Predčasné splátky hypotéky

18. mar 2023

Baby, každá banka poskytuje možnosť raz ročne splatiť mimoriadnu splátku z hypotéky? Zaujíma ma hlavne primabanka, keďže tam mám aj účet.

sasa1310
18. mar 2023

každá raz ročne, ale v slsp môžeš dať mesačne 2 splátky navyše, čiže resp. 3 splátky mesačne môžeš splácať každý mesiac cez IB a sama si potom určuješ, či chceš znížiť splátku alebo obdobie splácania a k tomu samozrejme raz ročne ako ostatné banky

autor
18. mar 2023

Prosím ťa a je tá mimoriadna splátka nejako ohraničená nejakou maximálnou výškou? Či môžeš dať aj 5 tisíc?

autor
18. mar 2023

A kebyže vezmem hypo a povedzme po roku dám 5000 eur, tak potom sa určí, či ďalší rok chcem nižšie splátky alebo znížiť obdobie splácania?

sasa1310
18. mar 2023

sama si určíš ako chceš.

autor
18. mar 2023

Takže da sa to stiahnut z pôvodných napr 20 rokov splácania, že keď človek dáva mimoriadne splátky, môže to splatiť aj za desať rokov? Správne tomu rozumiem?

sasa1310
18. mar 2023

jasne.

autor
18. mar 2023

Ďakujem ti.

janetinka27
18. mar 2023

Mame slsp a ta mimoriadna rocna splatka je max 20 % zo zostatku. Ale mesacne myslim mozes splacat az 3 mesacne splatky. Ano a da sa tym padom znizit splatky alebo skratit dobu splacania,ale to opakujem vyssi prispevok

autor
18. mar 2023

Ďakujem aj tebe. A tá splátka je bez poplatkov?

janetinka27
18. mar 2023

Ano, ta splatka je raz do roka,vzdy v obdobi,kedy ma hypoteka vyrocie (my sme brali hypo v marci a tak mame mimoriadnu splatku v marci) a vtedy je to bez poplatku

jt261
18. mar 2023

mimoriadna splatka sa da dat raz rocne, tusim ze do 20% ale neviem to isto. Ak chces vyplatit zvysok celej hypoteky, musis poziadat o vypocet a potom ti pride domov list kolko presne treba este zaplatit, lebo bude treba urobit novy vypocet podla rokov co ostavaju

autor
19. mar 2023

Prosím vás a ako to funguje, napr mám vlastné prostriedky a idem kúpiť byt, mám povedzme vyhliadnuty, dohodnem sa s realitkou, že ho beriem. Do banky požiadať hypo idem s akými dokladmi? Predpokladám,že sa ruci bytom, ktory kupujem, tak realitka mi dá nejaké ohodnotenie bytu alebo čo? Podotýkam že vlastné zdroje by boli 80% a hypo by som brala 20%.

pifkar
19. mar 2023

Prima banka je hlavne refinancna banka, málokedy schvaľuje nové úvery. Ak chcete poradiť napíšte mi.

janulikt84
19. mar 2023

Da sa to vačsinou je max 20%so zostatku ....co sa tyka prima banky ak ste sama ziafatelka davaju max 70%ltv - a maju ihranicenu aj vysku aku max davaju - ak je to mesto,dedina...kludne mi napiste a viem Vam urobit prepocty

simonah73
19. mar 2023

len pre porovnanie, mame csob a mozem dat kazdy mesiac cez smartbanking mimoriadnu splatku. momentalne pri zostatku 63,5 tis ma to pusti v romedzi 50e-953e. boli casy ked som mohla dat aj dvetisic eur, len sa to postupne znizuje. a plus teda tu mimoriadnu do 20% zostatku o ktorej sa tu uz pise, ze treba ist do banky a tam o to poziadat.

autor
19. mar 2023

@simonah73 prosím ťa a to potom keď je povedzme to výročie,tak ti pošlú nejaký výpis, koľko splátok ti ešte ostáva do splatenia hypo? Resp.zvysna suma hypo?

judit47
19. mar 2023

V prima banke ak das mimoriadnu splatku(k vyrociu podpisu zmluvy)mozes aj viac ako 20% cca do 7-14 dni ti do IB pride ponizenie splatky(ja si nedavam znizovat cas ale splatku) potom na kazdej pobocke vies zadarmo poziadat o amortizacnu tabulku ktora cca do tyzdna pride na IB-vidis tam normalne tabulkovo kolko bude platit mesacne splatku kolko ide z istiny kolko urok a kolko ti bud ostavat k iste u datumu(napr.si pozries o rok k vyrociu kolko ti ostane este)

autor
19. mar 2023

@judit47 prečo si znižuje s splátku a nie čas? Má to nejakú výhodu?

judit47
19. mar 2023

@pretoze pri urokoch co boli 1-2% je lepsie znizovat splatku ako cas😊(ak sa bavime o pripadr ze mas rezervu a do mimoriadok davas len peniaze naviac)

simonah73
19. mar 2023

nie som si toho vedoma, ale ked si otvorim smartbanking v mobile tam presne vidim aky je zostatok uveru, kedy bol uzatvoreny a kedy aj konci a v podstate ak dam mimoriadku tak sa nam skracuje doba splacania, nie vyska splatky.

autor
19. mar 2023

@simonah73 dakujem

sasa1310
19. mar 2023

kvôli inflácii je dobré znižovať splátku a nie čas. Hodnota peňazí stále klesá.

autor
19. mar 2023

@sasa1310 ale aj teraz keď si také vysoké úroky? Ja sa v Tom teda nevyznám, ale keď znížis čas,rýchlejšie ju splatis,nie? A práveže ak našetris niečo,načo ti to má stáť na účte?

sasa1310
19. mar 2023

nejde o rýchlejšie splatenie ale o celkové splatenie. Keď budeš teraz splácať vysokú splátku, tak čo získaš? Napr. teraz máš splátku 200 eur. Za 20 rokov bude mať 200 eur hodnotu napr. 70 eur. Tak logicky, čím dlhšie, tým ťa úver bude stáť menej

autor
19. mar 2023

@sasa1310 no áno, ale napr.ked každý rok našetris povedzme 5000 ktorými si buď znížis čas splácania hypo, a netreba ti ich vraziť inde, rezervu máš,investovať nevieš.... Tak ani vtedy?

sasa1310
19. mar 2023

závisí aj od výšky hypotéky. Ak máš malú tak je to úplne jedno. My máme vysoké hypotéky, nám sa neoplatí vyplácať, aj keby sme mohli. Máme zafixované nízke úroky. Keby som mala malú hypotéky s trebárs 100eur mesačne splátka, tak je to jedno. Ale pri vyšších splátkach mesačných je to lepšie mať na dlhšie obdobie a mimoriadku dávať na nižšiu mesačnú splátku

autor
19. mar 2023

@sasa1310 aha,teraz som pochopila. Rádiá,že mimoriadnu splátku dávať,ale neznizovat dobu ale výšku splátky. Áno, vtedy to má logiku.

simonah73
19. mar 2023

my nemame problem s vyskou mesacnej splatky, ale snazime sa co najskor hypoteky zbavit, takze my si radsej znizujeme cas.

autor
19. mar 2023

@simonah73 ja by som to napriek všetkému asi tiež tak robila, nech to má človek čím skôr z krku

simonah73
19. mar 2023

@autorka presne lebo clovek nikdy nevie ako na tom bude o par rokov, v podstate ani o par mesiacov, tak radsej sa toho chceme co najskor zbavit. aj ked je pravda ze uz som par mesiacov nedavala mimoriadku.