Dobrý deň, moja aktuálna situácia je taka že mám byť iba na moje meno kde splácam hypotéku. Žijem tam spolu s. Priateľkou a nakoľko to je dosť finančné náročné napadlo mi spísať s nou zmluvu o nájme kde by mi ,,platila" nájomné. Ide mi o odvody nakoľko viem ze dan platím zo zisku ale keďže môj zisk by v žiadnom prípade neprevysoval náklady tak mi logicky vychádza že by sa to malo vyplatiť. Chcel by som si dat do odvodov (som živnostník) zaplatené úroky pripadne nejaké menšie prerabky v byte (vchdove dvere,maľovanie atď.) Viete mi niekto priblížiť ako to funguje a ci je to vôbec možné?
To by si musel mat byt v obchodnom majetku a to sa ti neoplati z dlhodobeho hladiska. Napriklad ori predaji by si platil dan a pod. https://podpora.financnasprava.sk/499606-Výdavk...
@univerzal112 do podnikania zabudni. Co sa však týka priatelky, teraz ti neprispeva na energie a chod domácnosti ? Lebo ak by si chcel aby ti prispievala na hypotéku tak je to riadne svinstvo a veľmi rýchlo by si mohol byť bez priatelky. Tvoj majetok, tvoj dlh, tvoje splacanie.
Naklady na byt nezahrnaju splatku hypoteky, cize dan by si platil z rozdielu medzi vynosmi a nakladmi. A priatelka s tym suhlasi? Bude platit polovicu energii alebo aj splatku hypoteky?
No, priateľka by ti mala prispievať na energie, podieľať sa na bežných nákupoch do domácnosti (potraviny. Čistiace prostr) a nejakú čiastku za "opotrebenie". Ale s tou čiastkou treba s rozumom, keď dáš privysoku tak neviem ci priateľka bude ešte priateľka. A ak by chcel môj frajer odo mňa nájom, lebo ma vysokú hypotéku, tak by som možno súhlasila ak by som platila menej ako polovicu komerčného nájmu ale požadovala by som nejaké klauzuly do zmluvy😀 napr domáce práce na polovicu (vsetky) 😀😀😀😀. Ale možno by som sa obzrela aj inde.
A čo to skúsiť skôr, zlato dostal som sa do blbej finančnej situácie vedela by si mi prosím viac pomôcť s platbou energií? Neviem odo mňa keby chcel priateľ podpisovať nájomnú zmluvu asi by som zo vzťahu vycúvala.
Ako zivnostnik si nove dvere, malovky tazko das do nakladov. Jedine, ze byt mas zaradeny v obchodnom majetku. A doteraz ti priatelka neprispievala na energie, atd.? Posli ju do podnajmu, nech zisti co je zivot…
@dadis ďakujem za relevantnu odpoveď. Odkaz pomohol.Aké sú nevyhodi pri byte v obchodnom majetku?
Pre ostatných. Prosím nerieste koľko bude platiť atď. Aj keď s nou uzavriem zmluvu na 500e samozrejme ze toľko by mi neplatila. Môj zámer je daňový úrad. PS. Tiež uvažujeme že sa presťahujeme do centra takže možno tak ci tak budem riešiť tieto veci. Preto chcem vedieť co najviac info.
@dadis ešte dodám že byt neplánujem v budúcnosti predať.
@univerzal112 tu je veľmi jasne vysvetlené ako to funguje, ak chceš mať byt v obchodnom majetku. To ti zodpovie otázky výhod a nevýhod. https://podpora.financnasprava.sk/499606-Výdavk...
K tomu, že priateľka by ti neplatila plnú sumu akoby bola na zmluve - tu vidím riziko z pohľadu daňovej kontroly. Čiže ak by chceli vidieť platby. Musela by ti platiť podľa zmluvy, ak chceš mať istotu, že v prípade kontroly to nebudú riešiť. Ak reálne od nej nebudeš chcieť plnú sumu ako budete mať v zmluve, tak jej časť vrátiš v hotovosti.
@melanta áno preposlať si peniažky z jedného účet na druhý je najmenej 🙂 chápete ma správne
@univerzal112 Myslim si, ze 5 rokov potom, ako byt bude vyradeny z obchodneho majetku, budes platit pri predaji dan z prijmu.
a ak TI an to daňovací prídu môžeš zaplatiť poriadne mastnu pokutu.
@gemerka17 práve nedávno tu bola téma, kde dotyčná riešila podobné - aby jej priateľ prispieval na hypo+ energie. Neviem či tá diskusia ešte niekde je, ale drvivá väčšina bola za, doslova hon na čarodejnice - ozvali sa len nejaké 3-4 prečo by mal platiť hypotéku keď byt nie je jeho. Dvojaký meter na tomto koníkovi😄 samozrejme ja súhlasím neprispievať na hypotéku keď byt nepatrí mne.
@univerzal112 ten byt je prevádzka?