň, nebaví ma ti to tu nonstop vysvetlovať prečo autorka v podstate platí menej a jej susedia viac kvôli nesprávnemu nahláseniu počtu osôb.

mikitilik29
4. júl 2024

@sasa1310 jedine co sa rozoocitava na osoby v bytovke je výťah, upratovanie a osvetlenie spoločných priestorov. Pre boha, to sú najmenšie položky z mesačnej zálohovej platby.
Skôr by si si to mala naštudovať ty, keďže vlastnis viac nehnuteľnosti 🙈
Aj tebe prajem pekný deň 👌👍

tigi1711
2. aug 2024

Vás ako nájomníkov vôbec nemusí zaujímať koľko osôb je nahlásených. Vás ms zaujímať to čo máte v zmluve. Máte v zmluve napísané koľko platíte mesačne bytovemu podniku za byt a osobitne koľko platíte za energie?
Pretože majiteľ bytu sa nemusí riadiť tým čo mu navrhne bytový podnik. Môže sám na bytovom podniku zvýšiť zálohy za vodu aj kúrenie, na spotrebu pre 3 osoby tak, aby to bolo pre vás postačujúce.
Ak sa majiteľ ale prispôsobuje papieru ktorý mu vydajú na bytovom podniku pre 2 osoby, tak ste ukrátení. Rozdiel na 1 osobu môže byť +45 eur za mesiac.

erikavesela
3. aug 2024

@mikitilik29 tak neskutocne trepes, vobec tomu nerozumies...to co pise
@sasa1310 je presne, zalohove platby najomnika vobec nemusia suhlasit s tym, ake predpisy majitelovi dava spravca bytu, elektrarne, plynarne a pod....pretoze vsetko, az na olo, vytah, elektrina spolocnych priestorov, upratovanie a pod. je zavisle na SPOTREBE, preto sa to vola zalohove platby a teda dolezity je zapis meracov na zaciatku najomneho vztahu a v zmluve podchytene sumy jednotlivych energii platenych pravidelne na mesacnej baze, ako aj vyrok o preplatkoch a nedoplatkoch....moji najomcovia nemaju ani paru o tom, kolko platim zalohove platby...a nic ich do toho nie je, pretoze je to moj vztah s danymi spolocnostami a nemaju pravo do toho zasahovat...ale vedia, ze napr.100€/mesiac za energie znamena 20€za plyn, 60€ za kurenie, 10€za vodu atd...to su ich zalohove platby a z tych a meracov potom vychadzame...

tigi1711
3. aug 2024

Zo svojej skúsenosti viem že každé SVB, alebo bytové družstvo má svoje vlastné spôsoby.
Spôsob 1)
Majiteľ nahlási +1 osobu navyše a pracovníčke vypočíta software v PC, automatickú predpokladanú spotrebu studenej aj teplej vody pre 1 osobu navyše. A samozrejme aj poplatok za výtah, osvetlenie chodieb...
Takže software jej navýší zálohové platby aj za vodu.
Spôsob 2)
Pracovníčka po nahlášení +1 osoby, nezvýši absolútne nič. A na ročnom vyúčtovaní platíte viac napr.2,60 za výtah za 12 mesiacov, tam kde sa platí za upratovanie podľa počtu osôb, tak budete platiť+ upratovanie za 1 za rok...teda budete platiť samé poplatky za ďalšiu nahlasenu osobu. Ale za studenú ani teplú vodu mi táto zálohové platby vôbec nezvýšila. Možno na to nemajú software ktorý automaticky navyšuje aj platby za vodu.

Pri prvom spôsobe ak by majiteľ nahlásil 3 osoby, by ste vyhrala viac vody a majiteľ by platil mesačne vyššie zálohy za vás.

Pri Spôsobe 2 by ste na to doplatili . Lebo nepoužívajú software ktorý automaticky navyšuje zálohové platby za osobu , za vodu.
Keďže nevieme ktorým spôsobom funguju na vašom bytovom podniku, nedá sa vám odpovedať..