Prenájom cez realitnú kanceláriu - provízia

122laura122
5. sep 2023

Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o Vaše skúsenosti-v prípade, že majiteľ má v úmysle prenajať svoj byt, osloví RK, nájde sa nájomník, kt. reaguje na inzerát-kto by mal platiť províziu maklérovi? Majiteľ bytu, ako klient, alebo nájomník?

Ďakujem vopred

janai1
5. sep 2023

@122laura122 v ideálnom svete majiteľ. V slovenskej realite z 99% nájomca

belllinka
5. sep 2023

U "mojho" maklera pol na pol prenajimatel a najomca

122laura122
autor
5. sep 2023

@janai1 ďakujem, ako vidím, žila som v tom prvom 😁

122laura122
autor
5. sep 2023

@belllinka ďakujem, mne sa skrátka ťažko chápe, že majiteľ uzavrie zmluvu s RK a platiť by to mal v plnej výške nájomník..

dievcacitajucelist
5. sep 2023

@belllinka čiže provízia sa platí jednorazovo a nasledne ide nájom už len majiteľovi bytu, alebo dostáva ešte nejaké percento realitka? Ďakujem za odpoveď

belllinka
5. sep 2023

@dievcacitajucelist provízia iba jednorazovo a potom už iba prenajímateľovi

macilaci
5. sep 2023

@122laura122 u nás provízia je v sume jedného mesačného nájmu.

122laura122
autor
5. sep 2023

@macilaci a ktorá stana ju platí?

stormie
5. sep 2023

@122laura122 vsak standardne si pytas niekolko najomnych dopredu (2-3) tak z toho zaplat a stale ti ostanu peniaze navyse

macilaci
5. sep 2023

@122laura122 my ako prenajímateľia.

obkladac
5. sep 2023

Províziu realitnej platí ten kto si jej služby objednáva, ale to nevylučuje fakt že ten kto prenajíma nechce prísť o prvý nájom tak to dá zaplatiť nájomcovi.

kornelies
5. sep 2023

@janai1kdekolvek na svete to zaplati prenajomca nielen na SK. Je to ina forma poplatku -zvysenie ceny prenajmu. Naivita, ked prenajomca dufa, ze prenajimatel bude stratovy. Vy by ste isli do straty?

barboraalexej
5. sep 2023

Ja som pracovala v realitnej kancelárii a provízia vždy predstavovala 1 výšku nájomného, ktorú uhrádzal prenajímateľ...laicky povedané, zaplatil si zato, že mu RK našla nájomcu. Čo s tým má nájomca? Prečo on má platiť zato, že prenajímateľ sa rozhodol prenajímať cez RK. Ale to je také slovenské, chcem nejaké služba ale nech ich zaplatí niekto iný...

122laura122
autor
5. sep 2023

@kornelies otázne je, či možno hovoriť o strate, ak má majiteľ podpisom nájomnej zmluvy garantovaný pasívny príjem na dohodnuté obdobie..

122laura122
autor
5. sep 2023

@barboraalexej presne takto to aj mne pripadá najlogickejšie, ale zdá sa, že bežná prax je od toho často diametrálne odlišná. Ale ďakujem, cítim sa trošku menej ako nechápavý mimozemšťan👽

kris_tin257
5. sep 2023

Z vlastnej praxe pri prenájmoch sme nikdy nekontaktovali realitku riešili sme to bez nej, na inzertné portály sme zverejnili inzerát že prenajímame, do dvoch dní sa nám vždy ozvali minimálne z troch realitiek či to môžu zaradiť do svojho portfólia, nakoľko my sme ich neoslovili ani nepotrebovali ich služby tak vždy sme povedali že dobre zaraďte keď chcete ale v prípade provízie nech si ju pýtajú od nájomníka nie od nás. Na 90% sme si nájomníkov našli aj tak nakoniec bez realitky.

122laura122
autor
5. sep 2023

@kris_tin257 áno, jasné, takto by som tomu ešte samozrejme rozumela. 😊

jaroslav81
5. sep 2023

V žiadnom prípade to nájomca nemá čo platiť. Presne ako písali vyššie, nájomcu nemá čo trápiť, že majiteľ je neschopný a dáva to realitke v dnešnej dobe, čo capnete inzerát na bazoš a do 24 hodín vám volá 10 ľudí...To má nájomca platiť napríklad 600€ províziu 600€ depozit a 600€ nájom mesiac dopredu? 1800€ za to, že prekročil prah dverí? Spamätajte sa. Nikto normálny toto nezaplatí.
Po nás si majiteľ bytu hľadal nových nájomcov cez realitku a platili to majitelia

belllinka
5. sep 2023

@jaroslav81 nie každý má čas riešiť obhliadku s xy ľuďmi, zmluvy,...
Veď kto nechce, nech si nehľadá podnájom cez realitku.

brezza
5. sep 2023

V Bratislave je bezna prax, ze to plati najomca. V inych castiach Slovenska to nie je bezne. My sme si vzdy nasli najomnikov bez realitky.

ikisaka999
5. sep 2023

Je bezna prax, ze poplatok plati najomca. Treba si vsak uvedomit, ze v tomto pripade je prenajom pre najomnika predrazeny bez prinosu pre samotneho najomnika. Preto najomcovia, ak maju na vyber, uprednostnia prenajom bez realitky. Kde sa chystas prenajimat byt? Vo vacsine velkych miest funguju FB skupiny, kde vies v pohode najst najomnikov bez realitky, pripadne na portal prenajmu...

122laura122
autor
5. sep 2023

@ikisaka999 ja byt prenajímam bez RK, zároveň si ale jeden chcem aj prenajať, a pri tomto konkrétnom byte má RK výhradný súhlas majiteľa-teda inzeruje ho všade len 1 a tá istá kancelária, majiteľ nemá čas a priestor sa tým zaoberať. Keďže klientom je podľa môjho názoru majiteľ, pripadá mi trošku pritiahnuté za vlasy, že on ako "objednávateľ" by realitke nemal platiť nič, a nájomca 100% provízie

kornelies
5. sep 2023

@122laura122 Kazda minca ma dve strany. Moj osobny nazor je taky, ze RK su doslova "nenazrate" a beru si takuto proviziu. Ja by som ju nezaplatila ani ako prenajimatel ani ako najomca.
RK nedokaze garantovat, ze prenajomca bude problemovy, popripade neplatic.

sasa1310
5. sep 2023

@122laura122 majiteľ neuzatvára zmluvu s RK, zmluvu s RK uzatvára neskôr priamo nájomník a majiteľ.