Baby ked predávate nehnuteľnosti cez realítku aký je postup koľko to trvá atď
@dilino okay a keď mám kupcu už to ide ľahko?
Záleží od toho či to bude v hotovosti alebo na hypoteku
@deginko hotovosť
no takto ak TI kúpi hned máš šťastie.Ale napríkald ja som tiež cez realitku predala dom za mesiac som mala peniaze.2 kupca kúpil.Ja by som s abala na vlastnu päsť predať byt /dom tým že dáš realitke podpis splnomocnenie tým TI odpadnu starosti.Všetko na seba prevezme realitka.Aj chodenie s kupcami ide o to že RK príde s viacerými naraz 3 aj niekedy a nie po jednom zbytočne miňať čas majiteľky ktora spristupní byt/dom.A už máš kupca.V akej lokalite je ten dom.
Ak máš kupcu v hotovosti tak máš lepšie ísť spísať zápisnicu k notárovi a vybavené ..zbytočne ťahať realitku do toho a navyšovať cenu kvôli provízií...nájdeš si notára,dáš mu všetky potrebné podklady...do mailu ti pošle návrh dohodnete termín podpisu zápisnice a väčšinou sa udáva,že do 3 pracovných dní od podpisu ti prevedú peniaze.Zaplatis cca 250-300€ za notára vrátane návrhu na vklad do katastra,ktorú za vás pôda notár...ja by som to už cez realitku nevlacila
My sme predávali byt cez realitku a teda trval celý proces od obhliadky až po predaj cez dva mesiace...strašne to naťahovali,banka im dlho schvaľovala hypo...najskôr predkupné zmluvy robili..zálohu to všetko trvalo aj 2tyzdnr...atď...a teda okrem toho že našli kupcu a urobili zmluvy...nič iné navyše neurobili...i keď dávaš realitke splnomocnenie,tak napr na bytové po potrebné doklady sme museli aj tak ísť my,takisto do banky kvôli zostatku hypo sme museli my...čiže nič extra nerobili...a ešte to aj dlho trvalo...
@dilino Na Slovensku plati proviziu kupujuci? Ved to nedava zmysel. Platit by mal ten kto na celej transakcii ziska peniaze a to je predsa predajca.
@andreatytler Ano, predajca plati proviziu v zmysle tom, ze tato cena je zahrnuta v cene nehnutelnosti. Ale pri podpise rezervacnej zmluvy sa uhradza niekolkotisicova zaloha, o ktoru sa ponizi cena nehnutelnosti a ta sa de facto uhradza na ucet realitky. Cize de facto potom kupijuci posiela peniaze realitke priamo za tu proviziu a zaroven aj vie, aka ta provizia je.
@andreatytler na Sk si poviem ze chcem za byt 100ku realitka inzeruje za 103-105ako kde, ziadne fixne percento. Kupujuci znasa vsetko a potom su reaalitky sokovane preco si kazdy kus gramotny clovek zariadi predaj mimo nej. Nas pozemok sa inzeroval za 50, nasla som si majitela a kupila za 45, dilino z realitky sa mi ozval tyzden po predaji ci ideme na obhliadku. Toz kamos zaspal si 2t
Ak uz mas kupcu a hotovost, uz to ide bleskovo. A ak je šikovna realitka. My sme raz mali taku drbnutu realitku, ze som tehotna v 8. mesiaci plus este s golfacom a 1.75rocnym dietatom na katastri musela vybehavat veci a nosit papiere 🤦♀️ predavajuceho znama... on bol v Prahe...
@basska_b Predajca predava dom za 500000.
Kupujuci da 500000 a ma dom. Jasne ze najskor da par tisic v podobe zalohy a potom ostatne.
Predajca dostane iba 475000, lebo 25000 islo realtke.
Sice je to kupujuci kto posiela peniaze realitke ale v konecnom dosledku je to predavajuci, kto o tie peniaze pride. Ak sa to preda bez realitky, dostane predavajuci celych 500000. Kupujuci je na tom stale rovnako ci sa ide cez realitku alebo bez.
@eeffka Aha... takze nie su fixne percenta.
my sme predávali byt cez realitku. 1 deň nafotila, o pár dní obhliadka. Hneď prvý kupujúci to zobral. Vybavoval si hypotéku, tak sme čakaali cca mesiac.
