Prenájom nehnuteľnosti na živnosť alebo bez živnosti

6. apr 2023

Je lepšie výhodnejšie prenajímať nehnuteľnosť na živnosť alebo bez živnosti?

janababana
6. apr 2023

Skuste si pozriet prenajom nehnutelnosti zaradenej v obchodnom majetku - nemusite mat zivnost a viete cerpat vyhody ako uplatnenie vydavkov na kupu nabytku atd. Neviem o tom vela preto Vam to radsej nespecifikujem, len viem ze takato moznost je

akvi
6. apr 2023

A ešte je dôležité, či chceš prenajímať krátkodobo alebo dlhodobo. Na krátkodobý prenájom živnosť mať musíš.

guiseppinka
6. apr 2023

Zivnost mat nemusis, staci ti dic z danoveho a podas danove priznanie... Pokial ale to chces ako job, tak to bude zrejme ine

autor
6. apr 2023

@guiseppinka ja viem, že živnosť netreba, že stačí DIČ, ale ja tu živnosť idem tak či tak zakladať, v inej veci, tak sa zamýšľam, kam upratať nehnuteľnosť. Či by to nebolo náhodou výhodnejšie dať do živnosti. Ale asi jednoduchšie bude iba podať daňové priznanie.

guiseppinka
6. apr 2023

Neviem. Skus sa spytat na danovom... A musis zivnost? Nebola by ti lepsia sro?

salome123
6. apr 2023

co tym myslis? :Ale asi jednoduchšie bude iba podať daňové priznanie.:

lelelienka
6. apr 2023

@janababana jedna velka nevyhoda je tu pri pripadnom predaji takejto nehnutelnosti, pretoze nie je oslobodeny od dane z prijmov a to ani do 5 rokov (myslim) po vyradeni.

autor
6. apr 2023

@lelelienka aha to je pravda, to mi nenapadlo, tak nebudem vymýšľať a dám to na DIČ

janetinka27
6. apr 2023

živnosťou je to iba vtedy, ak je prenájom nehnuteľnosti spojený s poskytovaním iných než základných služieb spojených s prenájmom, takže keď popri tom, že nehnuteľnosť prenajímaš, poskytuješ napríklad aj upratovanie alebo prenájom hnuteľných vecí - napr. nábytku, zariadenia. ak tieto iné služby neposkytuješ, tak to nie je živnosťou

daniela1911
6. apr 2023

Klasický prenájom nehnuteľnosti (bez iných doplnkových služieb) už vymizol z predmetov podnikania v živnostenskom registri. Aj v katastri je uz evidencia pod RČ.
V podnikaní máš dve možnosti - vložiť nehnuteľnosť do obchodného majetku (zdanenie príjmu bude podľa paragrafu 6, ods 1)b - príjem zo živnosti, moznosť rôznych nákladov, ale pri predaji bude oslobodeny od dane až po 5r od vyradenia z obchodného majetku).
Ak si majetok nevložíš do obchodného majetku, zdaňuje sa na podľa 6, ods 3) - príjem z prenájmu, sú presne určené výdavky ktoré si môžeš uplatnit, nezapočítava sa na tento príjem ani odpočít.položka = NČZD.

Ak by som neplánovala nehnuteľnosť predať, dala by som do obchodného majetku. Z môjho pohladu viac výhod a keď hovoríš, že aj tak otváraš živnosť….

anos18
6. apr 2023

@daniela1911 pri prijmoch z prenájmu podľa par. 6 ODS 3 ZDP, sa môže daňovník rozhodnúť,či vloží byt do obchodného majetku alebo nie. Takže nemáš pravdu,že ak sa byt vloží do obchodného majetku, budú to prijmy podľa par.6 ods.1. Príjmy podľa par 6 ods.1 to budú vtedy,ak bude mať zriadenu živnosť na prenájom.

daniela1911
6. apr 2023

@anos18 týmto výklad mi dala finančná správa, samozrejme informatívny ;)
Lebo má to zaujímalo, kvôli aktuálnemu predmetu podnikania. Keďže pôvodný prenájom hnuteľných a nehnuteľných zmizol z voľných živnosti