Ahojte, prosím vás, ak by mi vedel niekto poradiť, ako sa rieši taká situácia, budem vďačná. Určite to budem riešiť z bankou, len dovtedy by som rada vedela ako to je.
Chceme predať byt, máme naň cca ešte 30000€ uver, ktorý sa po predaji prenesie na dom, ktorý chceme kúpiť my, kupujúca predáva dom, na ktorý má cca 20000€ úver, dom bude kupovať pán na hypotéku. A tu je problém, ako to vyriešiť? Dá sa to plynule preniest úvery z jedného bytu/domu na druhý a ďalej na tretí? Som z toho mierne zmätená, hádam ste to pochopili ako to myslím.
Ďakujem za odpovede.
Ahoj, ano, da sa to. Mate dve moznosti. Bud predate byt, a tymi peniazmi, teda castou predcasne vyplatite hypoteku nan, alebo na existujucej hypoteke zmenite tarchu, kedze byt sa preda. V takom pripade poziadate banku o zmenu tarchy, a dolozite vsetko, co budu potrebovat. V oboch pripadoch budwte potrebovat kupno-predajnu zmluvu, znalecky posudok na novu nehnutelnost. Zalezi teraz, ci chcete brat opat novy uver, kedze uz teraz idu urokove sadzby hore, alebo v ramci aktualneje fixacie si ponechat tu, co mate. V oboch pripadoch budete platit poplatok, ked predcasne vyplatite hypoteku mimo vyrocia fixacie, bude to nejake percento zo zostatku. Ak vy ste menili iba tarchu, tak poplatok za zmenu. Treba to hlavne riesit v banke, kde hypoteku mate, respektive mozno oslovit financneho sprostredkovatela. Ale ten, v ramci ziskania odmeny vas asi potiahne k predcasnemu splateniu, no mozno sa.mylim
@stanislavicenka nie žiadny nový úver, ani vyplácať to nechceme, lebo peniaze potrebujeme na dom, chcela som, že či sa to dá plynule v bankách poprenasat, tieto úvery. Samozrejme keď všetko zdokladujeme.
@stanislavicenka a dakujem za odpoveď 🙂
bez nového úveru a vyplatenia starého byt nepredáš. Kto ti kúpi založený byt? Nikto. Ako si to predstavuješ na katastri.
Z mojej skúsenosti pán, ktorý kupuje byt si vybaví hypotéku, peniažky prídu vam na účet, z toho splatíte hypo a byt je jeho. Následne si vy vybavíte hypo na kúpu domu, peniaze prídu predávajúcej (hypo, ktorú si vezmete + hotovosť, ktorú jej pošlete), z toho splatí ona svoju hypo a dom je váš. Neviem o tom, že by sa dala hypotéka presúvať z nehnuteľnosti na nehnuteľnosť, už len preto, že na základe úverovej zmluvy kataster zaznačí ťarchu na liste vlastníctva. Ak niekto z vás troch má realiťáka, ten vam to pekne vysvetli, aj aké zmluvy treba kedy podpísať.
naštuduj si čo máš. Ak by si mala len úver, ten nemá nič spoločné s nehnuteľnosťou.
My sme kupovali dom, majitel mal hypo (zalozne prava na LV), my sme dostali hypoteku, a na zmluve sla cast na jeho hypoteku a cast jemu uz na ucet... neviem si predstavit ako by slo pravne a prakticky osetrit a vysachovat 3 nehnutelnosti a ponechat hypo na kazdej zvlast. Hypoteka je viazana aj na meno majitela, ktory ju dostal na zaklade svojho platu, bonity...
Hypoteky alebo uvery viazane na nehnutelnost sa neprenasaju z nehnutelnosti na nehnutelnost.
Kazda kupujuca strana (vy, kupujuca pani, kupujuci pan) bude mat uver alebo hypoteku uzatvorenu nanovo, viaznu na novu nehnutelnost.
Kazda predavajuca strana (vy, predavajuca pani) nedostane plnu sumu od kupujuceho. Najskor bude vyplatena banka a co zostane, pojde vam predajcom. Cize kupujuca strana dostane nehnutelnost, ktora nie je zatazena vasou hypotekou alebo uverom.
My sme predajom, uver vyplatili a brali novy na novu nehnutelnost.