Ahojte, uvazujem do buducna ze by som kupila investicny byt. Mam nieco odlozene ale stale by mi chybala neaka ciastka, cize riesila by som hypotekou. Zaujima ma vsak ako je to s danami, napriklad naklady za byt su 300 hypo 300 a prenajmem za 600. Tym padom neplatim dan z prenajmu? Som v tom novacik, nezila som v prenajme ani som nic neprenajimala. Naco si davat pozor?
@zuzanaete dakujem pekne, cize dobre chapem ze hypoteka sa nezarata do vydavkov?
Ak máš byt ako fyzická osoba, tak si úroky z úverov nemôžeš uplatniť ako výdavok.
Ak budeš mať byt zaradený v obchodnom majetku, tak si môžeš ako výdavok účtovať aj úroky z úverov a pôžičiek poskytnutých na obstaranie prenajímanej nehnuteľnosti zaplatených po zaradení nehnuteľnosti do obchodného majetku. 😉
@fido69 Nie je to uplne presne... ak byt prenajimas ako FO - nepodnikatel, tak sa mozes rozhodnut a bud:
1, byt nezaradit do obchodeho majetku.. do nakladov mozes dat naklady spravcovi, energie, spotrebice (nevstavane), nabytok (nevstavany) ak byt explicitne prenajimas zariadeny, internet, kablovku. NEMOZES dam dat napriklad uroky z hypoteky, dan z nehnutelnsoti, poistenie nehnutelnosti, vstavane spotrebice, kuchynsku linku, prerabky. Po 5 rokoch drzania bytu mas zisk z pripadneho predaja oslobodeny od dane
2, byt zaradis do obchodneho majetku (spises protokol o zaradeni do OM a vedies inventarnu kartu). Potom nad ramec bodu 1 mozes do nakladov davat uroky z hypoteky, dan z nehnutelnosti, poistku a odpisy (1/40 z nadobudacej ceny bytu kazdy rok)... o to sa znizuje technicka hodnota bytu. Nemas oslobodenie od dane pri predaji. Dan platis nie z rozdielu medzi kupnou cenou a predajnou cenou ale medzi predajnou cenou a zostatkovou hodnotou (odpisovala si 20 rokov, tak polovicu z nadobudacej ceny bytu).
Vyradit z OM mozes hocikedy a odvtedy sa ti rata 5 rokov odznova.
@zic kolko ludi to vie a kolko to takto robi? Velmi zlozita je agenda okolo prenajmu, preto vacsina prenajima na cierno. Vydaj je vlastne to, co platis spravcovi a prijem to iste, lebo ti to cele zaplati najomnik + tvoj baksis. Prijem minus vydaj =0, takze sa zdani len baksis. Takto by to malo byt najjednoduchsie.
@zic dakujem pekne takze teoreticky sa da obist platenie dane ak napriklad rocne pozhanam 3 blocky na gaucovku?
@zic vyzera to, ze sa vyznas - dovolim si teda otazku: oplati sa mi zaradit prenajimany zdedeny , cize nezatazeny hypotekou, byt do OM? je nejaky dovod, preco by naozaj nebolo dobre to urobit, ma to nejaku vyraznu nevyhodu? Dakujem za odpoved!
Rataj s danou okolo 1000 eur. Ja prenajimam za 700 eur...energie, tv internet, 1 vysavac a dan bola 1200 eur. 3x gauc by som si do N nedala. Mala by si mat vybavenie bytu v zlmuve, co ti podpise najomca.tazko ti podpise ze tam mas 3 gauce.my sme v prvy rok prenajmu dali cele vybavenie vtedy bola nizka dan. Dalsi rok tam uz do N nemas velmi co dat.
Nie. Ako dokážeš, že tam máš 3 gaučovky. Na ďalší rok dáš 3 kuchynské linky?!
@ autor - s 3 gaucovkami by ta najskor DU poslal kade lahsie. To by asi clovek nevedel vysvetlit. Nez kupis byt, zacni chodit na nejake fora, co sa tomu venuju... Nie je to zlozite, ale je to praca skoro ako kazda ina... respektive podnikanie
@hradnapani V tomto pripade je to asi take na zvazenie:
byt sa dava do OM hlavne z dovodu, ze pri standardnom - kupim na hypo a prenajimam - prakticky neplatis ziadne alebo minimalne dane najblizsich 15-20 rokov (uroky su najvyssie, odpisy nehnutelnosti plus ostatne vydavky)...
