Prenájom bytu - provízia realitnej kancelárii

4. máj 2023

Chceli by sme si nájsť s priateľom 2 izbovy byt na prenajom v BA. Potrebujeme aj parkovacie miesto. Tie majú väčšinou novostavby. Všimla som si, že pri väčšine takýchto bytoch je napísané + provízia RK vo výške nájmu. Vážne sú ľudia ochotní dať ďalších cca 800 eur len tak ?
Vyzerá to tak, ze RK skasne províziu od oboch strán.

janai1
4. máj 2023

Nevyzerá, na SK sú prenajímatelia špekulanti a províziu ktorú by mali zaplatiť oni, zaplatia nájomcovia. Ak chceš bývať zaplatíš, ak nechceš hľadaj ďalej

alieta
4. máj 2023

Preco si vyberate byt cez realitku a nie priamo u prenajimatela? Je vela ponuk na novostavby inzerovanych priamo prenajimatelmi, kde zaplatite len najom a depozit. Pozrite inzeraty aj cez bazos nie len realitne portale.

zejdlikova
4. máj 2023

Viem, že tá provízia RK sa zvykne rozdeliť medzi prenajímateľom a nájomníkom 50:50. Asi to účtujú preto, lebo prenajímateľ to nechal celé na zodpovednosti RK.
Moja mama dala RK iba spracovať zmluvu a maklér prišiel na obhliadku - poradil, pofotil stálo ju to 50 €. Takže nie je to pri každom prenájme

darkswan
4. máj 2023

@zejdlikova je to o tom aky fer je prenajimatel, zial vacsina je hamizna a necha celu proviziu zaplatit najomcom

melanta
4. máj 2023

Niekde platí províziu realitke ten, kto hľadá nájomcu, niekde ten, kto hľadá nájom. V podstate je to o tom, ako sa rozhodne ten, kto zadáva realitke inzerát. A áno, ľudia sú bežne ochotní zaplatiť prvý mesiac nájom, províziu realitke a aj depozit, niekde dokonca depozit vo výške 3 násobku nájmu. Ako tu už bolo spomenuté, je veľa inzerátov, kde si majitelia hľadajú nájomníkov sami bez RK. Čiže zbytočne nevenuj energiu tam, kde s tým nič neurobíš. Ak ti na niektorom inzeráte niečo nevyhovuje, proste hľadaj ďalej.

autor
4. máj 2023

Zatiaľ iba kukame. Ale pozerala som aj bazos a FB. Takých ponúk je minimum bez provízie. Väčšinou prenájom zastrešuje taka známa realitka - remax, herrys a ti majú v podmienkach, že platí aj jedna aj druhá strana.

melanta
4. máj 2023

Pozri portál byty.sk tam si vieš vyselektovať iba súkromných inzerentov. A podľa mňa ich je dosť.

guiseppinka
4. máj 2023

My sme prenajimali tiez cez realitku a platili sme proviziu my.. nasa realitacka vravela, ze ona to robi takto... Inak v at mas bezne 3 mesiace depozit, 1 mesiac najomne a 1 mesiac provizia a mas byt vacsinou bez nabytku... Ked sme my odchadzali z bytu, tak jeden sa takto stazoval, ze kolko to je prachov a realitak na neho kukal stylom, ze o com mi tu tocis. Nechces ty, zaplati dalsi...

tanyan
4. máj 2023

Skús pozrieť aj regionálne týždenníky a regionálne inzertné týždenníky.
Napríklad cez https://www.regionpress.sk/inzercia
Keď klikneš na región, tak sa ti zobrazí pdf verzia aktuálneho čísla.

zic
4. máj 2023

a pozeravas ties skupiny kde sa prenajimaju byty? Lebo ja tam vidim prevazne sukromne ponuky...
Skus tieto skupiny (do niektorych ta musia prijat, ale je tam vzdy niekolko desiatok tisic ludi a ponuky su tam kazdy den (alebo naopak napis poziadavku):
Podnájom, prenájom, predaj ubytko Bratislava ┃ BratislavaDen.sk (vyzaduje prijatie; cca 62k members)
Bývanie a prenájom BA (public; cca 25k members)
Bývanie v Bratislave (vyzaduje prijatie; cca 81k members)
Bývanie a prenájom BA - bez realitky ! (cca 45k members)
Samozrejme folklor, ked prenajimatel zada ulohu realitke a plati to najomca je divna... ja prenajimam urcite bez realitky (rad si vyberiem ludi sam)...

