Prenájom - majiteľ nám nechce vrátiť depozit

29. aug 2024

Chcela by som sa opýtať, čo by ste robili v mojom prípade.

S partnerom bývame v prenájme. Teraz nám skončil štvrtý rok, čo sme tam boli a rozhodli sme sa v prenájme nepokračovať kvôli majiteľom bytu. Načrtnem situáciu.
Keď sme sa do bytu pre 4mi rokmi sťahovali, nepadlo ani slovo o zvieratách v byte. Nakoľko sme žiadne zviera nemali neprikladla som tomu dôležitosť. Nič také, že nemôžeme mať zviera v byte nie je v zmluve ani ústne nebolo povedané. Pár mesiacov dozadu nastala situácie, kde rodičia môjho partnera potrebovali postrážiť psa. Väčšinou im ho strážila jeho sestra ale tá bola preč tak sa spýtali, či by sme nemohli my.
Ja som (hlúpo) ako slušný človek napísala majiteľovi, že teda takáto je situácia, bolo by to na 4ri dni s tým, že sa jedná o 12 ročného psa, ktorý je naučený žiť v byte. Pes nemá srsť ale vlasy (priatelova mama má alergiu na chlpy) takže nepĺzne. Je pravidelne venčený a naučený chodiť na inkontinenčnú podložku. Zároveň priateľ robí remote, takže by s ním bol stále doma. Ani som nejak nečakala negatívnu odpoveď nakoľko tam bývame 4tý rok, nikdy sa nikto nesťažoval, nikdy sme nemali zmeškaný nájom ani nič. Majiteľ mi ale povedal, že s tým nesúhlasí. Tak ja reku dobre, psa sme nakoniec nemali, však nebudeme ho prudiť. Tri mesiace na to nám však končila zmluva a dohodli sme sa s priateľom, že nájdeme niečo iné, keď to týpkovi vadil oa nechcel žiadny kompromis. Povedali sme, že zmluvu nepredĺžime a našli sme si niečo iné.
Keď vśak prišlo na vracanie depozitu (2 mesačné nájmy, dokopy cez 1200 eur) zrazu bol problém, on nám to nevráti, lebo "sme tam mali psa". Čo nie je pravda! A v druhom rade aj keby nič v zmluve nám to nezakazuje! Obrátili sme sa na realitku a už cez pol roka od neho realitka nevie dostať náš depozit späť. Čo by ste robili na našom mieste? Máme žiadať peniaze priamo od realitky?

mamamasama
29. aug 2024

Vacsinou to bolo s mojimi najomnikmi tak, ze posledny mesiac(depozit) uz neplatili najom. Nikdy som peniaze nevracala spat. Skor ako pytat peniaze od realitky by som sa obratila na pravnika a riesila to touto cestou.

melanta
29. aug 2024

Čo máte v zmluve ohľadom depozitu - na aký účel je určený a kedy sa vráti a kedy sa nevráti? Bežne je v zmluvách, že sa vráti až po vyučovaní energií. Z dôvodu, aby majiteľ potom nemusel vymáhať prípadné nedoplatky.
Čo sa týka psa, prenajímame byty, psa naučeného cikať doma na podložku by som neprijala ani ja, ani na 4 dni. Pes má robiť potrebu vonku.

sasa1310
29. aug 2024

depozit sa väčšinou vracia na ďalší rok po vyúčtovaní. Majiteľ si ho necháva ako zálohu, keby prišiel vyšší nedoplatok. A ty nie, že si nemala psa zakazaného, ty si ho nemala povoleného a to je rozdiel

autor
29. aug 2024

@mamamasama Posledný mesiac sme mali február. 17. januára som ešte posielala posledný nájom.

@melanta V zmluve je napísané, že depozit je splatný 30 dní po odovzdaní bytu, v prípade nedoplatku/preplatku sa vyúčtovanie rieši dodatočne.

