Ahojte. Mam jedneho zamestnavatela, ziadny iny prijem.
Za rok 2022 som par mesiacov odrobila a zvysne som bola PN. Cize mam narok na preddavok na daniach.
Kedze som poziadala zamestnavatela o rocne zuctovanie a doteraz mi neposlal potvrdenie o zdanitelnych prijmov, tak mam to brat automaticky, ze preddavky mi pridu vyplatene? Ci treba poziadat o danove priznanie, aby som mala narok na tie preddavky?
Pripadne, ako sa dozviem, na aku cast preddavkov mam narok, ak mi doteraz neposlali potvrdenie o zdanitelnych prijmov?
Ak si poziadala zamestnavatela o rocne zuctovanie dane, on ti to vysporiada vo mzde. Rocne zuctovanie sa robi najcastejie v marcovej mzde, cize do dostanes niekedy v aprili. Ak chces vediet podrobnosti, tak sa obrat na svojho zamestnavatela a on ti povie, kedy planuje (v ktorej mzde) RZD spravit.
Potvrdenie o zdanitelnych prijmoch ti ma poslat zamestnavatel vtedy, ked ti rocne zuctovanie nevykonava, ale ked si podavas danove priznanie sama. Cize ak si ho poziadala o RZD, tak toto potvrdenie ti neposle, posle ti potom po spracovani RZD potvrdenie o vykonanom RZD a ak si zaziadala o potvrdenie pre ucely darovania 2%, tak aj potvrdenie o zaplateni dane.
O to sa má žiadať v práci - podpisuje sa také tlačivo, ale v mnohých firmách sa to robí automaticky. Neviem, či máš kontakt na vašu účtovníčku, lebo najlepšie by sa bolo opýtať priamo nej
Prepac, ale nic take ako “preddavok na daniach” u zamestnanca podľa zákona neexistuje.
@vikusjk dakujem za vysvetlenie
Tak ako ti tu písali, ak si si u zamestnávateľa podala žiadosť o ročné zúčtovanie preddavkov na daň, zuctuje ti to zamestnávateľ a prípadný preplatok dostaneš cez výplatnú pásku. Informuj sa u neho v ktorom mesiaci ti spravia zúčtovanie, či vo februárovej alebo marcovej výplate.
Ale Ty nie si paragraf 34, to si si zle našla
Mna nemusis presviedčať, mna to živí 😂🙈. Pýtala si sa na nárok ma PREDDAVOK. Opakujem, na nic take nárok neexistuje. Keď už tak máš nárok na PREPLATOK na preddavkoch, a to je teda celkom rozdiel.
podla mna si mala poziadat normalne o pracovanie danove priznania. ze ti vystavi ten papier o rocnom zuctovani, nemusi automaticky znamenat, ze za teba poda aj priznanie.