Prenájom bytu

mess123
21. feb 2022

Zdravím, s priateľom sme doteraz žili v zahraničí. Otehotnela som tak sa ja vraciam bývať na SK keďže som riziková pacientka. Zajtra mám ísť pozrieť jeden byt ktorý sa nám páčil, iba dočasný kým si nepostavíme vlastný dom. No otázka znie, keďže sme v tomto celkom noví, priateľ je stále v Holandsku, bude chodiť zatiaľ iba častejšie domov, no a ja som PN či bude stačiť ak sa preukážem partnerovov pracovnou zmluvov? Bude musieť byť prítomný aj on pri podpise či stačí môj podpis? A bude treba preložiť pracovnú zmluvu do slovenčiny či stačí v holandštine? (je stručne napísaná nie ako u nás na sk že 3 A4 je zmluva, tu je pár slovami napísané všetko takže aj trkvas vie čo znamená čo. Pýtam sa lebo by som už chcela čo najskôr byť aspoň vo "vlastnom" byte a nie bývať takto u rodiny takže chcem mať v tom prehľad čo musím pred tým urobiť a či vlastne sa bez partnera pohnem.

eeffka
21. feb 2022

@mess123 no ...vidno ze tu nezijes, akonahle povies ze si tehotna a rizikova poletis ako raketa. Nikoho nezaujima tvoja ci priatelova zmluva a ani ze planujes stavat.

zuzanaete
21. feb 2022

Na SK sa zvycajne pracovna zmluva pri prenajme neukazuje/nepozaduje. Zalezi od dohody, ale kludne moze byt zmluva iba na teba iba s tvojim podpisom, ale nech je tam uvedene, kolko ludi tam bude byvat.

mpg
21. feb 2022

@mess123 Dalo by sa to začať vybavovať aj sama, len niektorí nechcú tehotné a s malým dieťaťom, ak s týmto nebudú mať problém, treba si dobre prečítať zmluvu, skontrolovať stav elektromera, vody a pod. a potom nemeškať s platbou.

mess123
autor
21. feb 2022

@eeffka dopredu som samozrejme každému dala vedieť keďže je to prvé čo sa pýtajú, koľko nás tam bdue bývať som oznámila aj že som tehotná. Zatiaľ 3 majitelia bytov to prijali bez problémov tak nerozumiem prečo by som skrz to mala letieť ako raketa.

mess123
autor
21. feb 2022

@zuzanaete
@mpg ďakujem za odpoveď k mojej otázke 🙂

denda007
21. feb 2022

Ja vám k tomu poviem asi toľko, záleží od prenajímateľa 🙂🙃

judit47
21. feb 2022

@mess123 pretoze slovensky zakon nedovoluje vyhodit z bytu matku s detmi aj ked ti neplatia atd preto vela prenajinatelov ma problem(kedze dopredu nevies ale mozes odhadnut) preto to tak napisala🙂

eeffka
21. feb 2022

@mess123 tak ako napisali ... mame take zakony ze deti a chranene osoby ( tehotna zena) su prakticky nevyhoditelne aj ked neplatia. A to ze 3ja prenajimatelia nemali problem ma veru prekvapuje. Tehotna mlada, bez prijmu s priatelom je vysokorizikovy klient.

liz_lemon
22. feb 2022

@mess123 to, ze ti niekto rovno nepovedal, ze ta tam nechce, neznamena, ze ti byt prenajme, mozno ked pride na lamanie chleba, tak cuvnu, alebo povedia, ze uz je to obsadene
nemusi to tak byt, ale je dobre s tym ratat

mistymay33
22. feb 2022

Na Slovensku to budeš mať s prenájmom ako tehtoná ťažšie, slovenskí prenajímetelia nechú prenajímať tehotným ženám a párom s maloletým dieťaťom kvoli zákonom, ktoré máme. Bohužial, pozri si inzeráty, väčšina je prenájom bez detí. Ono sa to dá obísť Zmluvou o krátkodobom prenájme, ale to väččina ludí - prenajímateľov nevie. U nás na Slovensku skoro nikto nechce pracovnú zmluvu /je to zatial rarita/ takže s tým by som poblém nevidela.
Kludne môže byť zmluva podpísaná iba s tebou, s tým, že tam budete bývať dvaja a budete platiť energie a poplatky za dvoch. Väčsina prenajímateľov pýta vopred depozit vo výške jedného nájomného /niekde aj dva/, takže rátaj, že na začiatku zaplatíš nájom + depozit. Držím ti veľlmi palce, aby si dokázala nájsť u nás prenájom, tak ako si predstavuješ.

