Dobrý deň bývame v rodinnom dome ktorí nám prenajímajú platíme mesačne 600€
No teraz prišlo vyúčtovanie plyn/voda/elektrika majitelia odnas vymahaju peniazi
Chcem sa spýtať či to musime zaplatiť aj ked to v zmluve nemáme
Ja doporucujem precitat si zmluvu este raz.
Predpokladám, že ste k nejakemu stavu išli do domu, stačí odpočítať konečne stavy a vypočítať spotrebu a ak má vyúčtovanie nebude problém Vám ho ukázať. Prípadne podpísať dodatok, ak bude nedoplatok hradíte Vy, ak bude preplatok Vám preplatok vrátia. Treba zistiť koľko platia za plyn/vodu/elektrinu. U nás to bolo tak, že my sme platili na elektrinu 80e a on hradil na elektrinu len 10e a potom od nás žiadal nedoplatok. Čiže beriem, ak by som elektrinu platila 80e a platí aj majitel domu 80e na elektrinu a príde nedoplatok, že to hradním. Dôležité ako je postavená zmluva a ako ste sa dohodli.
Treba sa riadit zmluvou a toto je jedna zo zakladnych veci, ktora v nej ma byt upravena, aby nedochadzalo k nedorozumeniam.
@dominik5144 no dobre a koľko boli zálohy? V dome ste sami? Lebo ak boli najmenšie zálohy a v dome ste sami tak áno mate to zaplatiť
@dominik5144 Odfot zmluvu, mena a dolezite udaje zacierni a potom ti tu dokazeme pomoct.
@dominik5144 v rod dome ste mali prepisat energie na seba a vedeli by ste, zaco platite. Je to jednoduche.
@dominik5144 no ja v zmluve nevidím uvedené, že pripadne nedoplatky alebo preplatky budú nájomcovi účtované napríklad 1x ročne na základe bla bla atd atd..podľa mňa nemáte žiadny záväzok hradiť nedoplatky.
@dominik5144 Podla zmluvy tam nemate nic o preplatkoch ani nedoplatkoch. Nic viac platit nemusite. Mate odfotene merace, voda, elektrika, plyn -pociatocny stav? Myslim, ze podla zakona vas nesmie vyhodit na ulicu zo dna na den. Ak sa nemylim, musi byt dvojtyzdnova lehota.
@kornelies mam to odfotene za vodu už došiel nedoplatok takže neviem kolko mesačne platy
@kornelies keby sa vystahujem do 15 vtedy je posledný termin na platenia najmu 600€ može ma dat zato na sud? Ona tam ma ešte depozit ktory nam nechce vrátiť
A nevieme ako ďalej pokračovať
@dominik5144 a spytal si sa jej na zaklade čoho ziada od vas prachy navyše, ked v zmluve nemate uvedene, ze tie prachy bude ziadat raz ročne pri ročnom vyuctovani za spotrebu energii? spytal či nie?
@zojazoja tvrdí ze to musíme zaplatiť ale nebudem to platiť
Treba nejako ukončiť zmluvu alebo stačí ked odtiaľ odíjdeme?
@dominik5144 treba oficiálne jej napísať email alebo doporučený list. Určite neodchadzajze len tak. Treba dat oficiálne výpoveď podľa zmluvy xi podľa zákona. Nemám čas teraz to študovať, prepáč. Neskôr keď budem stíhať. Treba si pofotit byť v akom stave odídete. Treba všetko oficiálne. Bolo by dobre aby ona podpísala výpoveď a preberali protokol co ostalo v byte....
@zojazoja musím zaplatiť za tento mesiac? Keby nezaplatim čo sa stane
budú ťa mať ešte radšej keď okrem nedoplatku nezaplatíš ani nájom 😘
@dominik5144 hlavne tam máš v zmluve co si pamätám, že ak nedodrzis minimálnu dobu prenájmu tuším do 1.9.tak ti nebude vrátená kaucia 600 eur.a ak nezaplatil za tento mesiac tak ti to odráža z tej kaucie isto. Bývaš tam ešte tento mesiac, minimálne do dnes 11.5.
Ako dlho tam byvate? Energie vyuzivate vy, tak si myslim ze je celkom logicke zaplatit nedoplatok. Divna zmluva..