Predčasný starobný dôchodok a výpoveď zo zamestnania

katarinaba
16. nov 2023

Dobry den, stretla som sa s informaciou, ze ked je clovek zamestnany a chce ist do predcasneho starobneho dochodku, aby on mohol poziadat, potrebuje aby ho zamestnavatel prepustil vypovedou z dovodu nadbytocnosti, zrusenia pracovneho miesta alebo obdobneho dovodu. Mne sa to nezda. Ale nie som vseved, mozno viete o niecom?
Viem, ze v case podania ziadosti nesmie byt zamestnany, ani inak poisteny na starobne poistenie. Ale, ze potrebuje ukoncit PP takymto sposobom? Nie je len vypocitavy a chce od zamtela vytiahnut este odstupne? Podla mna, ak chce ist do predcasneho dochodku, tak staci ked on da vypoved, alebo sa dohodne na ukonceni PP. Dakujem.

ingridpisarova
16. nov 2023

ja som tak odchádzala teraz na jar 3/2023 dala som výpoveď dohodou k 31.3-2023 z dovodu odchodu do predcasneho dochodku To tam bolo jasne pomenovane Nejak koncom januara , Skoncila som pomer 31,3,2023 v piatok v pondelok 3.4.2023 som si podala na soc.poistovni Zamestnávateľ mi vyplatil odchodné To je zo zákona

katarinaba
autor
16. nov 2023

@ingridpisarova ale na SP ti nehovorili, ze ta MUSI PREPUSTIT ZAMESTNAVATEL, ze? To nie je ziadna podmienka ako skonci PP pred ziadostou o predcasny dochodok. Zaujimali sa vobec ako si PP skoncila?

mamina7070
16. nov 2023

@katarinaba lnie kludne dohodou neni podmienka sposobubukoncenia prac pomeru to je vymyslanie asi kvoli odstupnemu

katarinaba
autor
16. nov 2023

@mamina7070 dakujem

doriiis
16. nov 2023

Normálne výpoveď z tvojej strany z dôvodu odchodu do predc.dochodku

alenah31
16. nov 2023

@katarinaba ani pri dohode o ukončení PP a ani pre štandardnej výpovedi s výp. lehotou sa neudáva dôvod. Dôvod sa udáva pri výpovedi zo strany zamestnávateľa. Pretože zamestnanec môže dať výpoveď vždy - a dôvod nie je podstatný, zamestnávateľ len z dôvodov špecifikovaných v ZP.
Jediné čo pri predčasnom st. riešiš navyše je to, že zatiaľ čo pri starobnom klasickom odchodné ide zamestnancovi automaticky - len požiadaš vo výpovedi o jeho vyplatenie, pri predčasnom st. ti bude odchodné vyplatené len v prípade ak po ukončení PP donesieš zamestnávateľovi žiadosť o vyplatenie odchodného spolu s potvrdením zo SP, že si o predč. sta. dôchodok požiadala do 10 dní od ukončenia PP.
Ak chceš získať tú valorizáciu, pre ktorú sa to teraz oplatí - usí byť PP ukončený najneskrô do 30.12. a o predč. st. dôchodok požiadať teda najneskôr 31.12. 2023.

katarinaba
autor
16. nov 2023

@alenah31 sorry, ale ty si vobec nepochopila o co ide. Dakujem za prednasku. A za dalsie, nejde o mna. Pekny den.

lubina
16. nov 2023

@katarinaba na webstranke SP su presne podmienky, tak mozes pozriet tu https://www.socpoist.sk/zivotne-situacie/dochod...

alenah31
16. nov 2023

@katarinaba ja som sa snažila pomôcť - nie prednášať. Neviem čo sa ťa na tom dotklo - vieš koľkí nevedia, že napr. odchodné nedostaneš pri predč. st. dôchodku automaticky? Alebo im zamestnávateľ nevezme výpoveď, lebo tam ten dôvod nemajú a pritom tam byť nemusí?

katarinaba
autor
16. nov 2023

@alenah31 prepac, naozaj, prepac. Ide o zamestnanca, ktory prisiel s touto informaciou. A vsetci naokolo do mna hucia, ze to je info zo SP. A ja o nicom takom neviem, potom sprosta zacnem o sebe pochybovat. Na SP sa nedovolam, a oni chcu zazraky na pockanie. Moje tvrdenie im nestaci. Ospravedlnujem sa, ze som vybuchla.

alenah31
16. nov 2023

@katarinaba tak o sebe nepochybuj😉 To na SP vymýšľajú hovadiny - a čo pobočka to iná požiadavka. Mám pocit, že si tam z ľudí robia dobrý deň - a veľa z tých ľudí sa nevie adekvátne brániť - boja sa, že im to SP zamietne tak radšej ustupujú. K 30.11.2023 mi odchádza do PSD 39 zamestnancov - trom som včera písala (pob. Dca) potvrdenie, že od 1.12.2023 nebudú našimi zamestnancami pričom už predložili výpoveď, že končia PP k 30.11.2023. Na pob. v PD im odmietli prevziať žiadosti pretože môžu žiadať o PSD až od 1.12.2023. Ale akosi im nedošlo, že oni žiadosť iba podávajú - dátum na žiadosti je od 1.12. - a žiadosť si podať skôr môžu. V TN im nechceli žiadosti vziať vôbec - že sa majú objednať elektronicky na termín. Toto všetko je čistá buzerácia.
A to nehovorím o tom, že pri takomto hromadnom odchode máme problém s tým, že nevieme kvalifikovane obsadiť prac. pozície, ktoré ostali voľné - čiže bude problém vo výrobe, chvíľu sa to vykryje nadčasmi tých čo ostávajú, ale to sa nedá dlho takto ťahať (sme špecifikované pracovisko, ľudia sa hľadajú ťažko).

katarinaba
autor
16. nov 2023

@alenah31 boze, 39 ludi? To je na slucku. Institucie su kapitola sama o sebe. Mam svoje skusenosti s danovymi uradmi. Co plati na jednom, na druhom ani nahodou.
Prajem pevne nervy.

hugigugin
16. nov 2023

@katarinaba nie je to pravda, kolegynim muž k 5.11.rozviazal PP dohodou (dal on žiadosť ) a 7.11.boli v KE na socialke podať žiadosť. (Boli objednaný a už na termín , niesli doklady)

ingridpisarova
16. nov 2023

@katarinaba toto všetko mi ako som popísala odobrili na SP je jedno ako skončíš pracovný pomer

mogaa
17. nov 2023

@katarinaba do PSD môžeš ísť aj tak že dáš výpoveď ty alebo teda podpíšete dohodu....v SP ti to zrejme povedali v súvislosti s odstupným alebo odchodným.....lebo na odstupné nárok mať nebudeš ak dáš výpoveď ty....ak chceš ísť do PSD tento rok, už výpoveď nestíhaš, jedine že zamestnávateľ bude súhlasiť s dohodou o skončení PP.....

nikitka444
17. nov 2023

@katarinaba ukončiť môžeš hocijakým spôsobom.proste pokiaľ ideš do predčasného,tak nemôžes mať prác.pomer,

mamkak
12. aug 2024

@alenah31 to je pravda, ale nie celkom. Zamestnanec môže uviesť dôvod výpovede a nemusí. Z vlastnej skúsenosti je to plus pre zamestnanca v určitých životných situáciách...