Ahojte, mam k dispozícii menší byt a rozmýšľam, ci ho dat do prenájmu alebo ho predať a kúpiť za to dáku chatu alebo menší domček. Zaujíma ma,ci ste boli niekto v podobnej situácii. Všetko má svoje plusy a mínusy, no neviem sa rozhodnúť. Ak ho prenajmem, tak zisk bude po odratani mesačných nákladov nízky, obávam sa akí tam budu nájomníci a či mi ho neznicia tak, že ešte budem v strate. Ak by som ho predala, tak by sme si užili domček, ale sa zase rozmýšľam, ci nebudem ľutovať že som ho nenechala pre deti a hodnota bytu v BA určite neklesne
Z nájmu budete mať aspon každý mesiac nejakú časť na prilepšenie. Na domček si môžete vziať hypo a bude sa vám do príjmu počítať aj ten nájom. Neviem aké sú ceny v BA za nájom, ale možno by vám to pokrilo aj väčšinu mesačnej splátky ? Opravte ma ak sa mýlim. A nehnuteľnosti na cene len stúpajú,.. asi by som si ten byt nechala a až keby bolo veľmi zle by som predala. Ak máte deti určite by som ho nechala im, ak máte takú možnosť
@lenuska9999 ja ťa teda rovno opravím - určite si si všimla, že nájmy v BA poslednú korona dobu idú doleeee keďže VŠ sú na dištančnom a ľudia na homeoffice (tzn. mimo BA), takže úvaha "dajte do prenájmu, navýšite si tým aj príjem a zoberte hypo na domček" (tzn.bude aj byt aj dom) je momentálne úúúúplne odveci 😉 ale inak múdra rada, len nie teraz
@zuzanka.zuzu tak ja neviem ako to je v BA, veď som to tam aj napísala. Bývam na opačnej strane Slovenská a u nás išli nájmy práveže hore čo sledujem.
Prenajala by som je to stale dobra investicia. Podnajomcici tam budu taki akich si sama vyberies.
Urcite som za prenajom
Baby ďakujem za rady, tiež sa prikláňam skôr k tomu prenájmu, aj keď teda mam obavy aby neboli problémy s nájomníkmi. Ceny za prenájom 1izb.v BA v mojej lokalite sú okolo 430€ ale zase polovica su náklady plus sa platí daň zo zisku. Čiže moc mi z toho neostane.
@rainee ja som prenajimala 4i byt 25 rokov. Po dlhodobom najomnikovi som mala dvoch zlych, co ma odradilo dalej prenajimat. Predala som ho a od vtedy sa ceny zdvojnasobili. Teraz by som za utrzenu sumu nekupila ani gasonku. Takze nepredavaj, ber to ako urocenie, hoci na prenajme nezarobis. Ale nebudes mat aspon vydavky a hodnota ti porastie.
Byt nechat, prenajat a ist do hypo na dom.
My sme prave davali do prenjamu 2 izbovy byt v ba, a na inzerat sa nam ozvalo asi 15 ludi. Nie studenti, pracujuci. Cize urcite by som sa toho nebala. 🙂
@rainee najlepsie by bolo keby si prenajala niekomu kto ma dobre referencie napr. od tvojich znamych a tak.
Ak dobre viem (možno neviem dobre), tak na chatu hypo nedajú, teda kúpu by ste financovali z vlastných zdrojov alebo cez iný úver ako hypo (ibaže by išlo o dom, ktorý by bol oficiálne domom, len vy by ste ju využívali ako chalupu). Neviem ako to je v BA, ale napr. v KE som si nevšimla nejaké extra zníženie nájmov, aj keď to veľmi nesledujem. Po bývaní si myslím, že stále bude dopyt, lebo bývať ľudia niekde musia a nemusia to byť iba študenti. Je pravda, že do jednoizbového bytu si viem predstaviť naozaj skôr študentov alebo tak, že by sa tam striedalo viac nájomcov za kratšie obdobie (z vlastnej skúsenosti, aj my sme tak boli, kým som bola v KE sama, stačila jednotka, ale keď sme boli dvaja, pelašili sme do dvojky, lebo to už jednoducho nebolo pre nás pohodlné, a stalo sa tak v priebehu pol roka).
Ja by som možno tiež uvažovala štýlom "chata", len tam tiež treba zvážiť, či by ste sa dokázali postarať o nehnuteľnosť niekde mimo bydliska, chodiť tam, udržiavať.. a či vás to bude aj dlhodobo baviť, zase, ak nie, stále je tu možnosť ju predať.
Na druhej strane je super mať byt v BA, netreba na to pozerať iba tak, že teraz máš z toho menší zisk, ale stále máš v rukách byt, ktorý, ak by nastali horšie časy, vieš predať - a určite za vyššiu cenu, ako chatu. My plánujeme ísť do väčšieho bytu, kým som na rodičáku, tak ešte radšej čakáme, kým sa vrátim do práce, lebo uvažujeme tak, že byt, kde teraz bývame (dvojizbový) si určite chceme ponechať na nájom, alebo ako zábezpeku do budúcnosti, že v najhoršom predáme a máme z neho čistý zisk.
