Predčasné refinancovanie

Včera o 13:38

Dobry den. Viete mi niekto prosim pomoct?
Konci na fixacia. Kvoli hypo pomoci chceme ostat v tej istej banke s urokom 3,79 na 3roky.
Ked skonci hypo pomoc mozme predcasne refinancovat a odist do inej banky, ked bude nizsi urok? Vsade citam, ze o rok bude o dost nizsi urok. Ake su podmienky toho, ze by sme chceli refinancovat napr rok a pol pred koncom fixacie?

Muz tvrdi, ze sa zaplati len pokuta (vraj-do cca 400€). To sa mne teda nevidi, ze by to bolo take "lahke". Ci radsej hladat nejaku banku, ktora poskytne nizsi urok uz teraz a nemat narok na hypo pomoc?

melanta
Včera o 13:41

Poplatok za predčasné splatenie mimo fixáciu je 1% zo zostávajúcej istiny. Čiže ak máte zostatok 100 000 eur, 1% z toho je 1000. A áno, ako vraví muž, zaplatíte "len" pokutu a idete do inej banky. Jednoduchý proces.

autor
Včera o 14:01

@melanta dakujem za odpoved. A keby ideme do banky, ze chceme ostat v tej istej banke, ale nech nam vystavia urok na fixaciu na 1 rok, tak to sa berie ako refinanc (mali by sme aj vtedy narok na hypo pomoc)?
Lebo nam automaticky poslali zmluvu na zmenu fixacie na 3roky.

melanta
Včera o 14:10

Vám poslali ponuku na rovnakú fixáciu ako ste mali pôvodne, ale mohli ste si vybrať aj inú. Ak ste si vybrali 3 ročnú, tak žiadať zmeniť sadzbu síce môžete, ale či vám vyjdú v ústrety, to asi záleží na banke.

autor
Včera o 14:15

@melanta nemohli sme si vybrat inu. Nedali nam na vyber. Ked sme brali hypo, tak sme mali fix na 3roky
Teraz v decembri konci ta 3rocna fixacia a muzovi len prisiel na mail novy vypocet splatky s urokom 3,79 na dalsie 3 roky. Este sme zatial tuto novu fixaciu neboli podpisovat v banke.

melanta
Včera o 14:18

To počujem prvý krát. Že pri refixácii si nemožno vybrať iný refix len taký aký bol pôvodný? To vám povedali v banke? Riešili ste to s nejakým poradcom na pobočke alebo ešte lepšie na infolinke?

pieksamaki
Včera o 14:28

Takéto veci sa riešia 60 dní vopred....musíš sa zaujímať ty ako klient....banka ti nepovie co je pre teba lacnejsie

autor
Včera o 15:14

@melanta nie, banka s nami nekomunikovala vobec. Len poslali mailom novu zmluvu.

andaluzia12
Včera o 15:27

Nám banka takto poslala refixačny list len s jednou možnosťou. Ale myslím, že keby sme chceli iný fix, je možné sa p tom ďalej diskutovať. My sme však prijali to čo mám ponúkli. Jedna sa o prima banku

melanta
Včera o 15:44

Ale veď to ty sa máš zaujímať o možnostiach, aké máte. Banka vás informovala o sadzbe na fix, aký ste mali doteraz. Vy máte zavolať do banky a informovať sa, akú sadzbu dostanete na inú fixáciu a podľa toho sa rozhodnúť, či si necháte 3 ročný alebo si vyberiete kratší či dlhší.

autor
Včera o 15:52

@melanta tak ja som citala, ze ked sa klient snazi zlepsit si urok v tej istej banke, tak mozu neschvalit tu hypo pomoc.

kubinkovamaminka
Včera o 16:06

Dobrý večer, napiste mi správu.

autor
Včera o 16:19

@kubinkovamaminka pisala som.

katie253
Včera o 19:33

To sa jedná určite o prima banku. Ano pri refixacii dávajú automaticky rovnakú dobu fixu ako ste mali predtým, nedá sa to zmeniť. Tiež sme chceli inú dobu fixu a nedalo sa.
Poplatok je 1% zo zostatková istiny, ako písali vyššie, ak by ste chceli refinanc do inej banky.

autor
Včera o 20:08

@katie253 jedna sa o vub 🙂 a musime ist este do banky podpisat novu zmluvu? Lebo oni nam poslali len jeden mail (jednu stranu) ohladom tej zmeny uroku a nic viac.

katie253
Dnes o 09:08

To vám dali vedieť pár týždňov dopredu zo zákona, ze aký vám dávajú úrok na ďalšie obdobie. Môžete ho prijať alebo refinancovať do inej banky. Je to na vas.