@sasa1310 Je to bezpredmetné, keďže sa pes ani na sekundu v byte nenachádzal, rešpektovali sme, že si to neželajú.

kris_tin257
29. aug 2024

Treba sa odraziť od zmluvy, ak nie je nič ohľadne zvierat písané a je jasne uvedené za akých podmienkach sa vracia/nevracia kaucia a vy podľa zmluvy na ňu máte nárok, spojila by som sa s právnikom... Podľa mňa jeden list od právnika v rámci mimosúdneho vyrovnania a majiteľ sa uvedomí 😊

wade
29. aug 2024

Máte odovzdávaci protokol od bytu keď ste odchádzali? Sú tam nejaké informácie o nadmernom poškodení v byte? Ak nie, tak oslov právnika. Poslať predžalobnu vyzvu. Odporúčam už s ním komunikovať len písomne.

autor
29. aug 2024

@sasa1310 Ešte by ma zaujímalo, nemyslím to nejak útočne alebo niečo fakt ma to zaujíma. Ja som celý život žila v donmienke, že ak mi niečo nájomná zmluva vyslovene nezakazuje tak je to povolené. Tak mi aj povedali v realitke, keď sme to začali riešiť, že z právneho hľadiska ak to nie je vyslovene zakázané zmluvou alebo iným zákonom, tak je to nevymáhateľné.

@kris_tin257 Ohľadne zvierat nie je v zmluve ani slovo. V zmluve je napísané, že dopozit je splatný 30 dní podovzdaní bytu.

@wade Preberací protokol máme. Je v ňom napísané, že "byt bol prevzatý bez zistených poškodení s výnimkou poškodeného stola, ktorý bol uhradený <dátum>"

wade
29. aug 2024

V tom pripade, ako som pisal, oslovit pravnika (alebo, ak mate aspon zakladne pravne vedomosti, kludne si to napiste sami - pouzi napr. Chat GTP). Odvolat sa na preberaci protokol, strucne jasne dat ultimatum na uhradenie depozitu (nie viac ako 10 dni).

wade
29. aug 2024

.. a poslat samozrejme do vlastnuych ruk

sasa1310
29. aug 2024

ty máš v nájomnej zmluve teba a partnera a nie aj psa.
A máš tam, že vám má vrátiť depozit, tak treba oň žiadať. Asi by som mu napísala mail o platobnom príkaze vrátenia depozitu do toho a toho dátumu na základe zmluvy napr. článku 5 zmluvy (kde sa píše, že depozit sa vracia)

autor
29. aug 2024

@sasa1310 V živote som nepočula, že má niekto v nájomnej zmluve pri OSOBÁCH, ktoré môže využívať byt psa. Ale okej asi sme mali divnú zmluvu. 😅

sasa1310
29. aug 2024

tak v našej zmluve nášho nájomníka máme, že bez zvierat je zmluva uzavretá

autor
29. aug 2024

@sasa1310 Teraz keď sme uzatvárali novú zmluvu tak tam máme vyslovene článok, že máme povolené zvieratá v byte ale ak niečo poškodia hradíme plnú sumu. Nie je tam ale nikde napísané, že je to konkrétne ten a ten pes.

sasa1310
29. aug 2024

pes je zviera nie? stačí tak

rozculena
29. aug 2024

V prípade nájmu nie je možné chov zvierat zakázať. Majiteľ nemá právo prostredníctvom nájomnej zmluvy zakazovať prítomnosť domáceho miláčika v byte alebo dome, môže však navýšiť kauciu, prípadne požadovať vymaľovanie. V prípade podnájmu platí to, čo si obe strany vopred dohodnú v podnájomnej zmluve.

