Ahojte, prosim mate skusenost - chcem moj prenajimany byt zaradit do obchodneho majetku, avsak uz som ho v roku 2022 prenajimala a to som ho nemala zaradeny v OM. Mozem ho teraz zaradit do OM s tym, ze to nikde neohlasujem a v DP za r2023 vyuzijem danovu evidenciu? Odpisy mozem pocitat z ceny za aku som ho kupila v 2022 (ale uz som ho v 2022 prenajimala)? Dakujem za radu
@zic Veru, nie je oslobodena, ak by potrebovala predat po vyradeni. Je tam ale pocet rokov , kedy môzes predat bez dane od vyradenia, ale neviem, ci 5 , ci 10. A tak dlho ho drzat, to by aj tak zas klasicky musela prenajinat, inal by jej iba zral peniaze. Ja radsej klasicky prenajimam a zaplatim dan, je s tym oštara, a skôr pochybis a este ta daňovaci budu nahanat.
@hellwant 5 rokov od vyradenia z OM je opat oslobodena... ale medzitym (ak by prenajimala), musi opat platit dane, ktore najskor budu vyssie, ako ked to bude mat v OM (ziadne uroky z hypo, ziadnu dan z nehnutelnosti, poistku, prerabky...).
Ale ak planuje najblizsich 20 -30 rokov prenajimat, tak pohodka... (ono potom uz tie uroky na hypo dost klesnu, tak tie dane stupnu asi viac po tych 15-20 rokoch). Odpisy to cele nezachrania najskor.
Dakujem, cize akoby som “stratila” ten odpis za prvy rok, kedze som ho vlastnila ale nemala som ho v OM zaradeny.
vpodstate ano... ide o to, ze tych 40 rokov odpisovania ti ide uz od 2022... takze do nakladov ti to uz pojde len 39 rokov... teda technicku 0 (hodnota bytu po odisoch) dosiahnes po dalsich 39 rokoch...
https://podpora.financnasprava.sk/185490-Uplatň...
A toto mi viete vysvetlit? Najskor pisu o tom, ze za vydavok mozem uznat len hnutelny majetok a v otazke c.4 sa tam zaratava aj prerabka WC , omietky atd..
@tttbb nič take som tam nenasiel, ze najprv len hnutelny, 3 krat som to precital, kde to tam je v tom linku?
Pisu v 2. priklade, ze ak to nemas v obchodnom majetku, ci môzes ratat ako naklad aj hnutelny- elektrospotrebice- ak ich spises do zmluvy, môzes do 1700 eur- hodnota sa posudzuje zvlast za jednotlive veci. Ak su vstavane nemôzes, musel by si mat zaradenu nehnutelnost v obchodnom majetku.
A v 3 zas, ze vysavac, ci sacky do neho iba vtedy, ze by si poskytoval sluzby ako cistenie, ale na to uz treba zivnost, nie je to prenajom.
4 priklad je o tych prerabkach, kedy ich môzes.
@tttbb to uz mas predpokladam technicke zhodnotenie a musis navysit hodnotu nehnutelnosti (ak ju mas zaradenu v obchodnom majetku), zvysia sa ti odpisy
Asi to nesuvisi, ale ten vysavac by som sa s nimi hadal (samotny vysavac)... to je zariadenie bytu ako zehlicka, pracka... sacky, postelne pradlo atd jasne... to je spotrebny matros... niekedy aj FS asi nema uplne pravdu (vid posledna debata v eteri ohladne zdanovania frakcnych akcii/etf)
Ahoj. Takze podla mojich info (ako to mam ja)... Byt zaradis do OM s datumom kupy a v cene kupy (popripade zhodnotenie typu prerabka ak mas od toho papier). Podelis 40timi (40 rokov sa odisuje) a kazdy rok ponizis zostatkovu hodnotu nehnutelnosti o tu rocnu sumu. To spravis od tej kupy (napriklad aj ak by si byt kupila pred 10 rokmi a zacala prenajimat teraz, tak ako keby si 10 rokov odpisovala)...
Spravis si "protokol o zaradeni bytu do OM" (je to hocaky word dokument s popisom bytu, cenou a par nalezitostami plus tabulka s rokmi a odpismi). Tak isto si budes viest excel tabulku (copy & paste ten word, akurat tam budu kazdy rok pribudat riadky v tom ktorom roku so zostatkovou cenou nehnutelnosti na zaciatku roku a na konci roku). Tieto dve cisla aj pouzijes v danovom priznani.
Nevyhodou je, ze ak by si byt predavala, tak nie si oslobodena od dane a odvodov... dokonca sa dan aj odvody vyratavaju tak, ze od predajnej ceny odrataz technicku zostatkovu sumu (po odpisoch)...