Hned ako ti "odpadne" jeden z tych benefitov (uroky z hypo), tak uz tak neznizis dan (rekonstruovat byt kazdy rok nebudes) a zaroven sa oberas o moznost predat byt po 5 rokoch od nadobudnutia bez dane.
Ak ti mozem poradit, sprav si excel so stlpcami: poplatky spravcovi, elektrina, plyn, internet+kablovka, DzN, poistenie, ostatne naklady a posledny riadok prijem z prenajmu. K tomu si vyrataj 1/40 z ceny nehnutelnosti (vid "v poslednom rade").
Nasimuluj si rozne scenare a uvidis. Ale teda za mna - asi sa to skor neoplati. Hlavne ak existuje vacsia moznost, ze ten byt predas. Ak je minimalna moznost, ze ho budes chciet predat, tak sa to da zvazit (proste vytrieskas z danovej ulavy co sa da).
V poslednom rade - nie som si isty, akym sposobom sa ohodnocuje zdedeny byt pre ucely odpisov (ci odhadca alebo ako)...To by tiez mohlo zavazit, aby si nedajboh nemal(a) cenu nejaku obstaravaciu z roku pana... 50.000 miesto 200.000 napriklad. Odpisy by boli potom mizerne.
@zic velmi pekne ti dakujem za obsiahlu odpoved! Trochu ma to zorientovalo. Predavat ho neplanujem pokial by ma nedonutili nejake zavazne okolnosti - clovek nikdy nevie, necham ho pre deti - je po mojom rodicovi, ktory ju vlastnil viac ako 5 rokov a tam sa tusim dan ani neplati pri predaji. Cize pre mna by bola asi zaujimava len ta stranka usetrenia pri danovom priznani.
@luubkaa no pre zaciatok sa da preluskat www.ako-investovat.sk/diskusia ... je tam sekcia pre nehnutelnosti, pripadne sa da opytat.
Samozrejme vcelku dobre to ma aj fianncna sprava:
https://podpora.financnasprava.sk/499606-Výdavk...
https://podpora.financnasprava.sk/639339-Výdavk...
Potom su obcas nejake grupy na facebooku (hlavne sa pridat do grup co prenajimaju v tvojom meste aby si vedela ako idu prenajmy apod) a citat vela vela clankov na nete a obcas na sme.sk davaju ked je to aktualne nieco k zdanovaniu prenajmov.
Youtube videa (tam pozor na premotivovanych... skor take zo zivota skusenych prenajimatelov (nevravim, ze to tak mas robit, ale na inspiraciu).
apod...
Ked sa do toho dostanes, tak narazis na kopec aj grafov, infografik, nazorov...
Na inspiraciu a odlahcenie sa da zacat aj tymto 🙂
https://www.fandor.cz/category/real-estate/
https://kraja.medium.com/janovská-investice-rek...
Ja mam potom kopec poznamok, infografik a kadecoho za tie dlhe roky... len uz k tomu nemam zdroje... Ukladam si to na Discord napriklad ked ma nieco zaujme, aby som to mal poruke...
@luubkaa ja tebe aj autorke poradím aj z opačnej strany ako zic (čo ti on konkrétne poradil si samozrejme naštudujte, vyzerá, že sa fakt vyzná), ale neverte všetkému, čo si kde prečítate, hlavne v kadejakých diskusiách. Mňa sa napríklad tu pred časom snažila jedna pani poučovať a dokonca ma urážať za to, že neplatím zdravotné poistenie z prenájmu. Ona síce sama neprenajíma, ale jej známi, ktorí prenajímajú "vraj" platia a ja sa buď nevyznám alebo úmyselne okrádam štát. Tým vám chcem len poradiť, že vždy si dva aj trikrát radšej overte, čo vám kto poradí a naj za mňa naozaj sa spoliehať na finančnú správu a jej oficiálnu stránku. Ja som im už niekoľkokrát písala nejaký dotaz ohľadne prenájmu a vždy do pár dní odpovedali (túto odpoveď doporučujem si uložiť pre prípadnú daňovú kontrolu).
https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/zivotn...