Dobry den, stretla som sa s informaciou, ze ked je clovek zamestnany a chce ist do predcasneho starobneho dochodku, aby on mohol poziadat, potrebuje aby ho zamestnavatel prepustil vypovedou z dovodu nadbytocnosti, zrusenia pracovneho miesta alebo obdobneho dovodu. Mne sa to nezda. Ale nie som vseved, mozno viete o niecom?
Viem, ze v case podania ziadosti nesmie byt zamestnany, ani inak poisteny na starobne poistenie. Ale, ze potrebuje ukoncit PP takymto sposobom? Nie je len vypocitavy a chce od zamtela vytiahnut este odstupne? Podla mna, ak chce ist do predcasneho dochodku, tak staci ked on da vypoved, alebo sa dohodne na ukonceni PP. Dakujem.
@ingridpisarova ale na SP ti nehovorili, ze ta MUSI PREPUSTIT ZAMESTNAVATEL, ze? To nie je ziadna podmienka ako skonci PP pred ziadostou o predcasny dochodok. Zaujimali sa vobec ako si PP skoncila?
@katarinaba lnie kludne dohodou neni podmienka sposobubukoncenia prac pomeru to je vymyslanie asi kvoli odstupnemu
@mamina7070 dakujem
Normálne výpoveď z tvojej strany z dôvodu odchodu do predc.dochodku
@katarinaba ani pri dohode o ukončení PP a ani pre štandardnej výpovedi s výp. lehotou sa neudáva dôvod. Dôvod sa udáva pri výpovedi zo strany zamestnávateľa. Pretože zamestnanec môže dať výpoveď vždy - a dôvod nie je podstatný, zamestnávateľ len z dôvodov špecifikovaných v ZP.
Jediné čo pri predčasnom st. riešiš navyše je to, že zatiaľ čo pri starobnom klasickom odchodné ide zamestnancovi automaticky - len požiadaš vo výpovedi o jeho vyplatenie, pri predčasnom st. ti bude odchodné vyplatené len v prípade ak po ukončení PP donesieš zamestnávateľovi žiadosť o vyplatenie odchodného spolu s potvrdením zo SP, že si o predč. sta. dôchodok požiadala do 10 dní od ukončenia PP.
Ak chceš získať tú valorizáciu, pre ktorú sa to teraz oplatí - usí byť PP ukončený najneskrô do 30.12. a o predč. st. dôchodok požiadať teda najneskôr 31.12. 2023.
@alenah31 sorry, ale ty si vobec nepochopila o co ide. Dakujem za prednasku. A za dalsie, nejde o mna. Pekny den.
@katarinaba na webstranke SP su presne podmienky, tak mozes pozriet tu https://www.socpoist.sk/zivotne-situacie/dochod...
@katarinaba ja som sa snažila pomôcť - nie prednášať. Neviem čo sa ťa na tom dotklo - vieš koľkí nevedia, že napr. odchodné nedostaneš pri predč. st. dôchodku automaticky? Alebo im zamestnávateľ nevezme výpoveď, lebo tam ten dôvod nemajú a pritom tam byť nemusí?
@alenah31 prepac, naozaj, prepac. Ide o zamestnanca, ktory prisiel s touto informaciou. A vsetci naokolo do mna hucia, ze to je info zo SP. A ja o nicom takom neviem, potom sprosta zacnem o sebe pochybovat. Na SP sa nedovolam, a oni chcu zazraky na pockanie. Moje tvrdenie im nestaci. Ospravedlnujem sa, ze som vybuchla.
@katarinaba tak o sebe nepochybuj😉 To na SP vymýšľajú hovadiny - a čo pobočka to iná požiadavka. Mám pocit, že si tam z ľudí robia dobrý deň - a veľa z tých ľudí sa nevie adekvátne brániť - boja sa, že im to SP zamietne tak radšej ustupujú. K 30.11.2023 mi odchádza do PSD 39 zamestnancov - trom som včera písala (pob. Dca) potvrdenie, že od 1.12.2023 nebudú našimi zamestnancami pričom už predložili výpoveď, že končia PP k 30.11.2023. Na pob. v PD im odmietli prevziať žiadosti pretože môžu žiadať o PSD až od 1.12.2023. Ale akosi im nedošlo, že oni žiadosť iba podávajú - dátum na žiadosti je od 1.12. - a žiadosť si podať skôr môžu. V TN im nechceli žiadosti vziať vôbec - že sa majú objednať elektronicky na termín. Toto všetko je čistá buzerácia.
A to nehovorím o tom, že pri takomto hromadnom odchode máme problém s tým, že nevieme kvalifikovane obsadiť prac. pozície, ktoré ostali voľné - čiže bude problém vo výrobe, chvíľu sa to vykryje nadčasmi tých čo ostávajú, ale to sa nedá dlho takto ťahať (sme špecifikované pracovisko, ľudia sa hľadajú ťažko).
@alenah31 boze, 39 ludi? To je na slucku. Institucie su kapitola sama o sebe. Mam svoje skusenosti s danovymi uradmi. Co plati na jednom, na druhom ani nahodou.
Prajem pevne nervy.
@katarinaba nie je to pravda, kolegynim muž k 5.11.rozviazal PP dohodou (dal on žiadosť ) a 7.11.boli v KE na socialke podať žiadosť. (Boli objednaný a už na termín , niesli doklady)
@katarinaba toto všetko mi ako som popísala odobrili na SP je jedno ako skončíš pracovný pomer
@katarinaba do PSD môžeš ísť aj tak že dáš výpoveď ty alebo teda podpíšete dohodu....v SP ti to zrejme povedali v súvislosti s odstupným alebo odchodným.....lebo na odstupné nárok mať nebudeš ak dáš výpoveď ty....ak chceš ísť do PSD tento rok, už výpoveď nestíhaš, jedine že zamestnávateľ bude súhlasiť s dohodou o skončení PP.....
@katarinaba ukončiť môžeš hocijakým spôsobom.proste pokiaľ ideš do predčasného,tak nemôžes mať prác.pomer,
ja som tak odchádzala teraz na jar 3/2023 dala som výpoveď dohodou k 31.3-2023 z dovodu odchodu do predcasneho dochodku To tam bolo jasne pomenovane Nejak koncom januara , Skoncila som pomer 31,3,2023 v piatok v pondelok 3.4.2023 som si podala na soc.poistovni Zamestnávateľ mi vyplatil odchodné To je zo zákona