Premrštené ceny nehnuteľností

1. sep 2021

Ahojte žienky.
Viem, že táto téma asi nebude úplne prínos, ale normálne sa musím vyrozprávať a chcela by som poznať aj iné názory na túto tému.
V tejto dobe (nemyslím pandémiu, aj keď stav dosť zhoršuje) nie je snáď ani možné mať vlastné bývanie. Keď si človek povie, ok, ideme do nájmu, tak tie sumy za staré barabizne na prefetovaných sídliskách sú tak obrovské, že je to do plaču (okolo 500 eur za garsónku). Tak si človek povie, no radšej hypotéka, to aspoň budem platiť svoje.. Keď človek konečne splní tie neskutočné požiadavky, (nemyslím len platové), tak vidí na predaj presne tieto staré barabizne na prefetovaných sídliskách za bez hanby vyše 100 000.. Chcete dvojizbový, 150 tisíc, starý byt zrelý na rekonštrukciu, a to nebývam v Bratislave, také ceny sú aj inde.. Tak si hovoríme, no to radšej postavíme dom.. Svojpomocne, x ľudí čo máme v okolí, ktorí vedia pomôcť - zoženieme pozemok, drahý ale čo už, no a samozrejme banka trvá na ručení, materiál zdražel, 20% z celkovej sumy musíte mať, tých údajných 10 tam len píšu, to snáď nedajú už nikomu, že môže mať "iba" 10%, x ďalších komplikácií, čiže padlo aj stavanie..
Nedokážem pochopiť, ako je možné, že počas minulého roka, počas pandémie stúpol dopyt, keď banky nechceli dávať hypotéky, keď veľa ľudí prišlo o prácu.. Kde sa berú tie ceny stále? Ako môžu ľudia začať bývať? Veď určite je veľa ľudí, čo nedostanú pozemok zadarmo alebo nemôžu byť u rodičov.

marca12
1. sep 2021

No je to otrasne v poslednych rokoch. Ceny su neunosne a potom sa cudujeme,ze kazdy druhy clovek ma psychicke problemy. Musite stavat taky dom,na aky mate.

akbara77
1. sep 2021

Keby nebol dopyt , nesli by ceny tak hore.

autor
1. sep 2021

@marca12 jasné, veď my sme rátali s maličkým domom, maličký pozemok, naozaj postavený svojpomocne.. A aj tak to nejde, lebo len pozemok 60 tisíc, najlacnejší na predaj, aj to je orná pôda chvalabohu v intraviláne, čiže dá sa tam vydať stavebné povolenie, ale treba siete, treba septik, treba studňu.. To je stále iba pozemok, potom človek zráta náklady na stavbu, kde pomôžu ľudia z rodiny za vyslovene almužnu a príde mu zle, lebo materiál šiel hore o minimálne 50%.. Od nového roka musí každý projekt vraj zahŕňať rekuperaciu.. Akože, fuj. Nereálne mať mini dom na mini pozemku s pomocou ľudí odmenených fakt almužnou a tým, že neskôr keď budú potrebovať, tiež samozrejme pomôžeme..
Človek nepotrebuje vilu, už sa fakt nedá mať ani na maličký obyčajný dom.

autor
1. sep 2021

@akbara77 áno veď jasné, keby klesne dopyt, tak sa ceny zmiernia, ja ale nechápem, odkiaľ sa minulý rok ten dopyt bral.. Veď my sme minulý rok sa zaujímali o to, aké šance mame na hypotéku, a nereálna šanca ju dostať. A nie len my. Kde sa vzal ten dopyt, keď ľudia pomaly nemali žiaľ ani prácu, nie to ešte "zbytočných" 200 tisíc pod vankúšom..

veronice
1. sep 2021

Pandemia/nepandemia - uroky v bankach su stale nizsie (preto maju prisnejsie podmienky na ziskanie hypoteky) a dopyt stale prevysuje ponuku (preto ceny bytov stale stupaju). A to sa dialo zial aj pred pandemiou..

To vsak samozrejme nic nemeni na tom ze je to dost naprd situacia. Ja som Bohu vdacna ze som pred piatimi rokmi dostala 100% krytie z banky a byt za kamaratsku cenu lebo teraz by sme fakt ani my este nemali kde byvat... Kupila som byt za 80 000€ a teraz ma hodnotu 150 000. Je to brutal.