rikarika
22. feb 2022

@mess123 drviva vacsina prenajimatelov ziadne pracovne zmluvy nepyta.

qetka
22. feb 2022

@eeffka ak im prenajmu podla zmluvy o kratkodobom najme, tak ak neplatia, mozu vyhodit aj tehotnu zenu aj s malym dietatom. Pochybujem, ze dnes niekto (kto si to aspon trochu nastuduje) prenajme nehnutelnost s najomnou zmluvou podla obcianskeho zakonnika. To by bol na hlavu a siel sam proti sebe ;)

eeffka
22. feb 2022

@qetka mozes mat zmluvu aku chces, akym sposobom delozujes tehotnu pred barak? Nijakym

cherry19811
22. feb 2022

Baby ti pisu dobre, my prenajimame byt, ziadnu pracovnu zmluvu sme nepytali, ale nikdy by sme do bytu nedali tehotnu zenu a rodinu s detmi. Nam ked volala rodinka s detmi hned sme povedali, ze nie.

qetka
22. feb 2022

@eeffka tak isto ako netehotnu?
celkovo ako niekoho delozujes?

eeffka
22. feb 2022

@qetka ok kludne prenajmi komu chces a potom si drz palce 🤦‍♀️

qetka
22. feb 2022

@eeffka podla zakona pri zmluve o kratkodobom prenajme musi odist rovnako dieta, tehotna, netehotna, chlap - ak neplatia najom je to dovod na skoncenie zmluvy. Rovnako budes bojovat aby vypadli, ak budu robit problemy nech tam byva hocikto.. Ale podla zakona nemaju ziadne vacsie pravo ostat ani ked maju male deti.

rikarika
22. feb 2022

@eeffka a na zaklade coho by mal prenajimatel delozovat tehotnu? Jednak tehotenstvo nie je povinnost oznamovat komukolvek, to by asi do podnajmu nemohla ziadna zena, na mnohych zenach tehotenstvo ani nie je vidiet a jednak podstatne su platby. Svagrina prenajima byt 4 robotnikom, ktori su sice 12 hodin v praci ale potom vecer varia, nevetraju, neupratuju....ked tam prisla, byt smrdel strasne....Vobec si nemyslim ze by bolo pre autorku nerealne najst podnajom.

iv007
22. feb 2022

Prenajimam byt oficialne ohlasenim na danovy urad a nikdy ma ziadna pracovna zmluva nezaujimala.Plati sa depozit a 2 najmy dopredu,je od teba seriozne ze si nezatajila tehotenstvo..Teraz je vela volnych bytov,urcite cosi najdete.

eeffka
22. feb 2022

@rikarika necitas poriadne, ked najde podnajom a plati nie je problem, alw az prestane tak to problem bude. Poznas niekoho kto vylozil zenu s bruchom bez penazi na ulicu? A tehotenstvo kedze ho spomina uz asi aj vidno, teda si myslim.
Ja sama prenajimam a mam tam rodinu, ale zacali ako bezdetny manzelsky par a uz mali nejaku historiu.
Mat ako zaujemkynu tehotnu slecnu , ani to nezvazujem.
Kamos kupil byt, normal predaj. Nevedel odtial dostat rodinu co mu to predala 6m.normalni ludia vyzerali, ziadne socky 🤷‍♀️

rikarika
22. feb 2022

@eeffka ale citam, citam, neboj. Takze este raz pre kazdeho prenajimatela su podstatne PLATBY. A mas nejaky feeling podla autorkinho prispevku ze...zena s bruchom bez penazi....ci podla seba sudim teba?

