icon

Ako predčasne splatiť hypotéku počas fixácie?

20. nov 2023

Ako to je s predčasným splatením hypotéky? Ak má človek fixáciu a chce úver splatiť skôr,ako skončí fixácia, je to ok? Má niekto reálnu skúsenost?

marci77
20. nov 2023

ano, kolega takto pred par rokmi vyplatil predcasne hypoteku
bola tam myslim pokuta 1% z dlznej sumy (zo zakona)
takze pri 100.000 hypoteke, to bolo 1.000eur
myslim, ze je to stale v platnosti

katkaseiner
20. nov 2023

treba sa spytat, rocne az tusim 30% bez pokuty sa da vyplatiť

vulka
20. nov 2023

Záleží to od banky. My sme vo VUB mohli prečasne bez pokuty splatiť "len" 20%.

zuzkaa1991
20. nov 2023

Poradiť ešte aj takto peniaze ktoré mame dajte zúročiť (niekde investovať rozumne poradit sa s dobrým finančným) a z urokov splacat predcasne hypo(raz.rocne) alebo neskor o.par.rokov;)

kris_tin257
20. nov 2023

Každý rok počas fixácie sa dá Max 20%, keď skončí fixácia hypo sa dá vyplatiť celá. Aspoň také info mám ja 👍

nelca84
20. nov 2023

Mozes vyplatit celu aj mimo fixacie, akurat zaplatis pokutu 1% z dlznej sumy. Pri aktualnych urokoch je pokuta o dost vyhodnejsia 🤷‍♀️

kristiii
20. nov 2023

Zmena zákona od septembra, je možné splatiť 30% bez poplatku, kedykoľvek v roku.

christian2
21. nov 2023

@kristiii ja som sa na toto pýtala vo VÚB a tam riešia ešte papierovačky okolo toho, takže asi až od nového roka

kristiii
21. nov 2023

@christian2 ja som bola vo VÚB začiatkom tohto mesiaca a keďže som o tejto zmene nevedela, mala som na účte nachystanych len 20%, tak mi povedali, že môžem prísť kľudne aj v decembri a dať ešte tých 10. Normálne to už funguje.

katkaseiner
21. nov 2023

@christian2 uz to funguje, len teda zatial fakt len papierovo..cize kazdu extra splatku treba nahlasit aj ist podpisat

christian2
21. nov 2023

@kristiii ďakujem, ja som bola tiež v októbri a toto mi povedali