Ahojte. Pred dvomi rokmi sme postavili dom v satelite Bratislavy. Je to polovica dvojdomu, bungalov.
Bývať tam nechceme, deti sa nechystajú zostať na Slovensku, takže pre ne to nechávať nemusíme.
Momentálne sú tam náklady cca 300- 400 eur za rok (prenájom elektromeru, vodné/stočné a daň).
Prenajímať muž nechce.
Ja uvažujem, že by sme to predali a kúpili pozemok alebo nehnuteľnosť niekde za hranicami, ale tam mi vychádzajú vyššie ročné náklady, vyššie dane a pod.
Čo by ste robili? Mate nápady?
A je lepšie najprv predať a potom zháňať, alebo najprv pozrieť niečo druhé a až potom predať. Ako je to teraz s realitným trhom a úvermi? Predáva sa niečo?
Dik
Dať do prenájmu ?
@kacena4 mimo mesta nebudú chcieť mladí bývať.
@pribinak muž nechce. Je to úplne nové, nechce, aby to ľudia zničili.
Byvate v dome alebo v byte, ak v byte, nechala by som si ho ako vikendovy dom, ak vam tie peniaze vyslovene nechybaju, ak ho nechcete vobec pouzivat, tak predajte a peniaze pouzite na inu nehnutelnost, mozno vam vadi, ze je to dvojdom.
Za ziskane peniaze by som mozno kupila nejaky apartman pri mori, nejake taliansko, bulharsko je cenovo dostupne, ale dalej, pripadne Chorvatsko, ale to by bol asi len nejaky malinky apartman, predpokladam, ze ten dvojdom nebude mat az taku cenu.
Nechala by som ak zvládate náklady.Nikdy nevieš aká príde situácia.
Aj my mame dom na Slovensku prazdny,predat mozes vzdy...presne ako pise nops,nevies co pride.
https://www.immobiliare.it/vendita-case/caorle/...
tu mas napr okolie caorle
@zalka to mi je jasne, ona nepise, ze maju problem s peniazmi, len, ze im dom stoji a neuziva sa, pravdepodobne by museli este aj dolozit, aby mohli kupit nieco pri mori, ale mozno by kupili s tym, ze sa bude prenajimat, ze to bude investicny byt a na par tyzdnov do roka tam pojdu na dovolenku oni
ja by som si ho nechala. to su nic naklady. velmi nizke.
Skús manžela presvedčiť na prenajímanie. Ten rok dva vyskúšajte, veď sa tam dá do zmluvy napísať úplne všetko, aj keby tam niekto niečo zničil. Taký dom dať do prenájmu aspoň za 600e a môžete o dva roky zobrať nižší úver.
Alebo vezmite úver a kúpte niečo za hranicami a ten prenajatý dom vám to bude splácať.
Nikdy nevieš čo bude o dva tri roky, a tak máte aspoň istotu, že máte kde bývať.
@zuzana76 máme už jeden pri mori
pozemok niekde za hranicami vyjde pomaly 200 000 bez stavby...ak mas na mysli Rakusko.
starsie domy cca 20-30rocne okolo 250 000....
Madari vychadzaju lacnejsie.
takze zavisi za kolko by ste toto co mate predali, ak to nechcete prenajimat.
@zalka sú to náklady. 15% berie booking, k tomu 15% agentúra, 80 eur upratovanie, 25 pranie, dane každé tri mesiace, community fees 385 eur/3 mesiace, internet 30 eur či tam si alebo nie, energie drahšie ako na Slovensku a daň z nehnuteľností 3x taká 🙊🤣.
@bublinka1426 myslela som at, hej. 200000 by sa dalo nazbierať tak, že predaj toho domu plus niečo ešte doplatiť. Myslím, že za 180-200 by sa mohol ten dom predať.
@vyrovnanaosoba to neviem, či ho presvedčím. Dva roky sa nedá pohnúť 🤣. Úver nechcem určite
Prenajala by som ho a vermi časom tam budete radi bývať
@juliet86 veď to, že náklady nie sú takmer žiadne
@andrejka1974 jedine, že by sme sa rozviedli a muž by tam išiel. Ja mimo ba nechcem ísť.
v AT planujete zit?
Záleží kde to pri mori máš a booking ešte ich províziu musíš zdaňovať a DPH odvádzať štátu kde máš nehnuteľnost. V BG elektrika cca ako u nás voda detto daň sa odvíja od M2 cca asi tak ako tu, smeti a poplatky rezortu.
@bublinka1426 zatiaľ nie
Neobyvaný aj keď nový dom sa nici už len tým,že sa tam nekuri,nepoužívajú potrubia atp.. treba si nájsť podnájomnika,kde sa vieš na to,že sa o to bude starať s láskou, spoľahnúť.. ano mozno budeš hľadať 2x dlhšie, ale no a... my tiež prenajímame za veľmi nízku sumu, ale na druhej strane bez práce a menšie opravy si riešia sami a nevolaju pre každú blbosť,záhrada a pozemok vyzerá ukážkovo... na čo ste tam vlastne stavali? Keď ty vieš,že sa nikam stahovat nechces? My sme ten prenajimany dom zdedili,to je iná kapitola...
Autorka, nepises ake velke mate deti. Ak maju blizko k odchodu na Uni do zahranicia, tak je mozne, ze budete potrebovat peniaze na kupu bytu v mieste studia…konkretne hovorim o Holandsku, ale je mozne, ze aj inde je zufala situacia s byvanim..
Ber to ako tip 🙂
neviem ako stare deti mate, ci uz studuju vonku ale pockaka by som kym sa osamostatnia... nikdy nevieš....