Prenájom nehnuteľnosti - rady

4. apr 2023

Ahojte, uvažujem nad prenájmom bytu, viete mi dať prosím nejaké tipy, odporúčania? Hlavne čo sa týka legislatívnych vecí.
Viem, že by som z Daňového úradu mala dostať DIČ. A teraz premýšľam, je toto DIČ totožné s DIČ zo živnosti v prípade ak ju budem mať v budúcnosti a mala som v minulosti? Teda aby ste chápali, v minulosti som mala živnosť, a po kúpe nehnuteľnosti si chcem opäť založiť živnosť. Alebo budem mať 2 čísla?
Čo sa týka zmluvy, stačí ak nájdem zmluvu na nete? Potrebujem k tomu notára, právnika, je na nieco dobrá realitka? Alebo mi ju netreba?
Ďakujem 🙂

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
patka06
4. apr 2023

DIČ je totožné.
Na nájomnú zmluvu z netu by som sa určite nespoliehala, ak budeš prenajímať bez realitky daj si vypracovať naozaj dobrú zmluvu právnikom.
S realitkou je to jednoduchšie /samozrejme za poplatok/ nájde nájomníka, komunikuje so záujemcami, vybaví obhliadky a vypracuje zmluvu.

autor
4. apr 2023

@zuzana9415
@patka06 tu realitku platí nový nájomník?
Ešte ako to je napríklad s postelnym oblečením? To chce mať asi každý svoje, či? Či mám niečo zabezpečiť, ale to je už asi na dohode.

luccija
4. apr 2023

Daj si spraviť zmluvu u pravnika nie je to drahe a ries si to po svojej osi bez realitky, keď máš čas na obhliadky.
Niekto si berie aj svoj nábytok, pradlom sa nezaťažuj my sme prenajímali boli tam nové periny aj tak niektorí ľudia si nosili svoje.Vsetko je na dohode hlavne nech máš v zmluve zoznam čo tam je v akom stave plus fotky

katkaseiner
4. apr 2023

Nechcem byt hnusna ale davaj si pozor aj s pracovnickami na danovom...
Najskor si vybav Dic a az potom zacni prenajimat... my ked sme priniesli tlacivo na dic tak nam povedali ze az ked zacneme prenajimat, az potom treba registrovat dic. Co je hovadina... stalo nas to oboch pokutu, pretoze dosla pandemia a proste sme nikam nechodili... Po zacati prenajmu mas obmedzenu dobu aby si ziadala DIC, inak dostanes pokutu... meskali sme 23 dni... odvolavali sme sa kym sa dalo, nic nepomohlo. Dost ma nastavalo ze pracovnicky nam uplne presne nepovedali co a ako...
Chceli sme vsetko robit poriadne a pokuta nas neminula... taki co prenajimaju nacierno sa o nic nestrachuju... (tym nechcem povedat ze sme chceli veci robit na cierno, ale ma nahnevalo ze clovek sa snazi robit vsetko poriadne a je potrestany.).

autor
4. apr 2023

@katkaseiner áno rozumiem. Ďakujem 🙂
Tak potom ak chcem zakladať živnosť, môžem to asi urobiť všetko v jednom kroku a mám pokoj. 🙂
Alebo ešte si to rozmyslim.

wade
4. apr 2023

Moja jedina rada - najdolezitejsia vec su najomnici. Ja vyuzivam sluzby realitky, lebo na najomnikov nemam nos. Stale chcem pomoct, pride mi niekto sympaticky, atd. a potom su z toho problemy. Mam sikovnu realitacku, a ona proste vie vybrat spravnych ludi. Netusim ako to robi 🙂 Jej proviziu platim ja.

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
brezza
4. apr 2023

@katkaseiner prepac, ale pracovnicky na danovom urade ti povedali dobre. Registrovat sa mas az potom co vznikne dovod na registráciu a tou je uzatvorenie najomnej zmluvy. DIC sa neprideluje len tak, ze niekto si poziada hoci na to nema zakonny dovod. V zakone je tiez uvedena lehota od uzatvorenia zmluvy do ktorej si mas poziadat o pridelenie DIC. Kedze si o pridelenie DIC poziadala po lehote pokuta ti bola vyrubena opravnene a zbytocne obvinujes niekoho ineho.

brezza
4. apr 2023

Ak budes zakladat zivnost, dostanes pridelene DIC a v pripade nasledneho prenajmu uz nic neriesis lebo DIC uz mas pridelene. Ak bude uzatvorenie najomnej zmluvy skor, tak podavas na DU ziadost o pridelenie DIC.

joannita
4. apr 2023

Ja ti urcite odporucam vyberat najomcu sama, nie takeho akeho najde realitka. Realitka chce v prvom rade zarobit, takze urcite nevybera najvhodnejsieho, ale takeho, ktory prvy zaplati 🙂
Realitka urcite najomcov nepreveruje, ako tu niekto napisal 🙂

katkaseiner
4. apr 2023

@brezza mohli spomenut ze lehota je zakonom dana... vies, ja necitam zakony po veceroch... ale keby spomenuli ze sa treba drzat lehoty, ver mi ze by som na to nezabudla... nie nevinim zbytocne inych, len ma dost stve ze v tejto krajine sa proste poctivost nenosi...