Pokial nezarabas miliony, nezdedila si ziadny majetok alebo nekradnes tak mas len dve moznosti - ubrat zo svojich predstav a ist len do byvania, ktore si mozes dovolit alebo si napozociavat od rodiny a kamaratov ale to nie je zrovna idealna moznost, vsakze....
Drzim ti velmi palce aby sa vam podarilo zohnat a byvat 🍀🍀

marca12
1. sep 2021

Ja som snivala o novom dome a bohuzial prave kvoli cenam sme museli kupit starsi dom a nakomplet svojpomocne prerobit. hladali sme dlho,lebo aj ceny za stare domy su nehorazne. Cize aj pri starsich domoch treba hladat a vyhodne kupit a zaroven,aby sa tam clovek dobre citil. Je velky dopyt po nehnutelnostiach,tak ceny idu hore. Keby sme teraz kupovali,tiez by sme nemali sancu,jednoducho by sme si nemohli dovolit vysoku hypoteku,nemame take prijmy. Pomaly sa vratime do generacie starych rodicov,kedy rodiny byvali dvojgeneracne a museli byt spokojni. Ved aj tu na mk,ak niekto spomenie,ze byva u rodicov hned sa znesie vlna kritiky ako je mozne,ze sa neosamostatnia. Jednoducho to nie je mozne. Nemoze kazdy zarabat 1000€.

pribinak
1. sep 2021

Pandemia / nepandemia, ľudia si zakladajú rodiny, rodia sa deti, hold potrebuješ bývanie

veronice
1. sep 2021

Estw k tomu ze odkial sa vzal ten dopyt... Tak ti poviem - kolegyna s manzelom hladali 4 roky vyhovujuci byt. 4 roky! Nasetrene mali, len byty neboli... Takze ten dopyt nie je len z minuleho roku ale zial aj z tych rokov pred kovidom... Dopyt je tak velky ze sa rokmi stale hromadi...

akbara77
1. sep 2021

Ja neviem, ale podľa mňa ľudia majú peniaze alebo dobre zarábajú...však v BA nestačia stavať byty a tu sú iné ceny..hádam všetci nekradnu?😁

autor
1. sep 2021

@veronice my sme skromní, nemali sme nijaké nároky, bolo jedno či malý byt, alebo malý dom, hlavne sme chceli vlastné a úplne obyčajné bývanie. Podľa mňa a našich predstáv sme chceli naozaj základ, a fakt to pokiaľ nekradnem / nededím tak môžme ísť tak do nájmu, ktorý je tak obrovský, že človek ani nechce rátať, koľko vyhodí za niečo, čo nikdy nebude jeho..

marca12
1. sep 2021

@akbara77 urcite tie nove byty nekupuju predavacky,pekarky a podobne. A tie tiez zakladaju rodinu a potrebuju niekde byvat. Ma sa stahovat do Revucej,aby si mohla dovolit byt,ci dom?

autor
1. sep 2021

@marca12 áno, aj my sme pozerali staré domy na prerabku.. Ale ľudia tu bez hanby za domy, ktoré sú súce tak na zbúranie na maličkom pozemku pýtajú kľudne aj 180 000...

marca12
1. sep 2021

Ale asi to bude cesta. V zahranici je bezne zit v najne,my sme krajina,kde lipneme na vlastneni. Mozno o par rokov a vymenou par generacii to bude aj u nas tak. No teraz sme nastaveni vlastnit nehnutelnost

autor
1. sep 2021

@pribinak
@veronice
Jasné, veď ja som preto hneď písala, že dobou nemyslím len pandémiu, aj keď tomu prispieva.. Viem že už je to tak dlhšie, tá úvaha s tou pandémiou bola hlavne preto, že nechápem ako mohol neklesnúť dopyt a tým pádom aj ceny, keď ľuďom nechceli ani požičať, veľa nemalo ani prácu a teda ani 200 tisíc doma v trezore

belllinka
1. sep 2021

@marca12 zarabat tisicku je akoze nejake terno, ci si zabudla jednu nulu? Ved s tym by si ani hypo na garzonku nedostala.

pribinak
1. sep 2021

Ale kdeže, sa pozri ako sa mame dobre, nákupná sila rastie a rastie, ľudia zarábajú v mnohych oblastiach vysokonadstandartne, banky mizno trosku sprísnili svoje podmienky, ale stále budú požičiavať, veď z toho žijú

autor
1. sep 2021

@akbara77 no ja neviem, ale teda podľa mňa nie každý tretí tu má také konto, aby si kúpil byt v Bratislave alebo nezarába toľko, aby mu naň dali hypotéku. V Bratislave sú dosť podobné ceny ako v Žiline, a tu napríklad teda fakt nie je každý generálny riaditeľ banky a aj tak je to s cenami neskutočné, a aj za tie ceny a nízke platy trhový mechanizmus funguje s dopytom vysoko nad ponukou, ľudia sú ochotní to kupovať a ja len proste nechápem za čo 🤔😂😂

luccija
1. sep 2021

Ceny za nehnuteľnosti išli rapídne hore.My sme kupovali pozemok v satelite pri Ba pred 9 r za 85 eur teraz stojí 200 eur a boli hneď predané.Tiez som šokovaná za staré 45 r paneláky v Petržalke toľké peniaze.Ani radšej nerozmýšľam kde bude o pár rokov bývať moje dieťa ešte dobre,že my sme hneď v 25 r išli do hypo

autor
1. sep 2021

@akbara77 a teda samozrejme nemyslela som to tak, že v Bratislave každý zarába milióny alebo je každý ten generálny riaditeľ, ale ponuka práce je tam úplne na inej výške ako tu.

luccija
1. sep 2021

Ľudia majú veľa peňazí..tiež neviem odkiaľ, ale majú🙂)kamarátky dcéra pracuje u developera ešte byt nestojí už sú predané a niektorí aj 2,3 na poschodí kupia.Vela ľudí zdedí, prenajíma...

