Prenájom bytu a nižšie dane

3katka15
20. jan 2021

Ahojte, idem do prenájmu a majiteľ bytu odo mňa pýta vyššiu sumu než je uvedené v zmluve, aby nemusel platiť dane. Mne sa to nepozdáva. Čo môžem robiť?

hellwant
20. jan 2021

Aby nemusel, ci aby mu ostalo po zdaneni to, co chce mat v cistom. Akonahle prenajima musi platit dane, vynimka ak by nepracoval a mal by to ako zarobok, ale len do nezdanitelneho minima. Urcite je to blbost, ak mas nieco na zmluve neplatis viac, inak kludne keby si to isla nahlasit mal by problem, sice by si prisla o podnajom, ale on by mal vacsie opletacky, plus uz by ho kontrolovali asi viac.

hellwant
20. jan 2021

@3katka15 teraz ma napadlo, ze asi na zmluve ma taku sumu, ktora s jeho platom a odpocitani 500 eur pausalnych vydavkov asi zarucuje, ze neprekracuje istu ciastku. A nemusel by platit dane. Cize na zmluve ok a nieje dokaz.

3katka15
autor
20. jan 2021

@hellwant Ono je to žena a je na materskej teraz

hellwant
20. jan 2021

@3katka15 aha no jasne, skor ona ako ono, ci?😉 Neviem ako sa zapocitava materska, ale potom to bude tak ako som pisal, na zmluve suma, z ktorej nemusi dane platit, do vrecka viac.

guiseppinka
20. jan 2021

Ak mas uvedene v zmluve napr 500 euro, tak plaris 500. Ak chce pytat, mala dat do zmluvy vyssiu sumu. A co.mas robit? No bud kasli na nu alebo hladaj novy podnajom...

lienocka2808
20. jan 2021

@3katka15 a ako ste sa dohodli? Snad ste sa nejako dohodli a to potom dal do zmluvy, ci ste si povedali, ze so zmluvy da menej a realne mu bude doplacat viac? Ak ste sa na tomto nedohodli a pyta od teba viac nie je to fer a hladala by som si ine ubytovanie

patka06
20. jan 2021

s tým by som nesúhlasila a radšej hľadala iný prenájom

kristiii
20. jan 2021

@3katka15 no čo môžeš robiť...buď tam ísť alebo si hľadať iný podnájom. Ak má dobrú cenu, tak by som do toho šla, ak si vieš nájsť podobný podnájom za rovnakú cenu s plnou sumou na zmluve, tak si vyber taký. Ale dosť možné, že natrafíš aj na niekoho, kto ti nedá žiadnu zmluvu..

lucilaines
20. jan 2021

Ono v podstate ty si tu na tej bezpecnejsej strane a moc nemas co stratit, ak je cena aj podnajom dobry. Riskuje majitelka, lebo po prve ak ta nastve mozes ju bonznut a moze mat problem a po druhe ak ty jej raz si zmyslis proste nezaplatit plnu sumu ale len realne tolko, co je na zmluve, tak ona nic nezmoze a nema to ako od teba vymahat.