brezza
4. apr 2023

@katkaseiner ja chapem, ze ta to nahnevalo, ale musis aj ty chapat, ze ked sa chystas nieco robit ci podnikat tak si musis vsetko nastudovat sama. To za teba nikto neurobi. Ako sa hovori neznalost zakona neospravedlnuje. S poctivostou to nema nic spolocne.

joannita
4. apr 2023

@katkaseiner a ako je to teraz? Ja ked som zacala prenajimat pred asi 8 rokmi, tak som sa musela zaregistrovat najneskor do konca dalsieho mesiaca ako som zacala s prenajmom. Ak sa nemylim, ale myslim ze tak to bolo.
Napr. Zacala som prenajimat 1.1 a zaregistrovat som sa musela do 28.2

joannita
4. apr 2023

@katkaseiner ale teraz pozeram, ze zakon sa nezmenil, tak platila si pokutu opravnene??

Ak daňovník prenajme na území SR nehnuteľnosť resp. jej časť (okrem pozemku), a nie je registrovaný na miestne príslušnom daňovom úrade z titulu vykonávania podnikateľskej činnosti alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti, vzniká mu povinnosť registrácie, a to v lehote do konca kalendárneho mesiaca po uplynutí mesiaca, v ktorom na území SR prenajal nehnuteľnosť (§ 52zzi ods. 7 zákona o dani z príjmov).

autor
4. apr 2023

@brezza super, ďakujem, tak už to urobím všetko naraz v jednom kroku, založim živnosť 😊

autor
4. apr 2023

@joannita áno znie to logicky 🙂

katkaseiner
4. apr 2023

@brezza jasne, len keď sa človek ide spýtať na DU tak by som čakala že dostanem info

katkaseiner
4. apr 2023

@joannita máš pravdu, nemenil sa. Ja som sa žiaľ držala povedaného a v pandémii som nikam nechodila - dokonca ešte keď sme prišli s papiermi na kontrolu, ani vtedy mi nepovedali že sme došli po funuse...je to jedno...názor na pracovníčky mám spravený

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
joannita
4. apr 2023

@zuzana9415 realitka nevybera najomcu, ale zavola majitelovi bytu, ze mame zaujemcu toho a toho. Vybera majitel bytu. Myslim ze drviva vacsina majitelov bytov chce byt na obhliadke a pri vybere a to ti autorka urcite odporucam. Nespoliehaj sa urcite na realitku. Tej je vysostne jedno koho tam budes mat 🙂

Musia tam byt hlavne sympatie medzi najomcom a prenajimatelom, nie realitkou

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lelelienka
4. apr 2023

Najdolezitejsie je mat dobru zmluvu na dobu urcitu, vzory najdes aj na nete len si to treba poriadne precitat a pripadne prisposobit podla seba. Daj si pozor, aby bola zmluva uzatvorena podla zakona o kratkodobom prenajme a nie podla obc zakonnika. Ta prva ta totiz chrani ako prenajimatela viac, samozrejme za podmienky, ze sa riadne nahlasis na danovom.Zmluvu by som urcite podpisala u notara.
Musi samozrejme obsahovat platby clenene na najom a platby spojene s uzivanim bytu (energie, tv, internet…), dobre je pridat ustanovenia ako sa riesia prepl/nedoplatky.
Nezabudnut urcite ani na “drobnosti” typu ze byt nie je mozne dalej prenajat tretim osobam, ci povolujes zvierata, fajcenie a pod., v pripade ze mate napriklad upratovanie spolocnych priestorov tiez rovno do zmluvy tuto povinnost pridat…

Realitku by som neriesila, ak si co len trochu schopna, je zbytocna. Na danovom mas len jedno DIC, pri prenajme on poziadas po zacati prenajmu do urcitej lehoty, uz si nepamatam.

adamkopetko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
102030
1. sep 2023

@lelelienka podľa toho DIČ viem zistiť, v čom daná osoba podniká, aj či prenajíma byt? Zaujíma ma to..
Vopred ďakujem za odpoveď

katkaseiner
1. sep 2023

@102030 nevien ci to zistis, ale malo by sa to dat.

lelelienka
2. sep 2023

@102030 tak toto neviem co presne sa da zistit a akym sposobom

patka06
2. sep 2023

@102030 Skús zadať DIČ a uvidíš čo ti napíše
https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-s...
To v čom podniká zistíš na základe IČO alebo podľa mena v živnostenskom registri
https://www.zrsr.sk/index
Ak má pridelené len DIČ, je zaregistrovaná len na daňovom napr. preto, že prenajíma nehnuteľnosť