Ahojte
Čaká nás predaj nehnuteľnosti. Ide o rodinný dom v dobrej lokalite. Ešte nikdy sme nehnuteľnosť nepredávali a rozmýšľame, ako na to.
Je dobré mať na to realitku? Ako to funguje s nastavením ceny? My si povieme našu predstavu a oni si k tomu prirataju ich províziu? Predá sa to rýchlejšie s realitkou? Čo znamená, keď má realitka exkluzivitu? Ak by sme to predávali sami, na čo si treba dať pozor?
Ďakujem ❤️
Určite predávajte cez realitku, oni si k vašej cene navýšia svoju províziu. Exkluzivitu nepodpisuj!!! Nič z toho nemáš, a ak by si dom predala mimo ich realitky, majú nárok na svoju províziu aj tak.
My sme sli cez realitku - ale to preto, ze sme pohodlni, a mame znameho, ktory to spravil bez faktury a tym bola provizia nizsia. Urcili sme si cenu, povedal ci to je realne tolko ziskat alebo nie; krasne to pofotil, a nemuseli sme sa starat o nic, ziadne behacky, do tyzdna sme mali kupca a bolo predane 😄 vsak ak mas cas, tak mozes si to aj sama vybavovat vsetko, ale nam sa nechcelo… 😅
Posledného pol roka sme predávali dva byty jeden cez realitku a druhý nie. Za mňa viac stresov keď to išlo cez realitku plus neboli sme s ich službami veľmi spokojní ale zas obehajú obhliadky, zabezpečia právne služby a kataster. Ale zas sú aj drahí, veľa realitiek si dáva 5 a viac percent ako províziu.. ak máte čas na obhliadky, vybavovačky rozhodne sami. Stačí si zabezpečiť právnika čo vám pripraví zmluvy - rezervačnú, kúpnu, potom pôjdete jeden deň na kataster a vybavené.
ak pôjdete cez realitku tak pozor aj na zmluvu s nimi aby nebola zas na veľmi dlho lebo ak nebudete s nimi spokojní musíte dlho čakať kým zas môžete pre predaj niečo podniknúť aj sami (ak by bola podpísaná exkluzivita). radšej na kratšie obdobie a predĺžiť.
Ak dáš predať realitke tak presne ako si napísala prihodia si proviziu. Predávam zo známym nehnuteľnosti davam typy a potom mám s toho
peniaze takako píšeš príhodi si ON svoju proviziu.Všetko vybavuje ON vy len spristupnite nehnuteľnosť pre záujemcov všetko zmluvy kataster všetko vybavuje RM. Sú domy ktore sa predaj do týždňa sú take čo aj pol roka a sú take čo sa predavaju pol roka rok a vtedy už je niekde chyba.Exkluzívne znamena to že ani vy sami si nemôžte predať ani nemôžte dať predať relitke inej lebo zaplatite pokutu.EXkluzivne je že iba jedna realitka alebo konkretny realitny maklér môže predať.Exkluzivita sa dava na 3,6,9 mesiacova lebo aj rok.Vtedy nemôžete sami predať vy aj keby ste mali kupca.
My prave predavame byt, dala som si inzerciu platenu aj neplatenu, zaroven som dala byt do jednej realitky (ale bez exkluzivity)....doteraz mi realitka doviedla 2 zaujemcov-od marca.... ale neustale na mna tlačia aby som podpisala exkluzivitu, lezu mi s tým na nervy, stalo sa aj ze mi volali ze pride zaujemca-tak som upratovala o dušu a par minut pred tým mi realitacka zavolala že zaujemca to kvôli praci nestiha...
ja som predávala cez realitku,sama som ich oslovila,najprv nezáväzne,lebo som chcela vedieť cenu...Neskôr som s nimi podpísala zmluvu,ale bola exkluzívna,mne to nevadilo,realiťák mi navrhol tri ceny,že či chcem predať okamžite a za malú cenu alebo za vysokú,ale bude to trochu dlhšie trvať.Vybrala som si tú najvyššiu cenu,aby som prípadne mala z čoho spustiť .Svoju províziu dokonca znížil.Prišiel,nafotil to priestorovo,alebo akoby som to nazvala,proste ten byt sa dal prehliadať,ako keby som bola v ňom...všetko sa dalo priblížiť.Dala som mu kľúče a o nič som sa nestarala.Za 1,5 mesiaca bol byt predaný.Keď bolo treba,odviezol ma do banky,lebo záujemca bral úver,podpísali sme,overili podpisy,na tretí deň som mala peniaze na účte.
Ten realiťák bol veľmi príjemný,potom som mu dohodila aj kamošku,ktorá cez neho tiež predala byt k úplnej spokojnosti...
Ja zvažujem predaj a určite chcem realitku. Hlavne kvôli jednaniu so záujemcami, ľudia sú vychcaní a nepotrebujem počúvať že tam je taká chybička, tam onaká, že nech spustím na polovicu a podobne.
Podľa mňa je určite lepšie ísť cez realitku ako predávať sama.
Ja som teraz predávala byt. Mala som veľmi šikovného realiťáka. Kupujúcu mi našiel už za dva týždne. Veľmi pekne byt nafotil, spravil 3D prezentáciu aj video.
Pre mňa to bolo úplne bez stresu, lebo som nemusela chodiť na obhliadky.
Vybavil úplne všetko, zmluvy, kataster aj prepis energií. Išla som len k notárovi, do banky podpísať niečo k hypotéke kupujúcej a na bytové družstvo. To všetko sme vybavili v jeden deň.
Cenu si povieš ty akú chceš, ak nebudeš vedieť tak ti poradia. Na tej exkluzivitu nevidím nič zlé. Asi by bolo nefér nechať ich to nafotiť, spraviť inzerát, chodiť na obhliadky a nakoniec im povedať že si to predáš sama.Len si vyber dobrú realitku, takej ktorej môžeš dôverovať. Ja som mala na nich odporúčanie od rodiny.
@befana7 v Košiciach či v Bratislave? 😀
@befana7 skalica či dunajská streda? akože mne je to jedno ale rieš to ako dospelá 😀
predávame byt aj sami aj cez realitky, stačí keď si nahodíte svoju ponuku na nejakú stránku, do 20 min vám bude volať 10 realiťákov, že to chcú predávať oni, cenu si dáte vy, oni si nahodia na to svoju províziu, exkluzivita je, že to predáva len jedna konkrétna realitka, v niektorých prípadoch si to nemôžete predávať vtedy ani sami. či to bude rýchlejšie neviem, my sme zatiaľ mali na náš inzerát viac reakcií ako zvládla zabezpečiť realitka, ale tak to bude aj tým, že naša cena je nižšia o ich províziu