Prenájom - prípadná škodobá udalosť

23. sep 2023

Dobrý večer prajem, chcem sa spýtať ľudí, ktorí prenajímajú nehnuteľnosť (byt), či máte v zmluvách konkrétne uvedené, že kto nesie zodpovednosť za škody. Poškodenie majetku, vytopenie suseda, a pod. Máte to tak, že si platíte poistku, ktorú zahrniete mesačne do nájomného a prípadbe nejakého poškodenia je to z toho vyplatené? Alebo pri škode by Vám poistovna vyplatila poistne ale vy by ste pozadovali aj € od podnajomnikov? Alebo ako to mate?

joannita
23. sep 2023

Ja mam poistku, ale zatial chvalabohu som neriesila nic cez poistovnu klop klop. Kazdopadne za skodu je zodpovedny ten kto ju sposobil. Takze ak prenajimatel nema poistku a nieco by sa stalo, mohol by to od teba vymahat.

Ked sa prenajima byt a nieco sa stane, klasicke poistenie bytu poistovna ale neuzna. Existuje specialne poistenie pri prenajme, ktore stoji asi raz tolko cca. Vacsina prenajimatelov to ale netusi, myslia si ze su safe ked maju klasicku poistku.

autor
23. sep 2023

@joannita dakujem, ja chcem prenajimat.. nehladam podnajom.. takze ako je to lepsie?

joannita
23. sep 2023

Co ako je lepsie?

autor
23. sep 2023

@joannita ako je to lepsie mat nastavene?

joannita
23. sep 2023

No urcite si uzatvor poistku, tu co pisem hore. Nemas poisteny byt teraz? Lebo to je zaklad bez ohladu ci tam mas najomcu alebo nie.
A hlavne, ak nebudes mat byt poisteny a najomca nieco sposobi, ty to sice mozes od neho vymahat, ale ked nic nevlastni a na papieri ma plat minimalku, tak sa k peniazom nikdy nedostanes.

autor
24. sep 2023

@joannita 🤦 byt samozrejme mam poisteny , aktualixovany, tak ako sa aktualizuju poistky kazdy rok, kedze cena nehnutelnosti kazdy rok sa meni... ide o to, ze ako to mate nastavene

joannita
24. sep 2023

Ja stale nerozumiem co ako mam nastavene? Treba sa konkretne pytat, nechapem o akom nastaveni coho? pises

monikkatt
24. sep 2023

Autorka zbehni do poistovne kde mas poisteny byt a spytaj sa priamo tam.. povedz ze byt chces dat do prenajmu, ci ti staci take poistenie ako mas v pripade ze najomnici nieco znicia

joannita
24. sep 2023

@monikkatt urcite nestaci, uz som jej to pisala, poistna udalost nebude uznana...

martinp288
25. sep 2023

Záleží od poisťovne, ktorú si vyberieš. Sú poisťovne, ktoré na to myslia a kryjú aj škody spôsobené nájomcami. Žiaľ sú stále aj také poisťovne, ktoré sú za opicami a kryjú iba škody spôsobené majiteľom bytu resp. jeho rodinnými príslušníkmi.