Ak by si uvažovala o nájme, tak dobre ošetriť zmluvu, poradiť sa aj s právnikom, nespoliehať sa na "google vyhodil" zmluvy. Tu ale upozorňujem, že naša zastaralá právna úprava o nájme naozaj chráni nájomcov (okrem klasiky samozrejme treba počítať s rôznymi nárokmi na náhradné ubytovania či prístrešok, ale pamätať aj na to, že aj pri výpovedi nájmu Vás môžu dať nájomcovia na súd a roky sa súdiť o neplatnosť výpovede - veru je takých prípadov dosť, najmä ak tá zmluva je od začiatku napísaná zle, nejasne, chaoticky a pod., preto bacha na ňu, atď, atď.). Navyše, v zákone je plno ustanovení, od ktorých sa neviete odchýliť ani dohodou v nájomnej zmluve. Čiže stokrát si rozmyslieť, komu, pýtať si hoci aj referencie od predchádzajúcich prenajímateľov (ak by to bolo možné), pri odovzdaní bytu urobiť poctivú inventúru vrátane hnuteľných vecí v byte, ich počtu, stavu a protokol, ideálne aj s fotkami, dať podpísať aj nájomcom, ísť radšej podľa zákona o krátkodobom nájme bytu a v žiadnom prípade nikdy nepodpisovať zmluvu na dobu neurčitú, iba na dobu určitú.
@oblecenie99 úplne si vystihla moje myšlienky. byt by som určite prenajala cez realitku, sama si na to netrúfam. Co sa týka zmluvy, veľa som zisťovala, presne treba to dat na krátkodobý prenájom 1r s možnosťou predĺženia , nie podľa obč.zakonika, práve pre tie problémy co popisujes, hlavne náhrada bývania. A všetko dobre v zmluve ošetriť, zmluvnú pokutu v prípade neplatenia, výpoveď, náhrada škody, nedoplatky/preplatky, no je toho dosť.
Chatu ci dom som pozerala tak do 50km od BA by som kupila za ten byt, hypo vylučujem momentálne lebo už úver mame, aj keď je to najlepšia varianta lebo by som mala aj chatu aj byt. Ale je pravda ze viac ako 2x mesačne na vikend by sme to nevyužili. No možno na staré kolená by sme sa tam prestahovali. Ale asi bude aj tak lepší ten prenájom.
@zuzanka.zuzu práveže nemám pocit ze by to išlo dole, skôr hore. Ceny aj prenájmy.
Este by som si ten byt nechala a dala ho fakt do prenajmu. Nevidno, ze by stge mali nejak jasny ciel, kvoli comu ten byt predavat
Na ten zisk sa nesmies pozerat az tak dramaticky.
Po odpocitani nakladov ti naozaj velmi vela nezostane, ale mas aspon nejaky pasivny prijem.
Druha vec na ktoru sa musis divat je, ze momentalne mas len naklady. Mesacne platby do spolocenstva ci za energie urcite platit musis. Ak to mas len 100 eur tak do roka mas penazenku o 1200 lahsiu.
Tvoj zisk je realne vacsi nez predpokladas pretoze tebe ciastocne odpadnu naklady na chod bytu kedze ich bude platit najomnik plus mas zisk co ti ostane nazvys a nehnutelnost sa ti zhodnocuje.
Najomnik je vzdy tak trochu loteria, to je pravda, ale zas zmluvy si vies podchytit tak aby ti byt neznicili.
Neviem aka je legislativa doma, ale u mna v zahranici si ta preklepnu u byvaleho prenajmatela, zamestnavatela, platis bezpecnostny depozit atd. a ak tie peniaze niekedy chces vidiet tak sa o ten byt aj staras pretoze depozity v zavislosti od bytu idu radovo v tisicoch.
To ani nehovorim, ze najomnikom sa odporuca mat poistenie nehnutelnosti pretoze ak nahodou byt vyhori tvojim nedopatrenim, vsetky naklady idu na teba a to uz si mozes rovno radsej kopat hrob.
Urob si zmluvu tak aby to bolo neprestrielne a daj napr. o trosicku nizsi najom. Budes mat viac zaujemcov a vacsi predpoklad, ze si vyberies niekoho slusneho nez akehosi diletanta.
V BA by som byt nepredaval. Hoci na celom SK ceny prestanu rast, BA je jediny region kde to bude rast alebo sa ceny budu drzat.
Vela stastia.
@rainee určite by som nepredala a nechala detom.. energie na maly byt niesu vela a zas urcite aj deti ocenia ked im rodič da aspon na zaciatok byt 🙂