Ale keď máš kupcu a platí v hotovosti, tak ralitka nachystá potrebné zmluvy, podpíšete, prevedú sa peniaze a hotovo. Ale ako ti napísala deginko, ísť cez notára. Zbytočne sa to predraží cez realitku
@kvetinka75 Baby ďakujem nežijeme na SK ja som si vedomá ze platíme realitke ale len chcem prísť domov podpísať papiere max niečo vybaviť nemám čas ani kapacitu sa zdržiavať dlho na SK
@andreatytler Hej hej, chapem, ze predavajuci to mohol mat... ako, da sa aj bez realitky predat uplne v pohode. Len to stoji potom viac prace a behania. Zmluvu treba zohnat nejaky vzor, ktory kataster bez vyhrad akceptuje a sj pravne je v poriadku...
V pripade autorky je pomoc realitky uplne na mieste. Pozor na vyber dobrej a schopnej realitky v danom regione. Takisto je dobre pri zmluve s realitkou nezabudnut jasne urcit:
- co v pripade, ze si kupcu najdete sami
- co ak sa ani po 2-3 mesiacoch kupca nenajde
- ci ide o exkluzivny predaj - predava len ta jedna realitka
- kolky na katastri - kto ich zaplati
- kto pojde na kataster odniest papiere
Veď práve,notára vybavis všetko cez telefón a e-mail... zavoláš povieš čo chces,do mailu pošleš podklady.Notar ti vyhotoví návrh pošle do mailu,skontrolujete si obe strany či je všetko ok...a už len dohodnete termín podpisu kedy to prídete podpísať...realitka je tu úplne zbytočná ak máš kupcu v hotovosti.my sme takto kupovali dom teraz v januári...predávajúca si zavolala notarke,všetko dohodla mailom..a už sa len prišlo na podpis...
@deginko a kataster?
Papiere na vklad do katastra posiela notár elektronický. ihneď ako ti budú doručené peniaze od kupujúcich...zavoláš notárovi a on to hneď pošle...
Samozrejme,že všetky tieto podmienky si treba dohodnúť s notárom...naši predávajúci ,ktori nám predávali dom...to mali zahrnuté v sume tej notárskej zápisnice..pri podpise u notára povedala,že po pripísali peňazí ,treba hneď dať vedieť a že návrh na vklad hneď odošle elektronicky
u nás mala kataster na starosti realitka. Oni tam zaniesli potrebné papiere.
Ak mate kupca a este plati v hotovosti, realitka su vyhodene peniaze...notar spravi to iste a bude to trvat tak isto dlho za 1/10 ceny realitky
@jaroslav81 baby písala som už hore vyššie nežijeme na SK treba mi niekoho kto všetko nachysta prídem podpíšem
a co si myslis ze cez realitku to bude za 5 minut? Ved aj notar vsetko nachysta a uy len podpises...notar dokonca vie podat kataster elektronicky, co nevedia ani realitky, takze kataster sa vybavi cez notara este rychlejsie...ale su to tvoje peniaze, ak chces zaplatit realitke 5000€ za vytlacenie zmluvy z internetu, tvoja vec...
Realitky su hlavne na najdenie kupcu a chodenie po obhliadkach...zobrat 4% proviziu za vyplnenie kupnej zmuvy je uplne od veci
Tak v prvom rade ked chceš predať cez realitku.Tak sa dohodnete telefonický. ON príde pofoti nehnuteľnosť.Povieš koľko chceš za dom.A potom to zaleži od lokality napríklad obec aka je občianska vybavenosť, koľko je km do najbližšieho väčšieho mesta.V kraji aka je zamestnanosť.V akom stave je dom či je na kompletnu prerabku, alebo je už rekonštrukcia, alebo čiastočna rekonštrukcia.A v akej lokalite chceš predať dom.Proviziu RK znaša ten čo kúpuje nie ten čo predava.Za koľko to predáš toľko dostaneš.A za aku dobu sa preda.Pomáham predavať znamemu z RK sú domy ktore sme predali do týždňa, sú domy čo sa predavajú aj 5 rokov hlavne vtedy ked sa súrodenci nevedia dohodnuť koľko zato chcú.Potom boli domy a byty čo sa predali do mesiaca.To sa neda povedať čas.RK majú databázy a tam ľudi ktorý zhaňaju len v danej lokalite dom, byt,a vtedy je to najlepšie idú priamo s klientom ako sme boli na posledý a hned aj dom kúpil.MY sa k takým databázam nedostaneme to majú len RK.