Dobry den. Viete mi niekto prosim pomoct?
Konci na fixacia. Kvoli hypo pomoci chceme ostat v tej istej banke s urokom 3,79 na 3roky.
Ked skonci hypo pomoc mozme predcasne refinancovat a odist do inej banky, ked bude nizsi urok? Vsade citam, ze o rok bude o dost nizsi urok. Ake su podmienky toho, ze by sme chceli refinancovat napr rok a pol pred koncom fixacie?
Muz tvrdi, ze sa zaplati len pokuta (vraj-do cca 400€). To sa mne teda nevidi, ze by to bolo take "lahke". Ci radsej hladat nejaku banku, ktora poskytne nizsi urok uz teraz a nemat narok na hypo pomoc?
@melanta dakujem za odpoved. A keby ideme do banky, ze chceme ostat v tej istej banke, ale nech nam vystavia urok na fixaciu na 1 rok, tak to sa berie ako refinanc (mali by sme aj vtedy narok na hypo pomoc)?
Lebo nam automaticky poslali zmluvu na zmenu fixacie na 3roky.
Vám poslali ponuku na rovnakú fixáciu ako ste mali pôvodne, ale mohli ste si vybrať aj inú. Ak ste si vybrali 3 ročnú, tak žiadať zmeniť sadzbu síce môžete, ale či vám vyjdú v ústrety, to asi záleží na banke.
@melanta nemohli sme si vybrat inu. Nedali nam na vyber. Ked sme brali hypo, tak sme mali fix na 3roky
Teraz v decembri konci ta 3rocna fixacia a muzovi len prisiel na mail novy vypocet splatky s urokom 3,79 na dalsie 3 roky. Este sme zatial tuto novu fixaciu neboli podpisovat v banke.
To počujem prvý krát. Že pri refixácii si nemožno vybrať iný refix len taký aký bol pôvodný? To vám povedali v banke? Riešili ste to s nejakým poradcom na pobočke alebo ešte lepšie na infolinke?
Takéto veci sa riešia 60 dní vopred....musíš sa zaujímať ty ako klient....banka ti nepovie co je pre teba lacnejsie
@melanta nie, banka s nami nekomunikovala vobec. Len poslali mailom novu zmluvu.
Nám banka takto poslala refixačny list len s jednou možnosťou. Ale myslím, že keby sme chceli iný fix, je možné sa p tom ďalej diskutovať. My sme však prijali to čo mám ponúkli. Jedna sa o prima banku
Ale veď to ty sa máš zaujímať o možnostiach, aké máte. Banka vás informovala o sadzbe na fix, aký ste mali doteraz. Vy máte zavolať do banky a informovať sa, akú sadzbu dostanete na inú fixáciu a podľa toho sa rozhodnúť, či si necháte 3 ročný alebo si vyberiete kratší či dlhší.
@melanta tak ja som citala, ze ked sa klient snazi zlepsit si urok v tej istej banke, tak mozu neschvalit tu hypo pomoc.
Dobrý večer, napiste mi správu.
@kubinkovamaminka pisala som.
To sa jedná určite o prima banku. Ano pri refixacii dávajú automaticky rovnakú dobu fixu ako ste mali predtým, nedá sa to zmeniť. Tiež sme chceli inú dobu fixu a nedalo sa.
Poplatok je 1% zo zostatková istiny, ako písali vyššie, ak by ste chceli refinanc do inej banky.
@katie253 jedna sa o vub 🙂 a musime ist este do banky podpisat novu zmluvu? Lebo oni nam poslali len jeden mail (jednu stranu) ohladom tej zmeny uroku a nic viac.
To vám dali vedieť pár týždňov dopredu zo zákona, ze aký vám dávajú úrok na ďalšie obdobie. Môžete ho prijať alebo refinancovať do inej banky. Je to na vas.
Poplatok za predčasné splatenie mimo fixáciu je 1% zo zostávajúcej istiny. Čiže ak máte zostatok 100 000 eur, 1% z toho je 1000. A áno, ako vraví muž, zaplatíte "len" pokutu a idete do inej banky. Jednoduchý proces.