Ahojte, niekto kto riešil predaj bytu skôr ako 5 rokov od nadobudnutia ? (Platenie dane a odvodov) ďakujem kľudne ss
Polož konkrétnu otázku čo ťa zaujíma
Môžeš predať za takú istu sumu za aku si kupila alebo menej. Ak chceš za väčšiu sumu musíš to zdokladovat že si do neho investovala takže potrebuješ bločky. Ak ich nemáš budeš platiť daň.
ss ťažko, keď nevieme komu.-)
Akurat riesim predavam byt po 3r. Predajna cena - cena nadobudnutia nehnutelnosti = xy € z toho rozdielu zaplatis daň a do zdravotnej. Ak mas blocky co si tam prerabala a pod odratavs aj to a platis %centa len zo sumy co ti ostane teda ak si kupila byt za 40tis predas za 80tis tak len zo 40tis - poplatky ak mas blocky - ratas dan a zdravotnu
áno riešila som to tento rok. Dokopy zaplatíš 33 % (daň + zdravotka) z rozdielu za čo si nadobudla a za čo si predala. Čiže daň platíš z tvojho príjmu. Podávaš to v daňovom priznaní na ďalší rok. Vieš si to všetko znížiť bločkami z prerábky, ale pozor, kontrolujú to veľmi. Nám teraz aj kontrolovali bloček z kuchynskej linky, ktorá bola platená bankomatovou kartou - majiteľa karty.
Bločky musia byť samozrejme z obdobia vlastníctva nehnuteľnosti
@sasa1310 ahoj. Môžem ti napísať ss?
To je jedno, o kolko skor... akonahle je to skor ako 5 rokov, plati sa dan a zdravotne odvody z toho rozdielu. Do danoveho priznania uvedies tento extra prijem a po jeho podani ti po par mesiacoch pride pozdrav zo zdravotky s vyrubenym nedoplatkom...
mám strach že to aj každý prizná.Poznám jednu pani čo sa v priebehu 4,5 rokov sťahovala 2 krát teda kúpila 2 krát dom aj ich predala a neverím tomu že to aj niekde priznala.Pretože viem že je to dobrá fiktuska🙂 tá by sa potom nedoplatila.Inak nechápem čo s tým má zdravotka.Totálne nenažraný štát..čo ich do toho kedy sa kto sťahuje.Podla mňa totálna somarina a už nevedia čo od dobroty.Ako z ludí vytiahnuť peniaze.Ešte by ma zaujímalo,prečo je to presne 5 rokov.A nie viac alebo menej
@liusa82 Kedysi bolo mat trvaly pobyt na danom byte 2 roky alebo vlastnit 5 rokov. Potom trvaly pobyt zrusili a ostalo uz iba vlastnictvo 5 rokov. Niektori ludia kupovali - predavali byty a mali z toho vlastne zarobkovu cinnost. Tymto ich zdanuju. Zial je to nevyhodne pre cloveka, ktory realne riesi iba vlastne byvanie a nie primarne na tom zarabat.
@zuzanaete no šak práve ja som napr o tom ani nevedela až z tohto koňa som sa o tom dozvedela.Nikdy ma to nezaujímalo ani sme to nemuseli riešiť.Napriklad človek si kúpi dom alebo byt,nebýva sa mu tam dobre ved všeličo sa stane tak aby čakal 5 rokov až potom predal kým tento 5 ročný limit prejde aby nemusel cáltovať na ich debilné
výmysli.Lebo mi tiež budeme jeden dom predávať a pôjdeme do druhého a bývame zatial iba pol roka.Teda tá sťahovka sa bude riešiť budúci rok alebo na tamten.Ale aj tak sa nás to dotkne.Normálne som vytočená.Ešte na hovadiny dávať navyše
@liusa82 je to zavedené kvôli špekulantom, skupujú byty- predávajú drahšie dookola. Proste zárobkovo činnosť na čierno. Bežne si to človek vie zariadiť, platí sa len zo zisku daň
@sasa1310 no šak to že ja sa do toho nevyznám.Ani neviem kolko tá daň bude.Pretože mi ho predáme za drahšie ,lebo sme sem dávali kúrenie a zvonka fasádu.Vôbec neviem ako to funguje a kolko teda zaplatíme.Mysleli sme si že sa tu usadíme ale nie je tu tak ako sme si mysleli.Takže pôjdeme len do toho druhého domu
o koľko skôr?