valeria_h
4. máj 2023

Pozri na Facebooku v skupinách, pozeraj priamo od majiteľa a nie RK. Ja by som RK neplatila ani cent.

melanta
4. máj 2023

@guiseppinka presne tak, všade v zahraničí okolo je toto bežná vec. Nedávno tu bola diskusia, kde sa viacerí sťažovali, že akí sú ľudia hamižní, ak prenajímajú a prepočítavajú cenu s tým, aby zarobili. Akože wtf? Kúpim za svoje peniaze byt, za svoje ho zariadim, za svoje zariadenie vymením keď sa opotrebuje a niekoho irituje, že to prenajímam za cenu, na ktorej aj zarobím a že musí platiť depozit? Tak nech si kúpi vlastný byt a prenajíma bez zisku. Nech sa páči. A úplne najlepšie je, keď jednu z prvých vecí, na ktoré sa záujemca opýta je to, čo v prípade, že by nemal niektorý mesiac na nájom. Ak človek nemá rezervu, že ak skončí jeden mesiac na PN, nebude mať ako zaplatiť, tak sorry.

guiseppinka
4. máj 2023

@melanta no, my napr sme "stratovi" na nasom byte. Nie sice vela, ale aj tak. Na druhej strane mame super najomnicku, teraz sa podpisovala zmluva na treti rok. Najom sme zvysili jedine kvoli cenam za teplo.

autor
4. máj 2023

Zatiaľ len vážne pozerám. Už cca 2 mesiace. Ešte to nepotrebujeme hneď. Tie byty čo nás zaujali tak vždy tam bola provízia. Bez provízie v danom projekte zväčša ťažko, raz sa síce objavilo od majiteľa ale potom bolo prenajaté do 2 dní.
A tiež Tie byty s províziou miznú aj tak. Čiže asi sú ľudia ochotní za to zaplatiť.

mandzula
4. máj 2023

@autor my sme si nedavno prenajali byt v BA, realitke sme platili proviziu vo vyske najmu. Byt sme potrebovali rychlo, musel splnat fakt vela kriterii, navyse to cez realitku bolo bez starosti, takze nebolo o com. Uz zas jedno najomne cloveka nezabije, ak ma jasny ciel.

melanta
4. máj 2023

My sme vždy prenajali do pár dní. To na margo toho, že píšeš, že byty bez provízie boli preč do 2 dní. Nikdy som nemala inzerát vonku dlhšie ako asi 3 dni. Ak je niečo v ponuke dlho, tak by som premýšľala, kde je problém. Pretože mám susedu (tam kde mám byt ktorý ponúkam na prenájom), vždy majú byt v ponuke dlho, pretože majiteľke sa málokto páči, chce chodiť každý mesiac na kontroly. A byt má v ponuke každý rok, niekedy aj 2x ročne. Takže bude ako majiteľ problémová.

lucilaines
4. máj 2023

My prenajimame jeden taky byt v novostavbe. Vzdy tam inzerat ja sama na Bazos. Viem, ze do tyzdna mam najomcu aj bez realitky. Ale vzdy sa mi stane, ze do hodiny od zverejnenia inzeratu mi vyvolava jedna realitka za druhou, ci si mozu byt zobrat do ponuky alebo ze uz maju rovno zaujemcu. Ja im vzdy poviem, ze nech sa paci, ale ja im ziadnu proviziu platit nebudem, lebo ich sluzby nepotrebujem. Ak si najdu najomcu, co im to zaplati cele, tak paci sa. Pre mna je praveze lepsie, ked idem mino realitky so svojou zmluvou. Takze to moze byt aj takto, nie ze by prenajimatel bol hamizdny, ale jednoducho tie dobre byty sa prenajmu cez sukromne portaly aj bez realitky, takze na co by ich platili.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tosomja
4. máj 2023

Nechápem, prečo by nájomca mal platiť ešte aj realitnej agentúre, veď predsa majiteľ ich požiadal, aby mu našli nájomníkov.