autor
1. sep 2021

@luccija áno, ale čo s nami ostatnými, ktorí nezdedeli a nemajú čo prenajímať 🤷‍♀️😂 aj tu som bola v šoku, tiež sme volali o jeden byt v budúcej novostavbe, celkom dobrá cena za holobyt, keďže stál rovnako ako menšia barabizňa ktorú treba vybúrať do jadra, ešte tam nie je ani jedna tehla a už neostal ani 1 voľný byt v celkom veľkom projekte 🤷‍♀️

euie
1. sep 2021

@luccija lebo vies preco sa kupuje z papiera? Das zalohu napr 10-15 za byt, nemusis ani hypoteku mat na neho ak je tak stavana zmluva - co vela developerov povoluje preniest zavazok na tretiu stranu. A potom predas pred kolaudaciou z papiera napr s 20tisicovou marzou za byt (stale nemusis ani brat a cerpat tu hypoteku). Takze mas cisty zisk 20tis minus dan. Opakujem - stale bez toho aby si vobec skusal riesit hypoteku alebo aby ti ju niekto musel vobec predschvalit. Nemate zac 😂😂 vela vela realitakov resp ludi pohybujucich sa v realitnom prostredi to tak robi.

autor
1. sep 2021

@euie hm, to je také typicky slovenské, prečo nevyfúknuť niekomu kto má ledva tých 10-15 tisíc byt spred nosa, keď ho ani nechcem, ale môžem na nejakom chudákovi zarobiť 20 tisíc, lebo ten byt určite niekto nutne potrebuje aby mal kde žiť možno aj s rodinou, tak mi bude ochotný dať aj o 20 viac.. tak "investujem svojich 45 tisíc" a "zarobím" 100..
Ak som teda dobre pochopila princíp tejto "investície", ak nie, tak sa ospravedlňujem.

hama007
1. sep 2021

Úplne ťa chápem. Ja som max vytočená, sklamaná. My sme šetrili čo sa dalo, aby sme kúpili dom s hypo bez spotrebáku. No je to už v pi... Ceny domov stúpli tak, že si to jednoducho nemôžeme dovoliť. Proste nie.
Naposledy som pozerala dom, ktorý potrebuje rekonštrukciu. Predávajúci dom nepostavili, nepáchli do neho ako bol rok dlhý a idú sa po dedeni na tom nabaliť. Cena domu nehorázna, pritom ide o chajdu. Vrrr. Jednoduché a rýchle peniaze.
No čo už. Možno sa stane zázrak a ceny nehnuteľností začnú klesať. 🙏 Aspoň na unosnu mieru. 🙏

marca12
1. sep 2021

@belllinka mnohi ludia zarabaju 500-600€ a aj ovela menej

amelie2017
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
1. sep 2021

@hama007 nápodobne, my sme tiež šetrili čo to dalo, pracovali sme v zahraničí, odkladali euro po eure.. A zbytočne. Lebo keď aj človek má tých 10% z tých nehoráznych cien , tak je treba 20 lebo v banke ti povedia že 10 len tak ľahko nedajú, čiže všetky ušetrené peniaze + spotrebák a človeku ostane vyslovene holá riť, hypotéka, dom vo výstavbe, kde sa ešte aj rapídne zvýšia náklady, lebo nečakane vzrástla cena materiálu.
Ešteže sme počkali a nešli do toho nakoniec, lebo teraz by sme mali obrovský problém.
Čítala som všelijaké vyjadrenia NBS a odborníkov, minulý rok sa čakalo, že dôjde k prasknutiu realitnej bubliny a ceny nehnuteľnosti klesnú ako tuším v 2008, stal sa opak, žiadna bublina vraj nie je a rast veselo stúpa. NBS predpokladá aktuálne spomalenie rastu cien, klesnutie už určite nie. 😐

belllinka
1. sep 2021

@marca12 ano, ja viem, ale ani keby mali tisicku, tak na tu hypo nevyjde.

autor
1. sep 2021

@hama007 a domy na rekonštrukciu to už je osobitná kapitola, to sa vždy tak vytočím, keď vidím inzerát 😂 fakt staré búdy, ktoré fakt len zbúrať, lebo rekonštrukcia je drahšia ako zbúrať odpratať a postaviť nové, pozemok malý že tam ledva auto odparkuješ a cena ako pomaly za vilu s bazénom a vlastným služobníctvom. 😂

domkad
1. sep 2021

Hrozne sú tie ceny, teraz nemá hodnotu ani dom ako ten pozemok na ktorom stojí....a ešte keď banky vyžadujú aby človek mal nasporenych 20% z nehnuteľností aby vôbec poskytli tu hypotéku 🤷‍♀️
Ceny sú aj preto veľké lebo ak sa chce človek osamostnit a nemá na výber tak to kúpi za to za co predávajú.
A ešte nedajbože vysolíš toľké prachy za nehnuteľnosť a máš na pi susedov ...no na nezaplatenie😀