mojemenonikto
29. aug 2024

Pes je v tomto prípade irelevatný, keďže ste ho tam nemali. Ak prenajímateľ tvrdí, že áno, tak vám to musí dokázať. To, že si vopred napísala, tak ti poskytuje dokonca výhodu. Neviem, či si mu nakoniec odpovedala, že rešpektuješ jeho rozhodnutie, alebo nie. Ak áno, tak si na tom ešte lepšie. Ale nič to nemení na tom, že on vám musí dokázať, že ste tam psa mali.
Aj keby ste tam toho psa mali, tak ho to neoprávňuje ponechať si depozit ak to vyslovene nemá spomenuté v zmluve. V zmluve by ste mali mať presne vyšpecifikované za akých podmienok si môže depozit ponechať.
Nájomnú zmluvu normálne ukončite, dajte si pozor pri odovzdaní bytu. Vytvorte si protokol, kde vyslovene napíšte, že ste majiteľovi odovzdali byt bez chýb, alebo škôd a on to tak preberá. Zaznačte si zostatky energií a dajte si ich do toho protokolu. Urobte si fotodokumentáciu bytu a tiež meračov energií. Do protokolu uveďte aj také detaily koľko a akých kľúčov mu odovzdávate.Dajte si skrátka pozor, aby na vás nič neskôr nemohol vytiahnuť v súvislosti s nejakou škodou v byte.
Následne požiadajte oficiálne listom (aby ste mali doklad) o vrátenie depozitu. Dajte mu termín a odkážte sa na zmluvu. Ak nezaplatí načas, tak mu pošlite jednu - dve upomienky. Ak ani tak nebude reagovať, tak vám nezostáva nič iné iba žaloba. Držím palce a prajem pevné nervy. Pripravte sa na to, že ani žaloba vám nezaručí, že tie peniaze dostanete naspäť. Takýto máme bohužiaľ u nás právny systém.

vroni
29. aug 2024

Ja neviem, či čítam nejakú inú diskusiu, ale autorka píše, že depozit nevedia už 6 mesiacov dostať späť. Investovala by som do pravnika, aby magora vyzval na vrátenie depozitu do 10 dní na účet..., inak žaloba plus všetky náklady. Blabotanie o psovi je úplne irelevantné, zmluva zviera nezakazovala, takže si mohla - ak by to nezakazoval iný predpis - chovať v obývačke aj 17 leopardov. A táraniny, ako musí byť zviera v zmluve vyslovene povolené si vôbec nevšímaj. To je len výron prebujnelego ega poniektorých majiteľov bytov.

autor
29. aug 2024

@mojemenonikto Mám to ako správy na messengeri, odpovedala som mu vtedy, že rešpektujem jeho nesúhlas.
My už v byte od marca nie sme. Preberací protokol máme v ktorom je napísané, že byt bol prevzatý bez vád no aj tak sa peňazí nevieme dočkať.

betulinka1
29. aug 2024

Napis mu list na vratenie najmu. Ak si ho uz napisala a nic, tak jedine na sud o zaplatenie vysky depozitu. Ja som prenajímala byt a teda depozit som vzdy vratila aj ked napriklad nebola cela sada tanierov alebo pohárov. Ved aj doma sa mi stane, ze sa rozbijú veci. A aj keby ste tam toho psa mali, depozit si nemoze ponechať ak to nie je uvedene v zmluve ako zmluvná pokuta za porušenie nájomnej zmluvy. Co vo Vasom pripade nie je, lebo ste tam take ustanovenie nemali. Vybavene. Urcite by som mu depozit nenechávala.

mojemenonikto
29. aug 2024

Tak to sa obávam, že už vám zostáva len tá žaloba. Pošli mu tie upomienky, aby si mohla dokázať, že si vyvíjala aktivitu aby sa to vyriešilo.

micusa2222
29. aug 2024

asi súd...

pandorra
29. aug 2024

Skocte za pravnikom a porieste predzalobnu vyzvu do ktorej by som zahrnula aj poplatky za pravnika. Vacsina sa zlakne, ak ma nieco docinenia s advokatskou kancelariou/ pravnikom.

cafelatte
4. sep 2024

A depozit sa nevyužíva na financovanie uprav bytu po najomnikoch a na nedoplatky? My keď sme prenajimali a najomci odisli, sme dali byt vymaľovať, urobiť drobné opravy ako odrazene listy, uvoľnená zásuvka, vyspravit stenu kde boli diery po vrtani.. atd. Potom sme vracali čiastku po odratani nákladov.

mojemenonikto
4. sep 2024

@cafelatte Keď to nemáš explicitne dohodnuté v zmluve, tak nie. Náklady na údržbu idú na majiteľa bytu, pokiaľ v zmluve nie je dohodnuté niečo inak. A depozit je len zádržné za bežný nájom. Ale práve preto je dobré ak sa tieto veci jasne dohodnú v zmluve.