zuzanaete
4. máj 2023

Za mna ma platit ten, co ziada sluzbu od realitky. Ak to zada prenajimatel, tak nech plati. Ak najomca chce, aby mu realitka nasla byt, tak nech si to zaplati. Raz nam volala realitka, se maju zaujemcu o nas byt a polovicu provizie budeme platit my. Tak som sa ich spytala, ze kto si vyziadal ich sluzby. A ze ako oni nasli nas inzerat, tak aj zaujemca ho moze rovnako najst a kontaktovat nas priamo. My sme sluzby realitky nepotrebovali. Ani raz sme neisli cez realitku. Pre mna zbytocne. A ano, dobry byt s rozumnou cenou je prenajaty hned.

belllinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
belllinka
4. máj 2023

@tosomja Aj kupujúci chce ich služby, fér je to pol na pol.

kris_tin257
4. máj 2023

Mám byt čo prenajímam, keď sa mi uvoľní dám inzercie na realitné portály, do dvoch dní mi volajú minimálne 3-4 realitaci či to môžu ponúkať aj oni, vždy poviem kľudne ale províziu nech si pýtajú od svojich klientov. Väčšinou som byt aj tak prenajala mimo realitku čiže nepotrebujem vyslovene ich služby. Iné by to bolo pri predaji/kúpe.

mistymay33
4. máj 2023

@tosomja to vobec nemusí byť tak. Ja prenajímam byt, dávam si súkromný inzerát na portál a za 10 minut mi volajú realitky, či možu ponukať moj byt cez ich realitku. Ja mám jasne stanovené podmienky, cenu.. realitka si inzerát pozmení a napíše tam cena prenajmu + provízia ralitke. Ja ako prenajímatel s tým nič nemám. Takže ak buduci najomncovia hladajú byt cez realitku, tak proviziu platia oni. Ja ako prenajímateľ si prenajmem byt aj bez realitky.

tosomja
4. máj 2023

@mistymay33 ale v prípade, že podpises s realitkou zmluvu že ti ona nájde nájomníka aj ti byt bude ponúkať, tak ty s ňou uzatváras obchod. Keby sa dalo tak, ako píšeš, že si môžem pýtať kontakt priamo na teba a dohodnúť sa, tak je to iné. Len čo ja mám skúsenosť, tak realitka dá svoj kontakt a nedá sa spojiť s majiteľom. Aj byty na predaj, to isté.

mistymay33
4. máj 2023

@tosomja Ano, ak mám ja zmluvu s realitkou ako prenajímatel, kde sa mi realitka zaväzuje nájsť najomníkov, tak by som mala platit proviziu ja.
Ale sú prípady, ako bol moj, že ja som súkromne dala na portál inzerát na prenájom a realitka sa mi ozvala, že ci može inzerát dať na svoj realitny portál a ponúkať ho. Bez zmluvy so mnou... ciže najomcovia, ak nájdu inzerát, ktorý si vlastne realitka len skopiruje s mojim súhlasom, tak už potencionálny nájomca plati aj proviziu realitke. a takych inzerátov je napr. na portáli nehnutelnosti.sk, alebo reality.sk vela.

erikavesela
4. máj 2023

@belllinka nie...mylis sa, ked dam inzerart na net, ze prenajmem byt....tak sluzby realitky nepotrenujem...potrebuje ich ten, co zadal realitke dopyt...a ked sa mi ako majitelovi ozve realitka, ze ma najomnika, tak sluzbu robi najomnikovi a nie najomcovi...

andreatytler
5. máj 2023

To je riadna zlodjina ked sa toto deje na Slovensku. Tu kde zijem neplati najomca realitnej agenture ani cent. Plati vzdy ten kto peniaze pri celej transakcii dostane a to je predsa prenajimatel. Ak su dvaja agenti (jeden pre najomcu a jeden pre prenajimatela), tak si poplatok rozdelia 50/50.

tosomja
5. máj 2023

@mistymay33 ešte som nevidela na žiadnom portáli dva tie isté byty ponúkať aj od súkromnej osoby aj od realitky. Asi zle pozerám, ale naozaj. Ešte som sa s tým nestretla.

zic
5. máj 2023

@tosomja to je snad dost pochopitelne... lebo na portaloch zvacsa inzeruju realitky. Sukromne osoby idu prevazne cez FB skupiny alebo bazos... Na FB skupine je to zadarmo a byt byva prenajaty do par hodin... tak isto vidis reakcie ludi a mozes dostat spravy...
Ak realitka "cmajzne" taky inzerat, tak ho potom daju na tie portaly