eeffka
22. feb 2022

@rikarika nema vyznam s tebou, a tymto to uzavriem. Slecna ide zo svajcu a pyta sa pre nas absurdnoati ako su prac zmluva, zazije proste stretso slovenskou realitou a neb7de rozumiet preco. No lebo... zakony a staci si len preecitat par diskusii aka je prqvdepodobnost solventnosti mladej zeny. To je vsetko, ja svoje byvanie mam a verim ze coskoro si postavi aj ona.

eeffka
22. feb 2022

@qetka vies len ked tam budem mat neplatiaceho pracujuceho muza, tak mu zbalim 3slivky a osobne mu ich odnesiem do prace a cau. Nebude ma to trapit a ani okom nemkrnem.

mistymay33
22. feb 2022

@rikarika ano ak clovek plati je vsetko ok. Horsie je, ak platit prestane. Ide o to, ze slovenske zakony neumoznuju vystahovat neplatica s maloletym dietatom na ulicu. Musi mu zabezpecit nahradne byvanie (ide o ochranu maloleteho). Takze ak chce prenajimatel predist pripadnym komplikaciam a znizit riziko, ze bude musiet nechat vo svojom byte, ktory je jeho majetok neplatica s maloletym diwtatom, tak ho proste takejto osobe (tehotna, alebo rodic s dietatom) neprenajme.
Bohuzial tu je zakon na strane maloleteho nie je jedno ze je to tvoj byt a rodic je neplatic.
Da sa to obist zmluvou a kratkodobom prenajme. Tam su ine podmienky prenajmu.

qetka
23. feb 2022

@mistymay33 ako pisem vyssie, dnes uz asi nikto normalny neprenajim inac, ako zmluvou o kratkodobom prenajme. Teda okrem tych, co prenajimaju nacierno a tam to potom nespada do kratkodobeho prenajmu.

rikarika
23. feb 2022

@mistymay33 takze ziadnu zenu nepustit do podnajmu? Lebo ved kazda moze ostat tehotna......

mistymay33
23. feb 2022

@rikarika ja len vysvetlujem, preco vacsina prenajimatelov neprenajme byt tehotnej zene, alebo rodicom s maloletym dietatom. Netvrdim, ze je to ok. Bohuzial kazdy si chrani svoje zaujmy.

qetka
23. feb 2022

@mistymay33 ja si myslim, ze vela ludi neprenajme rodinam s detmi byt preto, ze vsade najdu mudre rady, ze tehotnu, malolete deti a aj ludi, ktorym da majitel trvaly pobyt sa nedaju vyhodit z bytu. A to je mytus z minulosti. Nikto, koho poznam nemal za poslednych x rokov inu zmluvu ako tu o kratkodobom najme. Ci uz z pohladu najomnika alebo prenajimatela. V tom pripde to je uplne jedno, komu to prenajmu. Pokial sa boja, ze im deti byt znicia, alebo ze sa budu stazovat susedia, tak to aspon dava logiku. Rovnako sa kazdy ide posrat z toho trvaleho pobytu. Odhlasenie je 5 minutova zalezitost - dietata, ci dospelho najomcu. Ale stale ludia davaju rady a potom sa niektori zlaklu a radsej povedia, ze iba rodine bez dietata.

mess123
autor
23. feb 2022

V prvom rade chcem každej poďakovať, no byt nehľadám dlho a už ho mám 🙂 je nádherný zariadený a v krásnej lokalite. Takže nebol to žiadny problém, peniaze hýbu svetom. Ponúkli sme majiteľom 4 nájmy vopred a byt bol náš. Neviem kde sa tu dané panie dozvedeli že sme bez príjmu keď som myslím si dosť jasne napísala že som pracovala doteraz v zahraničí, peniaze máme a partner, snúbenec pracuje doteraz v NL takže tak. Poberám ako riziková pacientka z Holandska PN takže tak. To je všetko len som chcela objasniť par veci ktorymi ma tu chceli zhodiť alebo co ze som mlada. Niektoré mladé ženy majú viac rozumu ako staršie a majú sa lepšie. Len toľko pekný deň prajem

eeffka
23. feb 2022

@mess123 to som rada ze ste nasli ale kombinacia 4najmy dopredu vedia robit divy. Hlavne nech cim skor postavite a ste vo svojom.doma je doma.